Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Sari Spåra: Kasvisruokaa koko perheelle

Sari Spåra: Kasvisruokaa koko perheelle

Ruokabloggaaja Sari Spåra neuvoo hyvän olon kirjassaan, kuinka valmistat koko perheelle maistuvaa kasvisruokaa, joka on myös terveellistä ja edistää kestävää kehitystä. Kirjan ruokaohjeissa korostuvat kotimaiset satokauden kasvikset.

Mikko Nukarinen, ravitsemustieteen opiskelija, ETK
Julkaistu 4.3.2020
Sari Spåran kirja Kasvisruokaa koko perheelle tarjoilee ruokaohjeiden lisäksi herkullisia kuvia. Kuva: Tiina Eloranta

Kasvisruokien suosio jatkaa kasvuaan ympäristö- ja terveystietoisuuden lisääntyessä. Käytön lisääntymisen esteenä voi monesti kuitenkin olla osaamattomuus laittaa monipuolisia ja vaihtelevia kasvisruokia. Sari Spåra tarjoaa kirjassaan lukijalle yli 100 monipuolista ruokaohjetta, joista valmistuu koko perheelle maistuvia, terveellisiä ja ympäristöystävällisiä aterioita.

Kasvisruokaa koko perheelle -kirjan aluksi lukija saa ytimekkään tietopaketin ja konkreettisia vinkkejä ympäristöystävällisestä syömisestä. Samalla mieleen palautetaan suositusten mukainen terveyttä edistävä ruokavalio, johon kasvikset kuuluvat vahvasti. Spåra nostaa myös esille käytännöllisiä vinkkejä siitä, miten ruokahävikin vähentäminen ja tähteiden hyödyntäminen onnistuu arjessa. Keksisitkö sinä ylikypsälle banaanille seitsemän eri käyttökohdetta?

Ruokaohjeita vasta-alkajista kokkeihin

Kirjan tärkein anti on raaka-aineittain monipuoliset ruokaohjeet sekä aamupalalle ja välipalalle että lounaalle ja päivälliselle. Miltä kuulostaa puurosämpylät voipapudipillä aamupalalla, munakoisosalaatti lounaalla ja kvinoatäytteiset paprikat päivällisellä? Lounaan ja päivällisen ruokaohjeet on jaoteltu raaka-aineena käytettävien kasviksien mukaan, mikä tekee niiden selaamisesta käytännöllistä. Käsiteltäviä raaka-aineita ovat sekä tutummat vihanneshedelmät, kaalit ja juurekset että vähemmän käytetyt palkokasvit.

Raaka-aineiden kirjo on tarpeeksi laaja, jotta ruokaohjeista löytyy jotain sekä vasta-alkajalle että kouliintuneelle kokille. Kirjan avulla opettelet valmistamaan esimerkiksi kukkakaalia 9 tavalla. Tututkin raaka-aineet ovat saaneet kirjassa etnisen sävyn – maistuisiko sinulle intialainen perunacurry?

Kuvat innostavat kokeilemaan

Jokaisen ruokaohjeen vieressä on sivun kokoiset ruokakuvat, jotka ovat laadukkaita ja niin herkullisia, että pelkkä kuva innostaa kokeilemaan ruokaohjetta. Joistakin ruokaohjeista on lisäksi koko aukeaman kokoisia kuvia, joista erottuu yksityiskohtaisesti ruokaohjeen raaka-aineet. Ruokaohjeet ovat selkeät ja sisältävät tiedon annoskoosta, kypsennysajasta ja valmistustavasta, joten kiireinenkin kokki löytää kirjasta tilanteeseen sopivan aterian. Lisäksi ruokaohjeessa on mainittu suuntaa antava aterian sisältämä kalorimäärä, joka auttaa hahmottamaan, että kasvisateriat sopivat ihan kaikille.

Kasvisruokaa koko perheelle -kirja sopii hyvin kaikille, jotka haluavat opetella maukkaiden ja terveellisten kasvisruokien valmistamista ja ovat kiinnostuneet ympäristöystävällisestä syömisestä.

Testaa syömistottumuksesi ja suolan saantisi. Kaikki Sydänliiton testit löytyvät osiosta Testaa elintapojasi ja tietouttasi

Lue myös ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan artikkeli Ruokavieraana vegaani ja Kolesteroli kohdalleen ruokavalinnoilla

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi