Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Mistä johtuu paineen vaihtelut?

Sairastan sepelvaltimotautia (ohitusleikattu ja pallolaajennuksia), minulla on tahdistin, cpap- laite käytössä. Myös verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti (1vrk) on tehty.
Lääkitys: aamuisin Primaspan 50mg x1, Globidogrel 75mgx1, Ormox 10mgx1, Emconcor 2,5mg 1/2. Päivällä Ormox 1/2, Gefina 5mg x1, Expros 0,4mg x1. Iltalla Rosuvastatin 20mg x1, Ezetimibe 10mgx1, Losartan 50mgx1, Somac 20mgx1.
Yö- ja päivälepopainetta +-150/75. Aamulla paineet alkaa laskea ja n. klo 10 ovat n.+-80/45, nousten iltaan mennessä n. 120/60.
Aamulla paineitten laskiessa olo on” sumuinen ja hutero” olo, ja joskus huippaa niin, että pitää varoa. Kävellessä on välillä sellaista hakua -epävarman tuntua ja tämä olotila rajoittaa jo harrastuksia ja menoja.
Lääkitystäkö entrattava, vai mikä avuksi 76 vuotiaalle nuorelle?

 

30/09/2018

Aamusumua

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 27.11.2018

Yleensä syyt kysymyksessä kuvattuihin suuriin verenpaineen vaihteluihin löytyvät lääkityksestä ja/tai elintavoista.

Kysyjällä on todennäköisesti uniapnea, koska käytössä on C-PAP -laite. Toivottavasti hoito on toimiva, sillä osa yöaikaisesta verenpaineen noususta saattaa johtua uniapneataudista. Kannattaa myös tarkastella vielä ruokavaliota, ettei se sisällä liikaa suolaa. Jotkut ovat herkkiä liialliselle suolan saannille, ja verenpaine saattaa nousta tästä syystä. Tavallinen suomalainen iltapala saattaa olla esimerkiksi ruisleipä leivänpäällisineen, eli kannattaa olla tarkkana tuon suola-asian kanssa.

Kysyjällä on käytössä paljon lääkkeitä. Listatuista sydänlääkkeistä äkillistä verenpaineen laskua saattaisi aiheuttaa lähinnä nitraattivalmiste (Ormox®), joten kannattaa vielä keskustella omalääkärin kanssa onko tämä lääke tarpeellinen. Lääke ei hidasta ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumista. Sitä käytetään lähinnä oireenmukaisesti, eli rintakipuoiretta estämään. Kysyjän lääkityksessä on kaksi eturauhasen liikakasvuun käytettävää lääkettä, joista toinen (Expros® eli tamsulosiini) voi myös aiheuttaa yllättävää verenpaineen laskua. Omalääkärin kanssa kannattaa siis myös pohtia tämän lääkkeen hyötyjä ja mahdollisia haittoja. Lisäksi lääkkeiden ottoaikoja muuttamalla voidaan verenpaine saada parempaa tasapainoon.

27/11/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi