Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Flunssakausi lisää riskiä lääkehaitoille

Flunssakausi lisää riskiä lääkehaitoille

Sydänpotilaan kannattaa kysyä itsehoitolääkkeiden ja omien lääkkeiden yhteensopivuutta apteekista.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 5.9.2023
Apteekin farmaseuttinen henkilöstö auttaa itsehoitolääkkeiden ja omien lääkkeiden yhteensopivuuden tarkistamisessa. kuva: Apteekkariliitto/Petri Jauhiainen

Flunssaa lääkitään itsehoitolääkkeillä, jotka ovat käyttäjälle useimmiten entuudestaan tuttuja. Tutut lääkkeet saattavat aiheuttaa yllättäviä haittoja, jos käytössä on samanaikaisesti muita lääkkeitä.

Itselääkityksen Käypä hoito -suositus uudistui tänä vuonna. Siinä painotetaan, että kaikilla lääkkeillä voi olla haitta- ja yhteisvaikutuksia muiden yhtä aikaa käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Kun käyttää itsehoitolääkkeitä, tulee aina ottaa huomioon muut käytössä olevat lääkkeet ja itsehoitotuotteet.

Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet eivät sovi potilaille, joilla on sydämen tai munuaisten vajaatoiminta tai valtimotauti. Tulehduskipulääkkeet eivät sovellu myöskään heille, joilla on käytössä varfariini tai muu veren hyytymistä estävä lääkitys.

Ongelma korostuu ikääntyessä, jolloin tulehduskipulääkkeitä käytetään helposti jopa päivittäin kivun hoitoon. Ikääntyessä munuaisten toiminta alkaa heikentyä, jolloin ongelmatkin kertaantuvat.

Tarkista lääkeiden yhteensopivuus

Omien lääkkeiden yhteensopivuus omahoitolääkkeiden kanssa kannattaa aina tarkistaa apteekista. Lääkkeiden tarpeeton käyttö lisää lääkitysongelmia ja niistä koituvia kustannuksia. Siksi omasta lääkehoidosta on hyvä puhua apteekin asiantuntijoiden kanssa.

Apteekissa pystytään arvioimaan, tarvitaanko oireiden hoitoon itsehoitolääkkeitä vai löytyykö oireisiin esimerkiksi lääkkeetön hoito. Joskus itsehoitolääkkeitä ostamaan tullut asiakas ohjataan lääkäriin.

Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin julkaisema Itsehoitolääkityksen päivitetty Käypä hoito -suositus julkaistiin kesäkuussa 2023.

Lue lisää www.kaypahoito.fi

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi