Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Tunnetko sydäniskurin?

Tunnetko sydäniskurin?

Sydäniskuria eli defibrillaattoria tarvitaan sydänpysähdystilanteessa. Sydäniskuri antaa sähköiskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii siten pysäyttämään sydämen haitallisen rytmin ja palauttamaan sen normaaliksi.

Mari Blek-Vehkaluoto, asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Julkaistu 3.3.2020
Päivitetty 2.2.2024

Milloin sydäniskuri on tarpeen?

Silloin, kun jonkun sydän on pysähtynyt äkillisesti. Sydämen pysähtyessä ihminen menee tajuttomaksi muutamassa sekunnissa. Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Silloin tarvitaan pikaisesti sydäniskuria.

Kuka saa käyttää sydäniskuria?

Kuka vaan. Sydäniskurin käyttöön ei tarvita koulutusta, joskin rohkeus elvyttämiseen ja sydäniskurin käyttöön lisääntyy harjoittelun myötä. Sydäniskurilla ei voi aiheuttaa vahinkoa. Laite analysoi sydämen rytmin ja antaa iskun vain tarvittaessa.

Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydänpysähdyksestä elvytyksen aloittamiseen. Jos paineluelvytys ja defibrillointi käynnistyvät 3–5 minuutissa, selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat.

Tehokkaalla paineluelvytyksellä voidaan ylläpitää osittain verenkiertoa, mutta sydänpysähdyksen aiheuttaman mahdollisen rytmihäiriön poisto edellyttää sydäniskurin antamaa sähkövirtaa. Ota sydäniskuri rohkeasti käyttöön.

Entä jos teen jotain väärin?

Sydäniskurin käyttöä ei kannata arastella, koska se neuvoo  ääniohjein koko elvytystapahtuman ajan. Sydäniskurin kuvalliset ohjeet auttavat elektrodien asettamisessa. Laite analysoi sydämen rytmin ja kertoo, onko isku tarpeen. Sydäniskurilla ei voi vahingoittaa ketään.

Mistä löydän sydäniskurin?

Sydäniskureita on hankittu esimerkiksi työpaikoille, kauppakeskuksiin tai muihin julkisiin tiloihin. Laite on tavallisesti merkitty sijaintipaikassaan kansainvälisellä vihreä-valkoisella tunnuksella. Lähimmän sydäniskurin voit paikantaa 112 Suomi -sovelluksesta.

Defi.fi-palvelu

Sydäniskurien sijaintitiedot tulevat 112 Suomi -sovellukseen defi.fi-palvelusta. Myös defi.fi-palvelusta voi paikantaa lähimmät sydäniskurit sekä koko Suomen rekisteröidyt sydäniskurit. Palvelu toimii laitteiden rekisteröinnin ja hallinnoinnin kotipaikkana.

Defi.fi -rekisteriin on tarkoitus saada kaikki Suomen maallikkokäyttöön tarkoitetut sydäniskurit. Tällä hetkellä defi.fi-palvelussa on noin 9 000 sydäniskuria. Defi.fi -palvelu on Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoima.

 

Miten toimin, jos näen jonkun lyhistyvän maahan tai löydän jonkun maasta makaamasta?

Sydänpysähdyksen tunnistaa siitä, että henkilö ei reagoi eikä hengitä tai ei hengitä normaalisti.

  • Soita välittömästi 112 ja aloita paineluelvytys. Hätäkeskus neuvoo sinua elvyttämisessä.
  • Jos paikalla on lisäksesi muita, pyydä joku hakemaan sydäniskuri paikalle. Lähimmän sydäniskurin löytää 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta.
  • Käyttäkää sydäniskuria sen ääniohjauksen mukaisesti.
  • Jatka elvytystä kunnes ensihoito ottaa vastuun tai autettava herää.

Katso tarkemmat elvytysohjeet.

Lue lisää sydäniskurista

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi