Larissa Sansourin videoteokset Amos Rexissä
Kuvataiteilija Larissa Sansourin näyttely Amos Rexissä käsittelee muun muassa Palestiinan kansan menetystä, alati uhkaavaa ympäristökatastrofia ja laajenee tutkimuksiksi surusta, muistista ja periytyvästä traumasta.
Taidemuseo Amos Rex Helsingissä esittelee palestiinalais-tanskalaisen video- ja installaatiotaiteilija Larissa Sansourin (s. 1973) teoksia. Mennyt, nykyisyys ja mahdolliset tulevaisuudet kohtaavat tummanpuhuvassa näyttelyssä. Poliittiset mutta universaalin inhimilliset ajankohtaiset aiheet kietoutuvat kuvitteellisiin maailmoihin scifin, dokumentin ja oopperan kerrontakeinoja hyödyntäen.
Larissa Sansour on kansainvälisesti arvostettu video- ja installaatiotaiteilija. Taiteilija aloitti uransa maalauksen parissa, mutta siirtyi pian käyttämään taiteessaan valokuvia ja videoita. Nykyään hän käsittelee poliittisia aiheita tieteisfiktion ja kokeellisen elokuvan kautta. Teokset syntyvät tiiviissä yhteistyössä kirjailija ja ohjaaja Søren Lindin kanssa.
Larissa Sansour Helsinkiin
Ajatus kutsua Larissa Sansour tekemään näyttelyä Amos Rexiin syntyi vuonna 2019, kun museon kuraattorit näki taiteilijan In vitro -elokuvan Tanskan paviljongissa Venetsian biennaalissa, Amos Rexin johtava kuraattori Itha O’Neill kertoo.
– Elokuva sijoittuu ympäristökatastrofin kärsineeseen raamatulliseen Betlehemin kaupunkiin. Hylätyssä maanalaisessa ydinreaktorissa asuu joukko tieteilijöitä, jotka valmistautuvat palauttamaan elämän maan päälle ennen maailmanloppua kerättyjen perintösiemenien avulla. Teos on monitasoinen ja teki meihin vaikutuksen.
Amos Rexin ohjelmistosuunnittelu on monivuotista, ideasta toteutukseen menee helposti 3–4 vuotta.
– Vuonna 2022 otimme taiteilijoihin yhteyttä, kutsuimme heitä Helsinkiin ja osoittautui hyvin pian, että meillä oli yhteinen, jaettu innostus tuoda Larissan elokuvallinen maailma Amos Rexin maanalaisiin tiloihin.
Larissa Sansourin teosten elokuvallinen, tarkka visuaalisuus kutsuu katsojaa uppoutumaan tulevaisuuden maisemiin, joissa on mahdollista ajatella toisin. Näyttely käsittelee muun muassa Palestiinan kansan menetystä tai alati uhkaavaa ympäristökatastrofia ja laajenee tutkimuksiksi surusta, muistista ja periytyvästä traumasta, O’Neill kertoo Sansourin näyttelystä.
Sansour hyödyntää taiteessaan scifin spekulatiivista kerrontatapaa kurkottaessaan tulevaisuuteen sekä kokeellista visuaalisuutta. Teostensa kautta hän kuvittelee uudelleen hävityksen partaalla olevan kansakunnan sekä kotimaansa historiaa. Taiteilijan oma eletty kokemus ja kulttuurinen perintö toimivat hänen taiteellisen tuotantonsa lähteinä.
– Sansourin taiteen äärellä kannattaa varata aikaa. Näyttely etenee seitsemän video- ja installaatioteoksen ja niiden teemojen rytmittämänä. Aiheet etenevät raskaista traumoista päättyen kuuhun laskeutumisen huumaan. Vuosina 2009–2022 valmistuneet teokset ovat tarinallisia ja elokuvallisia; niiden yhteiskesto on 92 minuuttia. Joten vierailulle kannattaa varata aikaa, jos haluat katsoa teoksia rauhassa alusta loppuun.
Teosten puhuttu kieli on arabia, ja ne on tekstitetty arabiaksi, englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi.
Larissa Sansour -taidenäyttely on esillä Amos Rexissä 9.10.2024–2.3.2025. Näyttelyn on kuratoinut Terhi Tuomi.
Tutustu taiteilijaan ja näyttelyyn: Larissa Sansour -näyttely Amos Rexissä 2024–2025
Lue myös:
Palautuminen on kehon ja mielen elpymistä. Onnistunut palautuminen jo työpäivän aikana ehkäisee stressin ja kuormituksen kasaantumista.