Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Kimalaiset lentävät mustikankukasta toiseen

Kimalaiset lentävät mustikankukasta toiseen

Jos sinua kiinnostaa luonto ja hyönteisten tarkkailu, kimalaiset ovat mitä mainioin kohde. Kimalaiset ovat kömpelön oloisia pölyttäjiä, joita voit tarkkailla etäämmältäkin.

Tiina Eloranta
Julkaistu 9.4.2018
Päivitetty 3.5.2019
Kontukimalaista pidetään pääkaupunkiseudun ehkä yleisimpänä kimalaisena. Kuvassa kuningatar. Kuva: Seppo Parkkinen

Huhtikuun alussa se alkaa, Etelä-Suomen kevät. Auringon lämpö herättää pajun kukkaan. Pian pajukossa saattaa käydä kovakin pörinä. Edellisenä kesänä hedelmöittyneet kimalaiskuningattaret ovat kömpineet pesäkoloistaan, ja nyt ne hakeutuvat kukkiviin pajuihin.

Miten aloitan kimalaisten tarkkailun?

  1. Ensimmäiset kimalaiset kömpivät koloistaan, kun lämpötilat kipuavat nolla-asteen yläpuolelle vähintään kolmen viikon ajan. Vuorokauden keskilämpötilan pitää olla vähintään +4 °C.
  2. Suomessa elää 37 kimalaislajia. Etelä-Suomessa ensimmäisinä ovat liikkeellä kartano-, mantu-, kontu- ja pensaskimalaiset. Kartanokimalainen saattaa eksyä sisälle vaikkapa avonaisesta ikkunasta. Ohjaa se ulos mutta varoen, sillä kartanokimalainen pistää herkemmin kuin muut kimalaiset.
  3. Tarkkaile pajukkoja, sillä kimalaiset ruokailevat pajujen kukinnoissa. Pihojen kevätsiivouksen tiimellyksessä säästele pajukkoja, sillä Ilman pajuja kimalaiset nälkiintyvät.
  4. Kesällä hakeudu puistoon, ojanpientareille, niityille tai metsään. Esimerkiksi apilapelto ja luontoon levinnyt lupiini ovat hyviä tarkkailupaikkoja. Valtaosa kukkakasveistamme tarvitsee hyönteisvierailijan, joka hoitaa pölyttämisen. Kimalaiset vierailevat yli 300 luonnonkasvin kukassa. Ilman kimalaisia mustikkasato jäisi olemattomaksi. Usein kotipihakin riittää, sillä kimalaiset pölyttävät myös koriste- ja viljelykasveja.
  5. Kimalaiset suosivat suuria kukkia. Kun pienet kukat ovat järjestäytyneet näyttäviksi kukinnoiksi, ne houkuttelevat herkemmin. Myös kukintojen monimutkaisemmat muodot houkuttelevat pölyttäjiä yksinkertaisia muotoja herkemmin. Värillä on väliä, sillä yleensä siniset, violetit ja punaiset kukat houkuttelevat herkemmin. Kimalaiset eivät erota punaista, mutta ne näkevät ultravioletin.
  6. Aamuvirkuille kimalaisten tarkkailu sopii erityisen hyvin. Aamuvarhain kimalaiset ovat kohmeessa, joten pääset tarkkailemaan niitä läheltä. Kauempaa voit katsella kiikareilla ja voit harjoitella tunnistusta.

Vinkki: Seppo Parkkinen, Juho Paukkunen ja Ilkka Teräs ovat johtavia kimalaistutkijoita Suomessa. Heiltä ilmestyi maaliskuussa kirja Suomen kimalaiset. Julkaisija Docendo, 2018.

Vinkit kokosi Tiina Eloranta, joka jaksaa joka kevät ihastella luonnon heräämistä. Asiantuntijana biologi, tietokirjailija, luotokuvaaja ja -toimittaja Seppo Parkkinen, joka jo koulupoikana innostui perhosista.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi