Elvytys pelasti Sannan hengen – ”Toimin tilanteessa kuin kone”, Sari kertoo
Kun Sari kaverinsa kanssa löysi kylmettyneen naisen pakkasesta, oli jo kiire. Nopea toiminta ja tehokas elvyttäminen pelasti Sannan hengen.
Sari Weiland kummasteli ääneen, mikä ”ihmeen möykky” makaa katuvalon katveessa. Sarin kaveri huomasi, että möykystä pilkistää kengät.
Naiset olivat olleet syömässä ja siirtyneet sieltä ystävän mökille istumaan iltaa. Oli ensimmäinen lomailta pitkään aikaan. Ilta vaihtui yön puolelle, kun he olivat palaamassa takaisin omalle mökilleen. Eteensä näki vain valaistuilla reiteillä. Marraskuinen lappi kylpi kaamoksessa ja lämpötila oli laskenut pakkasen puolelle.
Siksi Sarin mieleen nousi, että naiseksi osoittautunut möykky on kuollut.
Sari herätteli naista. Kuului pieni pihahdus. Siitä Sari tiesi, että nainen on vielä hengissä. Matkaa majapaikkaan oli vielä 150 metriä. Sari raahasi kaverinsa kanssa naisen kainaloista pidellen kylpyhuoneen lämmitetylle lattialle.
– Koska oltiin pohjoisessa ja ambulanssilla saattaa kestää kauan, olisit ehtinyt kuolla ennen ensihoidon tuloa, Sari kertoo nyt Sannalle. Sinut oli pakko saada lämpimään.
Sanna oli matkannut samana päivänä Tampereelta pohjoiseen viettämään mökkilomaa kahden siskonsa kanssa. He olivat istuneet iltaa paikallisessa ravintolassa kuten moni muukin.
Illan päätteeksi Sannan siskot lähtivät taksilla mökilleen. Sanna ajatteli jäädä vielä hetkeksi, kun oli kerrankin lähtenyt ravintolaan. Kun tuli kotiin lähdön aika, vapaata taksia ei ollutkaan.
Mitä tapahtui, sitä Sanna ei tiedä. – Ehkä suuntavaisto katosi pimeässä ja kaaduin.
Nopeasti lämpimään
Suihkun lattialla Sari riisui Sannalta märät vaatteet, laittoi peiton päälle ja hieroi Sannaa lämpimäksi.
– Sinä hetkenä, kun Sanna alkoi muuttua punaiseksi, olin maailman onnellisin. Tiesin, että veri lähtee kiertämään.
Ensin Sari ajatteli kaverinsa kanssa, että Sanna on vain humalassa. Että ei tässä ole mitään hätää.
– Kun en saanut Sannaan minkäänlaista kontaktia, tajusin, että Sanna saattaa kuitenkin tarvita sairaalahoitoa. Niinpä soitimme hätäkeskukseen.
Sitten Sanna lopetti hengittämisen. Sari aloitti heti paineluelvytyksen. Sanna virkosi kertaalleen ja Sari sai kontaktin Sannan silmiin. Sitten elvytettävän tajunta pimeni uudelleen.
– Ajattelin, että tuohan ei kuole minun käsiini. Hirveä adrenaliini iski päälle, Sari kertaa tilannetta. – Toimin tilanteessa kuin kone.
Sanna virkosi hetken päästä uudelleen.
Siinä vaiheessa, kun ensihoito reilun puolen tunnin kuluttua tuli paikalle, Sanna hengitti omin voimin. Hänen ruumiinlämpötilansa oli ehtinyt ulkona laskea alle 35 asteen.
Elvytyskoulutuksesta hyötyä
Kun ensihoito oli tullut paikalle, Sari katsoi Sannan lompakosta tämän nimen. Jälkeenpäin Sari halusi tietää, kuinka Sanna voi. Hän etsi Sannan Facebookista ja laittoi Messengerin kautta viestiä.
– Olin niin onnellinen, että satuin paikalle ja juuri siihen hetkeen, Sari kertoo Sannan ja Sarin yhteisessä haastattelussa.
Sanna tietää, että tilanteessa ei varmasti olisi ollut mitään tehtävissä, ellei Sari olisi osunut paikalle.
– Kukaan ei olisi pystynyt pelastamaan minua, jos ei ollut ammattilainen.
Alkujaan Sari oli kaverinsa kanssa menossa eri kautta takaisin ystävänsä luota majoituspaikkaan.
– Päätettiin kaverin kanssa mennä toista kautta, kun se oli mielestäni mukavampi reitti. Tehtiin lähtöä jo moneen kertaan. Lopulta lähdettiin, käveltiin sata metriä ja käännyttiin reitille, josta Sanna löytyi.
Sarin kohdalle on osunut kymmenkunta sairauskohtausta, joissa hän on hälyttänyt avun ja rauhoitellut. Elvyttäminen on ollut tarpeen kaksi kertaa.
– Muistan aina kun koulutuksessa sanottiin, että jos olet yrittänyt, se on hienoa.
Maassa maatessaan Sanna ei tuntenut mitään.
– Tuli tunne, että se olisi helppo kuolema. Mutta turha kuolema.
Tapahtuma muistutti Sannaa, että ketään ei saa jättää esimerkiksi ravintolaillan jälkeen yksin, varsinkaan vieraassa paikassa. Tärkeä on auttaa tai soittaa hätänumeroon, jos joku henkilö on avun tarpeessa.
Sari Weiland
- Helsinkiläinen sydänfysioterapeutti
- Kolmastoista vuosi Helsingin sydänyhdistyksen kuntouttavan liikunnan parissa
- Oma pieni ja sydämellinen fysikaalinen Helsingin Etu-Töölössä
- Tekee yksilö- ja ryhmäkuntoutusta ja luennoi sydämen hyvinvoinnin tukemisesta liikunnan avulla
- Käy säännöllisesti elvytyskoulutuksissa
- Päivittäiset onnistumiset ja asiakkailta saatu palaute saa jaksamaan uudella innolla jokaiseen päivään
Lue myös:
Kun sydän on pysähtynyt, on kiire auttaa. Koska ensihoito pääsee nopeimmillaankin paikalle vasta minuuttien kuluttua, on ensimmäisenä paikalla olevan henkilön rooli potilaan elämän kannalta tärkein.
Sydäniskuri ja elvyttäminen: Sydäniskuria eli defibrillaattoria tarvitaan sydänpysähdystilanteessa. Sydäniskuri antaa sähköiskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii siten pysäyttämään sydämen haitallisen rytmin ja palauttamaan sen normaaliksi.