Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Synnynnäiset sydänviat / Ilmarin korjattu sydän oli unelmien joululahja

Ilmarin korjattu sydän oli unelmien joululahja

Vantaalaiset Markus ja Reetta Lustig odottivat kauan kaivattua esikoistaan. Heillä ei ollut pienintäkään aavistusta, että heistä tulisi sydänlapsen vanhemmat.

Pertti Keinänen, varainhankintapäällikkö
Julkaistu 8.10.2024
Ilmari on Markuksen ja Reetan silmäterä. Sen merkitystä, mitä on saada apua omalle, vasta elämää aloittavalle lapselleen, on vaikea sanoin kuvailla. Kuva: Camilla Bloom

Lahjoita Sydänliiton joulukeräykseen, saat tunnelmallisen joulukalenterin kotiisi kannettuna

Lahjoita yrityksenä, saat käyttöösi jouluisen viestintäpaketin

Raskausaika jäi erityisenä Markuksen ja Reetan mieleen. Raskauden ja sikiön kasvun seuranta oli tarkkaa. Kaikki eteni kuitenkin onnellisesti, eikä mitään poikkeavaa havaittu. Syyskuussa 2023 tuli synnytyksen aika. Tuoreet vanhemmat saivat syliinsä täydellisen pienen pojan, Ilmarin.

Kotiinlähtötarkastusta tekevä lääkäri kuunteli Ilmarin sydäntä, ja kertoi kuulevansa sivuäänen. Kotiinlähtö viivästyi lisätutkimusten vuoksi. Ilmarilla todettiin vaikea sydänvika, Fallot’n tetralogia, joka olisi pakko leikata.

– Se oli valtava sokki. Asiaa oli vaikea uskoa, koska Ilmarihan oli niin hyvävointinen. En muista niistä päivistä paljoakaan. Muistan vain, että itkin paljon, Reetta kertaa tapahtunutta.

Reetasta ja Markuksesta tuli yllättäen sydänlapsen vanhemmat. He opettelivat uudenlaista perhe-elämää vauvan kanssa kotona ja odottivat leikkausta, joka tehtäisiin kuukausien päästä. Oli paljon sulateltavaa.

Leikkaussalin ovi sulkeutui

Marraskuun viimeisinä päivinä Reetta sai puhelun vieraasta numerosta. Uudesta Lastensairaalasta Helsingistä soitettiin, ja kerrottiin, että Ilmarille olisi tarjolla peruutusaika leikkaukseen. Asia piti päättää parissa tunnissa ja leikkaus olisi vain kahden päivän päästä. Markus ja Reetta päättivät tarttua tilaisuuteen.

Leikkauspäivä tuli pian ja Ilmari oli jätettävä ammattilaisten käsiin.

– Oli avuton olo, kun en voinut itse tehdä mitään. Tiesin kyllä, että Ilmari oli parhaissa mahdollisissa käsissä. Luotin, että lääkärit ja hoitajat siellä salissa tietävät tarkalleen, mitä tekevät. Samalla tiesin senkin, että ei meillä ollut muutakaan vaihtoehtoa, kuin luottaa. Leikkaus oli välttämätön Ilmarille, Markus muistelee hämmentäviä hetkiä.

Anna tukesi sydänsairaille lapsille ja suomalaisten sydänterveydelle:

Lahjoita yksityishenkilönä | Lahjoita yrityksenä

Vanhemmat palasivat hiljaiseen kotiinsa odottamaan soittoa sairaalasta. Kun soitto tuli, se tuli yllättävän pian. Reetta hätääntyi. Hän pelkäsi pahinta, sillä oletus oli, että leikkaus jatkuisi vielä. Mitä oli sattunut? Huojennus oli suuri, kun Reetta kuuli sanat: ”Kaikki on hyvin, leikkaus on päättynyt.”

Jo samana iltana vanhemmat pääsivät taas Ilmarin luokse teho-osaston vuoteen äärelle. Elämä jatkuisi. Se oli sellainen joululahja, että muuta ei mieleen mahtunut.

Ilmari tehohoidossa leikkauksen jälkeen

Ilmari lepää leikkauksen jälkeen sairaalan sängyssä. Vanhemmille operaation onnistuminen toi suuren helpotuksen. Kuva Markuksen ja Reetan kotialbumista.

Ilmari toipui vauhdilla. Tänä päivänä hän on jo kävelemään opetteleva iloinen ja vauhdikas taapero, joka tuo valtavasti iloa välittäville vanhemmilleen.

Ilmari on Sydänliiton joulukeräyksen päätähti

Kun Sydänliitosta otettiin Reettaan yhteyttä ja pyydettiin antamaan haastattelu joulukeräystä varten, vastaus oli myönteinen. Perhe oli valmis kertomaan tarinansa. Asia onkin tärkeä. Reetta tiivistää olennaisen:

– Tämä voi tapahtua kenelle tahansa. En minä ainakaan ollut edes miettinyt raskausaikana, että meille voisi tulla sydänlapsi.

Ilmari sai leikkauksella ehjän sydämen.

Ilmarin elämän alku on ollut vaikea. Onneksi hän syntyi Suomeen, sillä meillä sydänsairaista lapsista pidetään hyvää huolta. Kuva: Camilla Bloom

Ilmarin sydänvika löytyi vasta syntymän jälkeen, mutta hoidon kannalta parempi olisi, jos sydämen poikkeavuudet havaittaisiin jo raskausaikana. Diagnoosin viivästyminen syntymän jälkeiseen aikaan voi johtaa komplikaatioihin ja pahimmassa tapauksessa vauvan menehtymiseen.

Sikiödiagnostiikan kulmakivi on nykyaikainen ultraäänilaitteisto. Tällä hetkellä Uuden lastensairaalan sikiökuvaukseen käytettävä ultraäänilaitteisto on neljä vuotta vanha ja lähestyy käyttöikänsä loppua. Rahoitusta uuteen laitteistoon ei ole.

Sydänliiton joulukeräyksen varoilla parannetaan sydänsairaiden lasten hoitoa Uudessa lastensairaalassa ja edistetään Sydänliiton monipuolista ja vaikuttavaa toimintaa kaikkien suomalaisten sydänterveyden hyväksi.

Lahjoita nyt Lahjoita yrityksenä

Osallistu joulukeräykseen

Lahjoituksellasi autat parantamaan sydänsairaiden lasten hoitoa Uudessa lastensairaalassa sekä edistät suomalaisten sydänterveyttä. Muistona ja kiitoksena lahjoituksestasi saat kauniin Ulla Sainion kuvittaman joulukalenterin kotiisi postitettuna. Tee siis lahjoitus osoitteessa sydan.fi/joulukerays

Lahjoitathan jo tänään. Kiitos avustasi.

 

Palaa joulukeräyssivulle

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi