Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Museot ja näyttelyt / Elämän sisältöä on mahdotonta hoitaa lääkkeillä

Elämän sisältöä on mahdotonta hoitaa lääkkeillä

Anna-Mari Rosenlöf arvioi, että Suomessa vallitsee taidesairaalabuumi.

Anna-Maija Järvi-Herlevi
Julkaistu 3.1.2018
Päivitetty 14.2.2020
– Voidaksemme hyvin tarvitsemme inhimillisiä kohtaamisia, nähdyksi ja kuulluksi tulemista, kosketusta ja arvostusta – taidetta ja kulttuuria, sanoo Anna-Mari Rosenlöf. Kuva: Satu Aalto

Valtakunnallisen Taiteen hyvinvointivaikutusten yhteyspisteen Taikusydämen projektipäällikkö Anna-Mari Rosenlöf tietää tutkimusten perusteella suomalaisten haluavan, että sairaaloissa ja hoitolaitoksissa saa kokea taidetta ja kulttuuria.

Hän arvioikin, että Suomessa vallitsee taidesairaalabuumi: lähes kaikkiin uusiin sairaalahankkeisiin on kytketty jollain tavalla taidehankintoja tai erillinen taideohjelma. Visuaalisen taiteen lisäksi osassa sairaaloita esittävälläkin taiteella on sijansa. Lapin keskussairaalan tuutulauluprojektissa synnytysosaston työntekijät tekivät musiikin ammattilaisten kanssa oman tuutulaulun sairaanhoitopiirille. Työntekijöiden kokemus oli, etteivät nykyäidit enää laula niin paljon lapsilleen kuin ennen. Omalla tuutulaululla halutaan välittää laulun hoitavaa traditiota uusille äideille.

– Nykyään taide mielletään yhä tiiviimmäksi osaksi terveyttä, viihtyisyyttä ja hyvinvointia luovia ympäristöjä. Sen merkitys yhteiskunnassa on laajentunut. Taide ja kulttuuri mielletään osaksi hyvää ja inhimillistä elämää sekä kulttuuriseksi perusoikeudeksi, Rosenlöf painottaa. – Tämä on ymmärretty esimerkiksi monissa ikääntyneiden hoivakodeissa.

Hän kertoo vierailusta Sipoon vanhuspalveluissa, jossa osastonhoitajat kertoivat asukkaiden arjesta vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Helena Räsäsen johdolla.

– Saimme kuulla, kuinka kulttuurilla ja taiteella on ollut enemmän vaikutusta hoitajien osaamiseen kuin millään koulutuksella. Vaikutus on ulottunut myös omaisten ja koko ympäröivän yhteisön asenteisiin ikääntymistä ja vanhuksia kohtaan.

Kulttuurilla ja taiteella on mahdollista muuttaa koko toimintakulttuuria:

– Muutos näkyy muun muassa siinä, miten henkilökunta saa toteuttaa ideoitaan ja luovuuttaan asukkaiden mielekkään elämän toteuttamiseksi. Se voi olla hoivakodin yhteinen kuoro, tanssihetki, konsertti tai vaikkapa hoitajien kokoama valokuvanäyttely. Kun asukkailla on mielekästä puuhaa, ei uni- ja rauhoittavia lääkkeitäkään tarvita.

– Keskeisessä asemassa taiteen ja kulttuurin mahdollistamisessa osana hyvää hoivaa ovat osastonhoitajat ja johtajat. Sipoossa kaikki alkaa jo työntekijöiden rekrytoinnista: työ on kaikkea muuta kuin perinteistä sairaanhoitajatyötä. Siihen voi kuulua niin kesäkanalan hoitoa kuin päivittäisiä luku- ja ulkoiluhetkiä tai tanssitaiteilijan inspiroimia luovan liikkumisen tuokioita.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi