Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kesäteatteri tarjoaa yhteisöllisyyttä ja musiikin riemua

Kesäteatteri tarjoaa yhteisöllisyyttä ja musiikin riemua

Ensikertalaiset Minerva Viirto ja Ville Kotiranta innostuvat yleisöstä ja toisiaan tukevasta teatteriväestä. Vihdin kesäteatterin Parasta aikaa musiikkinäytelmä herättää Anssi Kelan musiikista tutut henkilöt eloon.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 7.8.2024

Ylitse muiden on ehdottomasti teatteria tekevät ihmiset. Meillä on mukana niin hienoja näyttelijöitä, laulajia, muusikoita, lavastajia, puvustajia, huoltojoukkoja, tuottajia, ohjaaja kuin monia muitakin toimijoita. Kaikki kannustavat ja tukevat toisiaan ja meillä jokaisella on sama päämäärä; loistava esitys ja upea kokemus katsojalle, kertovat sekä Minerva Viirto että Ville Kotiranta.

Kotiranta innostuu myös uusista ystävistä, joita harjoitusten myötä on tullut.

– Koko Parasta aikaa -musikaalin porukka on aivan timanttista. Erityisesti haluan mainita vastanäyttelijäni Minervan, jonka kanssa Peten ja Lauran seikkailua on ollut super-hauskaa tehdä.

– Ilman Villeä ei olisi Peteä ja Lauraa. Mahtava ja taitava kaveri kaikin puolin, Viirto sanoo.

Petri Ruususen ja Lauran tarina

Ville Kotiranta esittää Anssi kelan biiseistä tuttua Petri Ruususta, eli kavereiden kesken Peteä.

– Pete on rikkonainen, herkkä, mutta pohjimmiltaan kiltti hahmo. Liiankin kiltti, joka sitten lopulta johtaa ongelmiin, Kotiranta kuvailee rooliaan.

Rooliin astuminen on ollut Kotirannalle luontevaa. – Näen Petessä ja itsessäni paljon samoja piirteitä.

Minerva Viirto kokee Lauran olevan ääripäiden hahmo, asiat ovat joko tai eikä välimuoto ole mahdollista.

– Hän on impulsiivinen tunneihminen, joka tekee ensin ja miettii vasta jälkikäteen, jos silloinkaan. Hän ei ole varsinaisesti paha tai ilkeä, mutta itsekeskeinen ja itserakas. Minä ensin -ajattelu ohjaa kaikkea toimintaa. Itseriittoinen ja karismaattinen, tietää olevansa viehättävä ja osaa käyttää tätä niin, että saa ihmiset tekemään uhkarohkeita, hölmöjä ja ajattelemattomia asioita.

Näytteleminen tuonut uuden tavan esiintyä

Kotirannalle teatterin tekeminen avaa uusia tapoja esittää musiikkia. Hän on taustaltaan itsenäinen musiikintekijä.

– Olen omalla nimelläni keikkaillut sooloartistina synthwave-pohjaisen musiikkini parissa, jossa soitan syntetisaattoria ja laulan. Esiintymiskokemuksesta on ehdottomasti ollut hyötyä musikaalia tehdessä, joskaan teatterissa ei voi piiloutua soittimen taakse.

Myös Viirto soittaa ja laulaa, joten esiintyminen tuntuu luontevalta. Hänen soittimensa on nykyään piano. Myös basso soi välillä ja ennen soi sello monta vuotta.

– Olen jo vuosia laulanut ja esittänyt musiikkia laidasta laitaan niin klassisesta musiikista progressiiviseen rockiin.

Kotiranta kertoo eksyneensä Parasta aikaa -musikaalin castingiin ystävänsä Ossi Mariston kehotuksesta. Maristo toimii esityksessä kitaristina.

Viirto on seurannut Vihdin teatterin toimintaa ja hän halusi ehdottomasti päästä mukaan Parasta aikaa -produktioon. – Halusin heittäytyä mukaan uuteen harrastukseen.

Samalla myös Viirton teini-ikäinen poika innostui teatterista, ja hän hakeutui myös mukaan samaan esitykseen (nuori Kristian, Väinö Heikkinen).

– Yksi suuri vaikuttajani ja kannustajani oli myös vastikään menehtynyt äitini. Hän kehotti hakemaan mukaan ja seurasi harjoitteluiden alkua innoissaan. Tiedän, että hän oli kovin ylpeä päätöksestäni hakea mukaan ja hän olisi mielellään tullut katsomaan näytelmää, jos olisi vain voinut. Uskon, että omalla tavallaan hän onkin aina mukana jokaisessa näytöksessä

Vahva yhteisöllisyys kannustaa

Teatteriporukan yhteisöllisyys on yksi tärkeimpiä asioita niin Viirton kuin Kotirannankin mielestä. Teatteria ei tehdä yksin, vaan yhdessä. Ja yhdessä tekeminen ei ole vain näyttelijöiden kesken toimimista, vaan koko teatteriyhteisön kesken tekemistä. Vaikka porukka on iso, kaikilta tulee aina tukea ja rohkaisua tilanteessa kuin tilanteessa.

– Jokainen kunnioittaa toinen toistaan, riippumatta omasta roolistaan teatteriyhteisössä, Viirto kertoo.

– Itse koen, että tämän porukan tuki ja kannustus on ollut yksi suurimpia vaikuttimia omaan suorittamiseen ja näyttelemiseen. Harjoitukset ovat antaneet minulle voimaa ja tukea niin roolihahmoni luomisen suhteen, kuin myös hioneet meitä kaikkia yhteen, toimimaan saumattomasti. Esitykset puolestaan saavat meistä jokaisen loistamaan ja ylittämään esitys toisensa jälkeen itsensä.

Haasteitakin riittää

Ville Kotirannan mielestä haasteellisinta on ollut tanssikoreografiat. – Koreografi Maria Krestjanoff teki upeaa työtä, mutta minä pyörin tanssilattialla kuin pulloon eksynyt ampiainen. Onneksi Minerva ymmärsi paremmin mitä tapahtuu, niin hän pystyi hädän hetkellä ohjaamaan oikeaan suuntaan.

Minerva Viirtoa haastaa roolihahmojen ääripäiden tuominen esille niin, ettei se ole liioiteltua.

– Samoin haastavaa on Lauran olemuksen ja taustan ilmaisu kohtalaisen lyhyessä ajassa ja pienilläkin asioilla. Hahmon mielen särkyminen on myös kohtauksensa ollut haasteellinen ja se onkin pitänyt käsitellä teatteriyhteisön kesken, jotta siinä läpi käytävät tunteet eivät jää päälle ja seuraa kotiin.

– Samalla nämä kaikki ovat kuitenkin juurikin niitä innostavimpia ja hauskimpia osuuksia. Roolissa saa olla jotain täysin muuta, kuin itse olen ja heittäytyä rooliin täysillä.

Kaikki yleisöä varten

Yleisö ja katsojat ovat se, mitä varten tätä tehdään, Ville Kotiranta ja Minerva Viirto kertovat.

– Katsojien läsnäolon tuo lisäjännitystä, mutta se on innostuneen positiivista jännitystä. Jokainen katsoja ansaitsee parhaan mahdollisen kokemuksen ja meidän tehtävämme on tehdä jokaisesta esityksestä se paras mahdollinen, Viirto kertoo.

– Kuten eräs kollega teatterilla sanoo aina ennen esitystä ”taas meillä on ensi-ilta!” Tämä on se asenne, jota itsekin pyrin aina noudattamaan.

 

Vihdin teatteri on toiminut jo yli 50 vuotta. Parasta aikaa -musiikkinäytelmän kantaesitys oli Vihdin kesäteatterissa 9.7.2024.

 

Lue myös Ateneumin näyttelytarjonnasta: Ateneum tarjoilee upean Eero Järnefelt -kokemuksen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi