Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Luonto hyvinvoinnin lähteenä

Luonto hyvinvoinnin lähteenä

Minna Malin ja Miia Hesse Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -hankkeesta haluavat tuoda luonnon ihmisten ulottuville.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 30.8.2021
Päivitetty 1.9.2021
Minna Malin ja Miia Hesse Skatan tilalla Uutelassa. Kuva: Tiina Eloranta

Kun Minna Malin avaa portin, lampaat ja vuohet ryhmittyvät vieraan ympärille. Kaksi vuohta seuraa kintereillä ja näykkii laukun hihnasta roikkuvaa huivia. Rapsutukset kelpaavat.

Sisääntulija piiritetään hetkeksi, mutta sitten eläinten mielenkiinto hiipuu. Lopulta laidun houkuttelee lampaat ja vuohet kauemmas.

– Ne ovat kuin koiria, Minna sanoo. Aina kiinnostuneita vierailijoista.

Minna ja Miia Hesse työskentelevät Sininauhaliiton ylläpitämällä Skatan tilalla Helsingin Vuosaaren Uutelassa. He haluavat näyttää erilaisia matalankynnyksen toimintatapoja käyttäen, kuinka tuoda luontoa ihmisten ulottuville ja edistää monipuolisesti heidän hyvinvointiaan.

– Ydinajatuksemme on, että luontoyhteys kuuluu kaikille, ja näiden tavoitteiden avulla yritämme vaikuttaa siihen, Minna ja Miia kertovat. Luonnon ja luontolähtöisen toiminnan voi yhdistää kaikkeen olemassa olevaan toimintaan, oli kyseessä sitten vapaa-aika tai työelämä. Luonnolla on monia hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, liike ja ulkoilma tekevät hyvää niin mielelle kuin keholle. Luontoa ei tarvitse suorittaa, jo viisi minuuttia luontomaiseman katselua vähentää stressiä.

Luonto rentouttaa

Minna Malin työskentelee luontolähtöisen toiminnan kehittäjänä Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -hankkeessa. Luonto ja eläimet ovat olleet hänelle aina rakas harrastus ja tapa rentoutua. Hän asuu maalla luonnon keskellä ja elää vähän luonnostakin. Marjastus kuuluu hänen kesäänsä ja puutarhassa kasvaa monipuolisesti erilaisia vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Tänä vuonna viinirypäle antaa ensimmäisen satonsa.

– Luonto ja eläimet ovat siis olleet varsin itsestään selvä väylä ammatin valinnassakin. Vihreän Veräjän kehittäjänä voin hyödyntää työssäni omia kokemuksiani ja tehdä näkyväksi luonnon monipuolisia hyvinvointivaikutuksia.

Myös Miia Hesse toimii luontolähtöisen toiminnan kehittäjänä. Hän taas on aina asunut kaupungissa. Lapsesta lähtien hän on kuitenkin ollut tekemisissä luonnon ja eläinten parissa.

–  Varmasti sieltä tulee ne vahvat juuret ja ajatus siihen, kuinka luonnolla on virkistäviä vaikutuksia omaan mieleen ja kehoon. Muistan jo lapsena toivoneeni olevan silta ihmisten ja luonnon välillä, ja nyt Vihreän Veräjän moninaisessa työnkuvassa pääsen toteuttamaan sitä hyvin erilaisin tavoin.

vuohet

Vuohet kiinnostuivat laukun remmissä roikkuvasta huivista

Pelkkä koskettaminen virkistää

Minna ja Miia ovat havainneet työssään, että eläinlähtöinen toiminta antaa usein merkittäviä askelia asiakkaan kuntouksen tukemisessa. Asiakas joutuu ottamaan eläinten kanssa toimiessaan huomioon eläinten käyttäytymisen ja rajat, tätä kautta olemme päässeet vaikkapa keskustelemaan koulukiusaamisesta. Eläin on voinut ollut väylänä sulkeutuneen asiakkaan luo, tai eläinten kautta sosiaaliset taidot ovat kehittyneet.

– On tärkeää muistaa, että luonto tai eläimet eivät merkitse kaikille samoja asioita. Toiminnassamme muistutamme myös siitä, ettei mitään ole pakko tehdä tai kokea. Mutta eläinavusteisen toiminnan alkaessa asiakas usein voittaa estonsa. Myös pelkkä eläinten kauempaa katselu ja seuraaminen voi hyvin riittää siihen, että asiakas saa siitä ajatuksia ja voimavaroja kuntoutuksensa tueksi.

Yhdessä tekemisessä on voimaa

Vihreän Veräjän toiminnassa on vain kaksi vakituista työntekijää, Minna ja Miia. Kesätyöntekijöiden, työkokeilijoiden ja vapaehtoisten panostus on tärkeä.

Sininauhaliitto on vuokrannut Helsingin kaupungilta Vuosaaren Uutelassa sijaitsevan Skatan tilan. Tila on yksi Vihreän Veräjän toiminnan työkaluista. Se mahdollistaa puitteet toteuttaa ja kehittää erilaisia luontolähtöisiä työmuotoja. Tilalla järjestetään myös erilaisia koulutus- ja innostamistapahtumia.

Skatan tila mahdollistaa myös Sininauhaliiton yhteistyökumppaneille puitteet toteuttaa luontolähtöistä toimintaa. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun 4H-yhdistys piti Skatan tilalla kolmannen kerran kesäleirejään.

– He tuovat eläimet ja hoitavat ne, me tarjoamme puitteet ja saamme käyttää eläimiä asiakastyössämme. Tänä vuonna aloitimme myös yhteistyön Helsingin NMKY:n kanssa, joka saa monipuoliselle toiminnalleen Skatasta uuden lisätoimipisteen, ja me saamme heiltä tärkeää työapua maatilan ylläpito- ja kunnostustöissä, Minna kertoo.

Mitä Vihreä Veräjä -hankkeen Minna ja Miia tekevät?

  • Olemme tuoneet luontoon liittyvää harrastustoimintaa vaikeissa elämäntilanteissa olevien asiakkaiden ulottuville vuodesta 2011 lähtien.
  • Valmennamme sote-järjestöjen vapaaehtoisia käyttämään luontolähtöisiä menetelmiä omassa toiminnassaan ja koulutamme sosiaali- ja terveysjärjestöjen työntekijöitä Green Care -toimintaan.
  • Annamme starttiapua luontoavusteisen toiminnan aloittamiseen.
  • Kehitämme maahanmuuttajien luontokotoutusta.
  • Rakennamme elvyttäviä kuntoutusympäristöjä yhdessä asiakkaidemme kanssa.
  • Kehitämme Skatan tilasta Green Care -toiminnan oppimiskeskusta sote-järjestöjen käyttöön.

 

Lisätietoja:

Vihreä Veräjä -hankkeen nettisivut

Skatan Pks4H-kotieläinpiha 

Sininauhaliitto: Luontolähtöinen toiminta 

Lue myös:

Annukka Alapappilan artikkeli Luontoliikunnalla on useita terveysvaikutuksia
Talvikki Lyytisen haastattelu Luonto hoitaa ja metsäretki opettaa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi