Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Keho ja mieli tarvitsevat palautumista

Keho ja mieli tarvitsevat palautumista

Palautuminen on kehon ja mielen elpymistä. Palautumisen aikana voima­varat uusiutuvat kuormitusta edeltäneelle tasolle.

Katri Lätti, Hoitotieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 19.8.2022
Päivitetty 22.8.2022
Kuva Anna Kara

Lisää mieleistä tekemistä

Palaudutko lukemalla kirjaa vai kenties neulomalla? Löydä oma yksilöllinen tapasi palautua esimerkiksi työpäivän tai stressaavan tilanteen jälkeen. Tärkeää on, että palautumiskeino auttaa sinua irrottautumaan ja siirtää ajatukset muualle.

Energiaa liikunnasta

Liikunta erilaisissa muodoissaan purkaa stressiä ja kuormitusta. Hyvä fyysinen kunto helpottaa palautumista, palautumisprosessi käynnistyy helpommin ja palautuminen on tällöin tehokkaampaa. Stressaavan ja kuormittavan päivän jälkeen palautumista tukevaa liikuntaa voi olla rauhallinen kävely tai venyttely. Jos energiaa riittää, voit suosia kestävyyttä ja lihaskuntoa tukevia liikuntalajeja. Kuuntele kehoasi.

Panosta unenlaatuun

Uni on aivoille ja elimistölle välttämätöntä huolto- ja lepoaikaa ja siten yksi tärkeimmistä palautumiskeinoista. Uni ja palautuminen ovat edellytyksiä sille, että jaksat pitää omasta hyvinvoinnistasi ja itsestäsi huolta. Uni palauttaa fyysisestä, psyykkisestä ja kognitiivisesta kuormituksesta.

Yksin vai yhdessä?

Vaali läheisiä ihmissuhteita. Läheisten ihmisten kanssa yhdessäolo voi vähentää stressiä ja lisätä palautumista. Jos koet palautuvasi parhaiten yksin ollessa, panosta omaan aikaan tai lyhyisiin omiin hetkiin.

Muista palauttavat asiat jokaisena päivänä

”Tukka putkella ja kaasu pohjassa maanantaiaamusta perjantai-iltaan?” Moni ajattelee, että keskittyy palautumiseen viikonloppuisin tai lomalla. On tärkeää panostaa palautumiseen jo aivan tavallisena arkipäivänä, myös jo työpäivän aikana.

 

Lue myös:

Luonto tarjoaa oivan paikan rentoutumiselle ja sellaisena se kannattaa kohdatakin. Lue Anna Karan juttu Jos metsään haluat mennä nyt…

Uniapneaan liittyy suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi