Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Terveellinen syöminen / Ruoan merkitys korostuu eläkkeelle siirryttäessä

Ruoan merkitys korostuu eläkkeelle siirryttäessä

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja THL ovat juuri julkaisseet uudistetut ruokasuositukset ikääntyneille. Suositus on tarkoitettu valtakunnalliseksi laatusuositukseksi, jolla tuetaan iäkkäiden ravitsemusta ja järjestetään laadukkaat ruokapalvelut, jotka pohjautuvat iäkkäiden tarpeisiin ja edistävät yhdessä syömistä.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 31.3.2020
Päivitetty 3.2.2021
Kuva Anna Kara

Ikääntyneiden ruokasuositukset kiinnittävät huomiota myös eläkkeelle jäämisiässä olevien hyvään ravitsemukseen. Järjestetystä ruokailusta siirtyminen omaehtoiseen ruokahuoltoon onnistuu hyvällä suunnittelulla ja ruoka-arjen selkeällä rytmityksellä. Muutoksessa erityistä huomiota kannattaa kiinnittää säännöllisiin täysipainoisiin aterioihin, runsaaseen kasvisten käyttöön ja lautasmallin hyödyntämiseen ateriaa koostaessa.

Mediakirjoittelun ja elintarvikemainonnan perusteella proteiinin saannin kuvitellaan olevan suurin ongelma suomalaisilla, mutta työikäiset saavat sitä FinRavinto2017-tutkimuksen mukaan riittävästi. Ongelmia ilmenee vasta heikommin syövillä vanhuksilla. Proteiini onkin ainoa ravintoaine, jota suositellaan ikääntyneille vain hieman enemmän kuin työikäisille, muuten energiaravintoainetason suositukset ovat samat.

Rasvan laatu tärkeää ikääntyessäkin

Erityisesti rasvan laatu on osoittautunut uusimmissa tutkimuksissa tärkeäksi ikääntyneen toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja sairauksista toipumiseksi.

­– On selvää näyttöä siitä, että ruokavalion hyvä rasvan laatu vähentää sarkopenian eli lihasmassan surkastumisen todennäköisyyttä ja lihasten toiminnan heikentymistä. Pelkkä riittävä proteiini ja energia eivät näyttäisi yksin riittävän. Siksi toimintakyvyn säilyttämiseksi kovan rasvan korvaaminen pehmeällä on entistäkin tärkeämpää ikääntyessä, toteaa suosituksen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja professori Ursula Schwab.

Ikääntyneiden ruokasuositukset perustuvat kansallisiin Terveyttä ruoasta -ravitsemussuosituksiin ja kliinisten näkökulmien osalta tutkimusnäyttöön. Suosituksen monipuolinen sisältö palvelee kaikkia ikääntyneiden ravitsemuksen parissa työskenteleviä sekä ikääntyneitä itseään. Terveellinen syöminen turvaa hyvän ravitsemustilan ylläpitämistä ja edistää näin terveyttä, fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä sosiaalista hyvinvointia ja elämänlaatua.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi