Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Marevan ja alkoholi

Moi
Minulle määrättiin Marevan(+statiini) lääkitys hiljattain sairastetun aivoinfarktin takia, jonka epäiltiin johtuvan synnynnäisestä reiästä sydämessä vasemman ja oikean kammion välillä. Lääkitystä jatketaan, kunnes toisin voidaan osoittaa mistä syystä tukos oli syntynyt aivoihin.
Paljon erilaisia rajoitteita on annettu koskien Q10, glukosamiini, mustaherukka, greippi, karpalo, c-vitamiini lisät, alkoholi ym.
Jos haluan joskus nauttia enemmän kuin 1-2 lasillista esim. punaviiniä, vaikka pullon illan aikana, voinko kumota etanolin aiheuttaman INR-arvon nousun nauttimalla samana päivänä C-vitamiiniä yli 500mg, minulla on puhdasta askorbiinihappoa jauheena ja noin 1/2 teelusikallista vastaisi 3000mg annosta.
Olisiko tuo tehokkaampi tapa ehkäistä INR-arvonousua kuin 100g mustaherukkaa?
T: 50v liikuntaa harrastava mies terveellisesti muuten syöden, veriarvot ok

10/08/2022

Aivo-matti

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 20.9.2022

Alkoholi vaikuttaa Marevan-lääkkeeseen hidastamalla sen poistumista elimistöstä. Seurauksena lääkevaikutus kasvaa, ja sen merkkinä INR-arvo nousee. Veren hyytyminen heikentyy entisestään, ja käyttäjä altistuu verenvuodolle. Tästä syystä Marevanin käyttäjiä neuvotaan pidättäytymään alkoholin käytöstä.

Vaikka suuret C-vitamiinimäärät ja K-vitamiini vaikuttavat Marevan-hoitoon, niitä ei voi käyttää kompensoimaan jonkun toisen tekijän, tässä tapauksessa alkoholin käytön vaikutuksia. Lopputulos on nimittäin liian epämääräinen, eli se ei ole täysin ennustettavissa.

Ns. suorilla antikoagulanteilla, joita käytetään nykyisin usein Marevanin vaihtoehtona, ei ole vastaavaa ongelmaa, eli alkoholi tai mitkään ruoka-aineet eivät vaikuta niihin oleellisen häiritsevästi.

20/09/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi