Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien oireet ja vaaratekijät / ​Sydäniskuri pelasti ihmishengen

​Sydäniskuri pelasti ihmishengen

Keski-Suomen sydänpiirin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttaman KanDee-hankkeen kautta hankittua sydäniskuria käytettiin onnistuneesti äkillisessä sairauskohtauksessa Karstulassa.

Marja Kytömäki
Julkaistu 5.2.2018
Päivitetty 27.2.2019
Kuva: Tiina Eloranta

– Saimme kuulla, että hankkeen kautta tammikuun alussa hankittu sydäniskuri oli mukana pelastamassa sairauskohtauksen saanutta miestä Karstulassa, KanDee-hankkeen projektipäällikkö Piia Flink-Liimatainen kertoo.

Karstulan seudun sydänyhdistyksen luovuttama sydäniskuri ehti olla paikallaan Wanhat Wehkeet Oy:n tiloissa vain muutaman päivän, kun laitta tarvittiin tositilanteessa. Sydäniskurin eli defi-laitteen ohjeiden ja käytön ansiosta keilaamassa ollut mies saatiin elvytettyä. Ambulanssi saapui myös nopeasti paikalle.

Matkailualue Wanhat Wehkeet Oy:n yrittäjä Jari Lasonen on käynyt hankkeen järjestämän koulutuksen ja osaa elvyttää ja käyttää iskuria.

– Meillä oli puulaakijoukkue keilaamassa ja yhtäkkiä yksi osallistujista kaatui suorilta jaloilta lattialle, kuului korinaa ja huomasimme, että hän meni tajuttomaksi. Minä lähdin sitten hakemaan iskuria, joka sijaitsee toisessa päässä isoa rakennusta. Sillä aikaa toinen henkilö elvytti paineluelvytyksellä potilasta. Tulin paikalle iskurin kanssa ja aloitimme laitteen käytön. Laite neuvoikin heti, että iskeä pitää. Toimimme koko ajan iskurin ohjeiden mukaisesti ja kaveri alkoi pikkuhiljaa elpyä. Ambulanssikin saapui onneksi nopeasti paikalle. Siinä moni ehti jo säikähtää, sillä sairauskohtauksen saanut oli melko sinertävä. Meillä oli hyvä tiimi, muut keilaajat toimivat esimerkillisesti ja hyvä tuurikin kävi, sydäniskuri oli ollut meillä vasta muutaman päivän, kertaa Lasonen tapahtumia.

Sydäniskurin käyttö on helppoa ja laite ohjeistaa käyttäjäänsä. Sydäniskuri on tarpeellinen etenkin maaseudulla paikoissa, johon ambulanssin tulo voi kestää.

– Toivottavasti tämä esimerkki kannustaa muitakin kyliä hankkimaan sydäniskureita, Flink-Liimatainen toteaa.

KanDee-hankkeen tavoitteena on vähentää alueellista eriarvoisuutta Keski-Suomessa lisäämällä kansalaisten elvytystietoutta- ja osaamista sekä vahvistaa maallikkokäyttöön tarkoitettujen sydäniskureiden käyttöönottoa ja määrää luomalla kyliin maallikkodefibrillaattoritoimintamalli. Näin pyritään edistämään maaseudun asukkaiden ja toimijoiden sydänterveyttä ja turvallisuutta parantamalla sairaalan ulkopuolisesta sydänpysähdyksestä selviytymistä. Hanketta rahoittaa toteuttajien lisäksi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

– Hankkeen kautta on tähän mennessä hankittu jo noin 40 sydäniskuria ja sadat ihmiset ovat saaneet elvytyskoulutusta. Tämä Karstulassa tapahtunut onnistunut sydäniskurin käyttö on mahtava osoitus siitä, että kuka tahansa maallikko voi olla hengenpelastaja, olemme oikealla asialla, Flink-Liimatainen toteaa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi