Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Sydän- ja keuhkosiirrot puhuttivat pohjoismaisessa tapaamisessa Helsingissä

Sydän- ja keuhkosiirrot puhuttivat pohjoismaisessa tapaamisessa Helsingissä

Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden järjestöt Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta kokoontuivat Helsingissä 3.–4.9.2022. Sydän- ja keuhkosiirtojen määrissä nähdään vain hienoista kasvua viimeisten kymmenen vuoden aikana. Potilasjärjestöt toimivat aktiivisesti elinluovutusten ja elinsiirtojen edistämiseksi. Sydän- tai keuhkosiirto palauttaa sairastuneen toimintakyvyn ja on siten yhteiskunnalle kustannustehokasta.

Johanna Reiman
Julkaistu 26.9.2022
Päivitetty 6.10.2022

Pohjoismaisten sydän- ja keuhkosiirrokkaiden järjestötapaamisen tavoite oli oppia toisiltaan. Lämminhenkisessä kokouksessa käsiteltiin ryhmätöiden pohjalta jäsentoimintaa, viestintää, edunvalvontaa ja liikuntaa. Ideoitiinpa kasvokkain yhteinen urheilullinen jäsentapahtumakin, joka järjestetään Norjassa lähivuosina. Vertaistuki on järjestöjen ydintyötä ja lisäksi jäsenille järjestetään yhteisiä kokoontumisia.

Mukana oli parikymmentä norjalaista, ruotsalaista, tanskalaista ja suomalaista sydän- ja keuhkosiirron saanutta. Ruotsalaisen Viking-yhdistyksen varapuheenjohtaja Penilla Gunther järjestää ison elinluovutuksiin ja elinsiirtoihin liittyvän tapahtuman lokakuussa Tukholmassa.

–  Meidän potilaitten äänen pitää kuulua terveydenhuollossa! totesi kansanedustajanakin toiminut Gunther.

Kokoustamisen lisäksi sydän- ja keuhkosiirrokkaat osallistuivat Hengitysliiton järjestämälle Harvinaiselle Maratonille Olympiastadionilla. Liikunta ja terveelliset elämäntavat kuuluvatkin uuden sydämen tai keuhkot saaneitten elämään joka päivä.

Lue lisää:

Sydän- ja keuhkosiirrokkaat ry:n 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi