Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Punaviiniä paineisiin – totta vai tarua

Pitkään on elänyt käsitys, että päivittäinen annos punaviiniä saattaisi olla sydänterveydelle jopa hyödyllistä. Ajatus on peräisin vanhoista tutkimuksista, joissa havaittiin vähemmän sydänsairastavuutta punaviiniä nauttivilla kansoilla. Hyödystä ei kuitenkaan ole ollut varsinaista tarkkaa tietoa, koska samaiset ihmiset myös söivät terveellisesti välimerellisen ruokavalion mukaan. Antioksidanttivaikutustakin on pohdittu, mutta tieteellinen näyttö on heikkoa.

Äskettäin julkaistussa, lähes 20 000 potilaan tutkimusaineistossa (miehiä 65%) havaittiin, että jopa yksi päivittäinen alkoholiannos kohotti verenpainetta. Vaikutus kasvoi lineaarisesti annosmäärän lisääntyessä. Niinpä verrattuna raittiisiin henkilöihin, yksi päivittäinen annos kohotti yläverenpainetta (systolinen paine) keskimäärin 1,25 mmHg, ja neljä annosta 4,9 mmHg. Vastaavasti alaverenpaine (diastolinen paine) nousi 1,14 ja 3,10 mmHg.

Vaikka numerot saattavat tuntua pieniltä, on paineen kohoamisella haitallisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen pitkällä aikavälillä.

Kesäkuussa julkaistut Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ottavat alkoholin käyttöön aiempaa tiukemman linjan. Koska varsinaista turvallista kynnysarvoa alkoholin käytön suhteen ei ole, suosituksen mukaan kaikkien tulisi välttää alkoholin käyttöä. Jos kuitenkin edelleen haluaa viinilasillisen tai saunaoluen joskus ottaa, mahdollisen käytön tulisi olla hyvin vähäistä, eikä säännöllistä.

Lue myös: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 julkaistu: enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi