Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkäri määräsi lääkettä

Lääkäri määräsi lääkettä

Lähes kaikkien sydänsairauksien hoidossa tarvitaan lääkkeitä, ja lääkityksen laiminlyönnillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Tutkimusten mukaan kuitenkin vain noin 60 % sydänpotilaista ottaa määrätyt sydänlääkkeet säännöllisesti. Miksi näin käy, ja miten tilannetta voisi parantaa?

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 24.8.2023

Haittavaikutusten pelko on tavallista. Lääkepakkauksen selosteessa on luettelo mahdollisista haitoista, ja tuttavat ovat saattaneet kertoa omista kokemuksistaan. Muista, että lääkäri ei koskaan määrää lääkettä, jonka haitat ylittäisivät saavutetut hyödyt. Jos pelkäät haittoja, kerro avoimesti lääkärillesi.

”Lääkkeitä on niin paljon, jätän jotain pois.” Sydänlääkkeitä ei saa koskaan lopettaa omatoimisesti, mutta lääkäriltä voi aktiivisesti kysyä vaihtoehtoja. Verenpainelääkkeistä löytyy ns. monipillereitä, joissa kaksi tai kolme lääkettä on pakattu yhteen pilleriin. Lääkkeen ottaminen on siten helpompaa.

Oireettomuus. Useimpia sydänsairauksia voidaan onneksi hoitaa niin hyvin, ettei sairaus aiheuta oireita tavallisessa elämässä. Silloin saattaa helposti ajatella, ettei lääke enää ole tarpeellinen. Sydänlääkkeitä tarvitaan silti ehkäisemään sairauden eteneminen, ja siten oireiden uusiutuminen.

Luottamuksen puute on usein samalla tiedon puutetta. On vaikeaa sitoutua hoitoon, jos ei tiedä, miksi lääkettä pitää käyttää. Pyydä lääkäriä kirjoittamaan käyttötarkoitus riittävän perusteellisesti jokaisen sydänlääkkeen yhteyteen. Tieto auttaa ymmärtämään lääkityksen tarpeellisuuden.

Unohtaminen. Moni luottaa lääkkeiden otossa omaan tai puolison muistiin. Parasta olisi hankkia lääkeannostelija eli dosetti, joka helpottaa tuntuvasti muistamista. Jos lääkemääräys on liian monimutkainen, se sisältää esimerkiksi kolmesti päivässä otettavia lääkkeitä, pyydä lääkäriä yksinkertaistamaan annostelua. Tee lääkkeiden otosta päivittäinen rutiini.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi