Vertaistuki – mahdollisuus jakaa ajatuksia ja kokemuksia
Oletko sydänsairastunut tai sairastuneen läheinen? Haluaisitko jutella kokemuksistasi toisen, samankaltaista kokeneen kanssa?
Katso video:
Miltä sairastuminen tuntui?
Videolla tutustut kolmeen Sydänliiton vertaistukihenkilöön ja kuulet vertaistukitoiminnasta. Vain saman kokenut tietää, miltä sairastuminen tuntuu.
Sairastuminen voi tulla äkillisesti, muuttaa oman ja läheisten elämän kertaheitolla. Joskus nimen saaminen pitkään vaivanneille oireille voi olla helpotus, silti elämä uuden sairauden kanssa mietityttää.
Vertaistukihenkilöt ovat itse sairastuneet sydänsairauteen tai ovat sairastuneen läheisiä. Heidän kanssaan voit jutella omista ajatuksistasi, tunteistasi ja kokemuksistasi.
Löydä oma tukijasi
Etsi vertaistukihenkilö -hakupalvelusta löydät koulutetun vertaistukihenkilön läheltä tai kaukaa.
Etsi sinulle sopivaa vertaistukihenkilöä Hae-toiminnolla. Ilman hakuehtoja näet kaikki vertaistukihenkilöt. Jos rajaat hakua, näet kriteerejäsi parhaiten vastaavan tukihenkilön ylimpänä. Vähennä hakuehtoja, jos tuloksia ei näy. Voit hakea tukihenkilöä myös vain yhdellä kriteerillä, esimerkiksi iän mukaan.
Voit lähettää viestin tukihenkilölle täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Osaan vertaistukijoista voit olla yhteydessä myös puhelimitse tai sähköpostitse.
Etsi vertaistukihenkilö -hakuVertaistukea verkossa
Facebookissa toimii neljä Sydänliiton vertaistukihenkilöiden ylläpitämää vertaistukiryhmää. Ryhmiin on helppo liittyä ja ne mahdollistavat vertaisten löytymisen vaivattomasti joka puolella Suomea.
Ryhmissä keskustellaan sairastumisesta ja sairauden kanssa elämisestä, tai sairastuneen läheisenä elämisen kokemuksista. Kun laitat liittymispyynnön ryhmään, Facebook pyytää vastaamaan muutamaan kysymykseen. Kannattaa lukea myös ryhmän säännöt. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!
Sydämen rytmihäiriöitä sairastavat
Sydämen vajaatoimintaa sairastavat
Foreign Hearts Finland (englanninkielinen vertaistukiryhmä sydänsairastuneille)
Sydänliiton valtakunnallisilla jäsenjärjestöillä, Sydänlapset ja -aikuiset ry:llä, SYKE ry:llä ja Karpatiat ry:llä on vertaistukiryhmiä Facebookissa. Siellä toimii myös useita yksityisten ylläpitämiä sydänaiheisia ryhmiä, esimerkiksi Nuoret sydänsairaat ja Kuriton sydän.
Vertaistukea löytyy erilaisista tapaamisista ja ryhmistä
Sydänyhdistykset järjestävät monenlaisia tapahtumia ja tapaamisia, joista voit löytää samankaltaista kokeneita ja jutella heidän kanssaan. Useissa sydänyhdistyksissä toimii vertaistuellisia ryhmiä. Tapahtumakalenterista löydät tietoa ryhmistä sekä tapahtumista. Kalenteriin voit laittaa hakuehdoksi (laji) vertaistukiryhmät.
TapahtumakalenteriÄlä jää yksin
Jokaisella sairastuneella ja läheisellä on oma yksilöllinen tarinansa. Ajatuksissa, tunteissa ja kokemuksissa on myös paljon yhteistä toisten sairastuneiden ja läheisten kanssa.
Vertaistuki mahdollistaa keskustelut toisten, samankaltaista kokeneiden kanssa. Tutustu Riston tarinaan, ota yhteyttä vertaistukihenkilöön, tule mukaan verkko- tai kasvokkain tapaaviin ryhmiin – siten kuin sinulle parhaiten sopii!
Anna palautetta
Oletko jutellut Sydänliiton vertaistukihenkilön kanssa? Anna palautetta kohtaamisestasi. Saatoitte jutella puhelimessa, kirjoitella tai tavata kasvokkain. Palaute annetaan anonyymisti. Kehitämme toimintaamme palautteen perusteella – lämmin kiitos palautteestasi!
PalautelomakeHaluaisitko sinä vertaistukihenkilöksi?
Haluaisitko olla mukana tukemassa toisia sairastuneita tai läheisiä? Jos kiinnostuit toiminnasta, ota yhteyttä Sydänpiiriin tai valtakunnalliseen yhdistykseen.
Toimintaan mukaan haluavien kanssa keskustellaan ja tehdään yhdessä päätös vertaistukihenkilön peruskoulutukseen osallistumisesta. Pääset mukaan sydänyhteisön viidensadan vertaistukihenkilön aktiiviseen joukkoon. Vertaistukihenkilöillä on yhteisiä tapaamisia alueittain ja toimintaan saa tukea.
Perehdytämme sinut toimintaan Sydänliiton järjestämän vertaistukihenkilökoulutuksen avulla. Osaan tehtävistä on tarjolla myös täydennyskoulutusta. Voit tutustua Sydänliiton järjestettyyn vertaistukitoiminataan tästä.
Tule rohkeasti mukaan, saat hyvän mielen toiminnasta toisten hyväksi!