Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Kolesteroli koholla – pitääkö olla huolissaan?

Hei! Olen 60-vuotias nainen Pohjois-Karjalasta. Mieltäni askarruttaa kolesterolarovoni. Nämä on otettu paastoarvoina puolisen vuotta takaperin. Kokonaiskolesteroliarvo 6.4, LDL on 4.0, HDL 1.99, Trigly 0.85.
Verenpaineeni on alhainen (noin 90/60 mmHg). Olen BMI:n mukaan normaalipainoinen (tosin ylärajoilla), mutta vyötärölle on kertynyt liikaa (86-88cm). En tupakoi.
Suvussani isovanhemmat yhtä lukuunottamatta ovat kuolleet sydäninfarktiin, sekä useampi setä ja eno. Äitini sairasti aivoinfarktin.

Minulla on ollut yksi ’selittämätön’ syvä laskimotukos pohkeessa. Sairastan aurallista migreeniä ja kärsin ajoittain lisälyöntisyydestä. Mitraaliläppä on operoitu 8-vuotta sitten.

Täytyykö tuosta koholla olevasta kolesteroliarvosta olla huolissaan ja tulisiko sitä seurata? Mielestäni syön terveellisesti, paljon marjoja, kasviksia ja kalaa. Liikuntaa voisi olla enemmän, mutta ’selvittämätön’ ahdistava tunne rintakehässä heikentää liikkumishaluja (mitraaliläppäplastian jälkeen ilmaantunut oire).

11/02/2022

Tuumailija

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 1.3.2022

Kohonnut LDL-kolesteroli on ylimääräistä, haitallista tavaraa, jota vuosien mittaan kertyy valtimoiden seinämiin. Sydänoireita ilmenee vasta, kun valtimoiden sisäosa on jostain kohtaa merkittävästi ahtautunut. Siinä vaiheessa ollaan jo vähän myöhässä, sillä sairaus on jo pitkälle kehittynyt. Parasta siis olisi estää koko prosessi alkuunsa.

Lähtökohtaisesti tavoitteet ovat siis selvät, ja tavoittelemisen arvoiset. Jokainen meistä on yksilö, ja valtimotaudin kehittymiseen vaikuttavat monet tekijät yhdessä. Toiset niistä ovat haitallisia, mutta on myös monia suojaavia tekijöitä. Elintapoihin liittyvät merkittävimmät suojaavat tekijät ovat tupakoimattomuus ja säännöllinen liikunnan harrastaminen. Omilla elintavoilla on siten merkitystä. Valitettavasti geeneillemme emme voi mitään, ja alttius valtimotaudille voi olla periytyvää.

Milloin sitten pitäisi käyttää lääkitystä, tässä tapauksessa statiinia, jotta valtimotauti ei kehittyisi? Tarve arvioidaan yksilöllisesti. Käytössä on myös riskilaskureita, kuten suomalainen FINRISKI-laskuri, joka löytyy vapaasti Duodecimin Terveyskirjastosta verkosta. Eurooppalainen laskuri on nimeltään SCORE2 ja se on juuri päivitetty. Laskurin avulla voi arvioida henkilökohtaista riskiä ja muutosta, jos esimerkiksi kolesteroli laskisi lääkkeellä merkittävästi.

Loppujen lopuksi laskureista saatava riskinarvio on vain pieni lisä kokonaisarviossa, ja päätös lääkehoidosta on tehtävä oman lääkärin kanssa keskustellen. Käyttämällä terveysvaikutteisia elintarvikkeita, jotka estävät ravinnon kolesterolin imeytymistä, voidaan arvoja saada 7-10% alemmas. Kysyjän tapauksessa statiinilääkitys olisi selvästi tehokkain tapa tuoda lisäturvaa valtimoille, terveellisten elintapojen ohella. Pelkkä kolesteroliarvojen mittaaminen ja seuranta ilman jonkinlaisia tekoja ei auta.

01/03/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi