Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Huilihetket tarjoavat hyvää oloa ja aikaa itselle

Huilihetket tarjoavat hyvää oloa ja aikaa itselle

Itsestä huolen pitäminen ei ole itsekästä, sillä ihminen tarvitsee lepoa ja aikaa itselleen. Claire Chamberlain antaa kirjassaan Huilihetkiä vinkkejä hyvinvointisi parhaaksi.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 5.2.2020
Päivitetty 17.9.2020

Huilihetket tulevat tarpeeseen. Arjen kiireet koettelevat jaksamista ja vievät voimat. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen tahtoo jäädä.

Oletko ajatellut, mikä on suhteesi omaan itseesi? Kannattaisi, sillä suhde itseen on elämämme ihmissuhteista pitkäaikaisin.

Claire Chamberlain on hyvinvointiaiheisiin erikoistunut toimittaja, joka kirjoittaa erityisesti terveydestä, hyvinvoinnista ja kuntoilusta. Hänen kirjansa Huilihetkiä – Hyvää oloa ja aikaa itselle ilmestyi helmikuussa 2020 (Kirjapaja). Kirjaan Chamberlain on koonnut lyhyitä vinkkejä itsestä huolehtimiseen.

Tiedätkö, mitä huilihetket ovat? Kirjailija puhuu huilihetkistä, arjen kiireessä löytyvistä pienistä hetkistä. Huilihetket itsestä huolehtimisen kanssa suojaavat kehoa ja mieltä.

Arjen tietoiset valinnat

Claire Chamberlain ei puhu pelkästään hemmottelusta, vaan arjen tietoisista valinnoista. Nämä valinnat auttavat voimaan paremmin. Hän korostaa terveellisen ravinnon ja liikunnan merkitystä, mutta myös kykyä levätä, rauhoittua ja palautua stressistä.

Usein oma hyvinvointi jää taka-alalle, kun ihminen huolehtii muiden hyvinvoinnista. Syyllisyys painaa mieltä, kun ihminen haluaa ottaa hetken aikaa itselleen. Syyllisyydelle kannattaa kuitenkin heittää hyvästit, toimittaja kirjoittaa. ”Hyvä keino syyllisyydestä vapautumiseen on antaa itselleen selkeästi lupa omaan aikaan. Velvollisuuksien ja tehtävien ristipaineessa omat tarpeet jäävät helposti taka-alalle.”

Joskus kalenterista löytyy omaa aikaa koko illaksi, joskus oma aika supistuu muutamaksi minuutiksi. Aika voi löytyä varhaisesta aamusta, työmatkalta, lounasajasta tai vaikkapa bussia odotellessa. Silloin on hyvä hetki vetää henkeä.

Chamberlain kirjoittaa myös muun muassa itsemyötätunnon, anteeksiannon ja myönteisyyden voimasta. Itsensä vähättelyn suitsimiseen kirjoittaja tarjoilee myönteisen ajattelun mallia. Kun ihminen toistaa myönteisiä asioita, ne alkavat hiljalleen muuttavat tapaa suhtautua itseensä.

”Kun olemme myötätuntoisia itsellemme, suhtaudumme itseemme yhtä lempeästi kuin muihinkin.” – Christopher Germer

”Jos maailmassa aikoo saada jotakin aikaiseksi, on rakastettava itseään.” – Lucille Ball

”Luovuus ei kulu loppuun. Mitä enemmän sitä käytät, sitä enemmän sitä on.” – Maya Angelou

”Ihminen, joka rakastaa itseään, suhtautuu muihin rakastaen, myötätuntoisesti ja kannustaen. Hänen itseluottamuksensa ilmenee nöytyytenä ja anteeksiantona. – Sanaya Roman

Lue myös Anne Kuusiston artikkelit Myötätunto on paras ystävä itselleni ja Tunnista omat vahvuudet

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi