Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Luontomatkalla Kimmo Ohtosen kanssa

Luontomatkalla Kimmo Ohtosen kanssa

Kimmo Ohtosen kirja Metsäkansan tarina sisältää kirjailijan henkilökohtaisia metsäkokemuksia. Tarinoita rikastuttavat Ohtosen upeat luontokuvat. Kuvien avulla lukija tavoittaa metsäluonnon värit, tuoksut, äänet ja elämän.

Anneli Luoma-Kuikka
Julkaistu 5.3.2018
Päivitetty 9.5.2019
Kimmo Ohtonen. Kuva Ilmari Fabritius

Kirjan metsämatka alkaa Keravalta, lapsuuden kotimetsästä, jossa Kimmo Ohtonen lapsena leikki. Metsämatka jatkuu citymetsästä itärajaa pitkin pohjoiseen Kainuun, Kuhmon ja Lapin maisemiin. Tarinat kertovat kohtaamisista susien, ahman, metson, karhun ja monen muun nelijalkaisen ja siivekkään kanssa.

Suurpedoista suden ja ihmisen suhde saa kirjassa paljon tilaa. Ohtonen pohtiikin useasta näkökulmasta petovihaa, jonka kohteeksi erityisesti sudet ovat viime vuosina joutuneet.

Kirja ei jää vain yhden ihmisen tarinakokoelmaksi, vaan siinä luodaan kokonaiskuvaa ihmisen vaikutuksista luontoon. Metsiemme lajit, kuten töyhtötiainen, metso ja kuukkeli, kertovat meille, miten hyvin metsämme voivat. Nämä metsän tilan hyvinvointi-indikaattorit kertovat metsäluonnon muutoksista. Karu totuus on, että metsäluonnon monimuotoisuus jatkaa köyhtymistään, ellei suojeluun panosteta nykyistä enemmän.

Metsän merkitys on tärkeämpi kuin koskaan. Epävarman maailman keskellä luonto ja metsä edustavat rauhaa ja jatkuvuutta, kirjailija toteaa. Luontosuhde ei määrity asuinpaikan mukaan. Luontoa voi rakastaa tai olla siitä piittaamatta asuinpaikasta riippumatta. Luontoa on Suomessa kaikkialla, ja se voi tarjota meille hiljaisuutta ja tasapainoa. Metsä antaa tilaa ajatella ja olla. Citymetsäkin voi olla kotimetsä.

Kimmo Ohtonen, Metsäkansan tarina. Docendo 2017.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi