Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Tunnetko defin?

Tunnetko defin?

Sydäniskuria eli defibrillaattoria tarvitaan sydänpysähdystilanteessa. Sydäniskuri antaa sähköiskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii siten pysäyttämään sydämen haitallisen rytmin ja palauttamaan sen normaaliksi.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 3.3.2020
Päivitetty 14.10.2022

Milloin sydäniskuri on tarpeen?

Silloin, kun jonkun sydän on pysähtynyt äkillisesti. Sydämen pysähtyessä ihminen menee tajuttomaksi muutamassa sekunnissa. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Silloin tarvitaan pikaisesti sydäniskuria.

Kuka saa käyttää defiä?

Kuka vaan. Sydäniskurin käyttöön ei tarvita koulutusta, joskin rohkeus elvyttämiseen ja sydäniskurin käyttöön lisääntyy harjoittelun myötä.

Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydänpysähdyksestä elvytyksen aloittamiseen. Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää sydäniskurin antamaa sähkövirtaa.

Jos paineluelvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3–5 minuutissa, jopa kolme neljästä alkutilanteessa elottomasta selviää. Ota sydäniskuri rohkeasti käyttöön.

Entä jos teen jotain väärin?

Sydäniskurin käyttöä ei kannata arastella, koska se neuvoo  ääniohjein koko elvytystapahtuman ajan. Sydäniskurin kuvalliset ohjeet auttavat elektrodien asettamisessa. Laite analysoi sydämen rytmin ja kertoo, onko isku tarpeen. Defillä ei voi vahingoittaa ketään.

Mistä löydän defin?

Sydäniskureita on hankittu esimerkiksi työpaikoille, kauppakeskuksiin tai muihin julkisiin tiloihin. Defin tunnistaa kansainvälisestä vihreä-valkoisesta tunnuksesta. Lähimmän sydäniskurin löydät 112 Suomi -sovelluksesta.

Defi.fi-palvelu

Sydäniskurien sijaintitiedot tulevat 112 Suomi -sovellukseen defi.fi-palvelusta. Myös defi.fi-sivustolta voi paikantaa lähimmät sydäniskurit sekä koko Suomen rekisteröidyt sydäniskurit. Sivusto toimii laitteiden rekisteröinnin ja hallinnoinnin kotipaikkana.

Defi.fi -rekisteriin on tarkoitus saada kaikki Suomen maallikkokäyttöön tarkoitetut sydäniskurit. Tällä hetkellä defi.fi-palvelussa on lähes 7 000 sydäniskuria. Defi.fi -palvelu on Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoima.

 

Miten toimin, jos näen jonkun lyhistyvän maahan tai löydän jonkun maasta makaamasta?

  1. Saatko autettavan hereille? Puhuttele ja ravistele.
  2. Jos henkilö ei herää, soita 112 ja noudata hätäkeskuksen ohjeita. Laita puhelin kaiutintoiminnolle ja jatka auttamista. Selvitä hengittääkö autettava normaalisti. Jos ei, aloita paineluelvytys. Jos paikalla on lisäksesi muita, ohjeista joku hakemaan sydäniskuri. 112 Suomi -sovellus paikantaa lähimmän sydäniskurin.
  3. Avaa laite, käynnistä sydäniskuri ja noudata sen antamia ohjeita. Kiinnitä elektrodit kuvaohjeiden mukaan paljaalle iholle. Tämän jälkeen laite kertoo, onko isku tarpeen. Paina painiketta. Pysy irti potilaasta! 
  4. Jatka painelua välittömästi iskun jälkeen. Kuuntele laitteen ohjeita. Jatka elvytystä, kunnes autettava herää tai ensihoito saapuu ja antaa luvan lopettaa. 

Katso tarkemmat elvytysohjeet.

Lue lisää sydäniskurista

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi