Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Aamupalalla päivä käyntiin

Aamupalalla päivä käyntiin

Säännöllisen ateriarytmin rakentaminen alkaa aamupalasta. Voiko ilman aamupalaa kuitenkin pärjätä?

Tiina Suikki, ravitsemustieteen opiskelija
Julkaistu 23.5.2019
Kuva: Anna Kara

Tutkimusten mukaan aamupala olisi hyvä syödä noin kahden tunnin sisään heräämisestä. Aamupalan tärkeydestä käydään kuitenkin paljon keskustelua. Joillekin aamiaisen syöminen heti heräämisen jälkeen tuottaakin vaikeuksia.

Aamupalan etuja

– Hyvällä ja monipuolisella aamiaisella luodaan pohja terveelliselle ruokavaliolle, sanoo Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa.

Tutkimusten mukaan painonhallinnan kannalta aamupalan syöminen on kannattavaa. Aamupalan syöjät onnistuvatkin keskimäärin useammin painonpudotuksen jälkeisessä painonhallinnassa. Aamupalan syönti vähentää myös iltapainotteista napostelua.

Sydänterveyden riskitekijöiden kannalta aamupalan syönti on myös suositeltavaa. Aamupalan syöjillä on usein myös paremmat veren lipidiarvot sekä matalampi verenpaine kuin aamiaisen väliin jättävillä. Lisäksi aamupalan syönnillä on myös edullista vaikutusta veren sokeriarvoihin, joilla on myös merkitystä sydänterveyden kannalta.

On myös huomattu, että aamupala auttaa myös keskittymään heti aamusta. Tällöin myös aamupäivä on töiden tekemisen kannalta tehokasta aikaa ja näin työmäärä jakautuu tasaisemmin koko päivälle.

Onko aamupala välttämätön syödä?

Sitten se tärkeä kysymys, joka on mietityttänyt varmasti moniakin. ”Voiko olla terve ilman, että syö aamupalaa?”

Vaikka aamupalalla onkin useita terveyshyötyjä, ei aamupala ole elimistön hyvän toiminnan kannalta täysin välttämätöntä. Jotkut siis pärjäävät ilman sitäkin. Aamupalan jättäminen väliin jatkaa elimistössä yön aikaista paastotilaa. Voidaan siis puhua pätkäpaastoamisesta. Pätkäpaastojen terveyshyödyistä ei ole kuitenkaan vielä paljoa tutkimusnäyttöä, joten sen eduista tai sen enempää haitoistakaan ei ole varmuutta.

– Jos kuitenkin omissa veren lipidiarvoissa, verenpaineessa, veren sokeriarvoissa tai painonhallinnassa on ongelmaa ja aamupala jää pääsääntöisesti syömättä, kannattaa kokeilla aamupalan syöntiä yhtenä korjaavana tekijänä, Pusa kehottaa kokeilemaan.

Lisäksi on hyvä muistaa, ettei aamupala ole välttämätöntä syödä heti heräämisen jälkeen.

Tuija Pusa

– Heräämisen jälkeen voi hyvin hörpätä lasillisen vettä ja syödä aamupalan esimerkiksi vasta työpaikalla. Silloin syöminenkin voi tuntua jo helpommalta, Tuija Pusa vinkkaa.

Lisää aamupalan merkityksestä terveydelle voi lukea Reijo Laatikaisen ja Henna Rannikon Toimistotyöläisen ruokapäiväkirjasta, lue myös Sydänmerkin käytännön vinkkejä terveellisen aamupalan kokoamiseksi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi