Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Teatteri, elokuvat ja sarjat / Kalevalanmaa – balettimusikaali 100-vuotiaalle Suomelle

Kalevalanmaa – balettimusikaali 100-vuotiaalle Suomelle

Suomen Kansallisbaletti räjäyttää baletin raja-aidat. Kalevalanmaa nostaa esiin muinaisaikojen tarinoita ja marssittaa lavalle ikonisia hahmoja. Musiikki kulkee klassisesta tangoon ja kuorojen juhlaan.

Tiina Eloranta
Julkaistu 6.11.2017
Päivitetty 28.5.2018
Kuvassa Kaarina Nieminen, Jani Talo ja Rebecca King. Kuvaaja Mirka Kleemola

Katsojat hoi, valmistautukaa, sillä Kansallisbaletti kiidättää näyttämölle visuaalisen ja musiikillisesti runsaan spektaakkelin Suomi 100 -juhlan kunniaksi. Nämä juhlat ei jätä ketään kylmäksi.

Ensin syntyy Suomi, kun mannerjäätikkö ryskyy ja Salpausselät ja harjut syntyvät. Sitten saapuu asutus.

Alussa Suomen kansalliseepoksen Kalevalan hahmot kuljettavat tarinaa eteenpäin. Pohjan akka (Rebecca King) tyttärineen pyörittää Ainoa (Linda Haakana) ja tämän varjoa (Valeria Quintana). Tuonelan joutsenet saapuvat ja Lemminkäinen (Jani Talo) päätyy äitinsä huomaan kuten Akseli Gallen-Kallelan taulussa Lemminkäisen äiti. Maalaustaiteesta tuttu Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli kulkee myös esityksessä. Aika juoksee ja J.V. Snellman (Wilfried Jacobs), Johan Ludvig Runeberg (Linas Kavaliauskas) ja Elias Lönnroth (Ville Mäki) jäävät menneeseen. Naisten asema paranee Minna Canthin (Milla Eloranta) johdolla. Lavalla heiluvat miehet kirveineen, ja metsäteollisuus kehittyy. Sitten syttyy sota, ja valkoinen (Ilja Bolotov) ja punainen sotilas (Atte Kilpinen) kohtaavat. Lavatanssit villitsevät kansaa. Presidentti Kekkonen jatkaa ja jatkaa, kunnes esitys saavuttaa suomalaisen IT-menestyksen ja alussa 100-vuotias Aino muuttuu pikku-Ainoksi (Lina Laine). Sympaattinen pieni Sisu (Rasmus Haavisto) kannustaa Suomen kansaa läpi vuosisatojen.

Hengästyttävää. Tunteet vaihtuvat naurun hetkistä liikutuksen kyyneliin.

Säveltäjä Tuomas Kantelinen ja koreografi Kenneth Greve ovat valinneet Kalevalanmaahan musiikin, joka täydentää baletin tarinaa. Suomen esihistoriaan johdattaa paljolti Uuno Klamin musiikki. Suomalaisille tutut sävelet ja säveltäjät kuljettavat tarinaa kohti nykypäivää.

Harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen solahtaa luontevasti esityksen lomaan ja kansanmusiikkiyhtye Värttinä saa arvoisensa suosionosoitukset. Nais- ja mieskuorot täydentävät musiikkiosuuksia upeasti. Kalevalanmaassa muusikot kirjaimellisesti nousevat montustaan ja osallistuvat näkyvästi esitykseen.

Mikki Kuntun valaistus, lavastus ja projisoinnit luovat esitykselle sykettä, ja puvustajana Erika Turunen on tehnyt valtavan työn.

Esitys kestää 2 tuntia 40 minuuttia ja siinä on yksi väliaika (30 minuuttia).

Kalevalanmaa, Suomen Kansallisbaletti, päänäyttämö. 3.11.2017–9.2.2018

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi