Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Teatteri, elokuvat ja sarjat / Iloa musiikin ja teatterin kautta

Iloa musiikin ja teatterin kautta

Tippukivitapaus on melkoinen tapaus koko perheelle. Kansallisteatterin suurella näyttämöllä tukaani lentää ja musiikki soi.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 11.12.2017
Päivitetty 14.2.2020
Kuvassa Markku Maalismaa, Vuokko Hovatta, Markku Haussila, Marja Salo, Pihla Maalismaa, Sari Puumalainen ja Jani Karvinen. Kuvaaja Tanja Ahola.

No jo, tänään näyttää olevan luvassa niin sirkusta ja seikkailua kuin iloa ja riemua jännitystä unohtamatta. Ja sen huomaa katsomossa jo ennen esitystä. Odotus liimaa katsojat penkkeihin. Tippukivitapaus on alkamassa.

Odotus palkitaan, sillä harvemmin Kansallisteatterissa nähdään temppuilevaa tukaania saatikka maailman vanhinta pitsaa. Tai seikkailevia soijapapuja ja hervotonta hanuria.

Musiikkinäytelmä Tippukivitapaus perustuu Laura Ruohosen samannimiseen runokirjaan. Näytelmän hahmot ja värimaailma ovat entuudestaan tuttuja kirjan lukijoille. Kuvittaja ja kuvataiteilija Erika Kallasmaan luomat hahmot loksahtavat näyttämölle mitä mainioimmalla tavalla. Puvut ovat Kallasmaan käsialaa. Oivaltavasta naamioinnista vastaa Tuire Kerälä ja lavastuksesta Antti Mattila.

Seija Soija on rohkea papumimmi, jonka Hervoton hanuri sinkoaa seikkailuun. Papua esittää mainio Vuokko Hovatta, jonka rohkeus vetää mukaan viemäriseikkailuun myös ujon Hujopin (Jani Karvinen). Mahtimummelin roolissa huristelee Seela Sella. Tukaanina taiteileva Katja Kortström tuo esitykeen taikaa.

Vauhtia riittää. Näyttämöllä seilaa rottalaiva ja hyllyvällä rämeellä yksinäisyyttään suree Rämeämmä (Markku Maalismaa). Hiippailuhotellin rullaluistelevaa mursuportieeria esittää Marja Salo ja kultahamsteria Pihla Maalismaa. Niin ja se maailman vanhin ällöpitsa, jonka roolin vetää Markku Haussila.

Videoyhteys kenkäpuhelimeen puhuvaan agenttiin pätkii ajoittain. Kuitenkin Agenttinero Naru (Martti Suosalo) onnistuu antamaan neuvoja Mahtimummeli Päätäi Väätäiselle kadonneen Seija Soijan etsintöihin.

Kokonaisuudessaan puvut ja naamioinnit hykerryttävät. Tippukiviluolien uumenissa matelee orjatoukat, joiden hahmot ällistyttävät yksinkertaisuudessaan. Tukaani lentää niin aidosti, että höyhenet pölisevät.

Näytelmän musiikki svengaa ja jää mieleen. Lavalla soitosta ja laulusta vastaa olmiorkesteri, jonka puvustus istuu esitykseen täydellisesti.

Kuten vieressäni istunut poika kommentoi väliajalla, esityksessä kaikki oli yhtä hyvää.

Ohjaus ja käsikirjoitus Laura Ruohonen. Musiikin sävellys, sovitus ja harjoitus Anna-Mari Kähärä. Valosuunnittelu Ville Toikka. Videosuunnittelu Ville Virtanen. Äänisuunnittelu Raine Ahonen, Veli-Pekka Lahtela ja Ville Leppilahti. Dramaturgi Pipsa Lonka.

Tippukivitapauksen kantaesitys nähtiin Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 22.11.2017

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi