Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Teatteri, elokuvat ja sarjat / Markku Villikan sydämellä ovat lähiooppera ja esitystallenteet

Markku Villikan sydämellä ovat lähiooppera ja esitystallenteet

Markku Villikka pääsi kansakoululuokkansa mukana Kansallisoopperan vanhaan taloon Bulevardille. Se käynti riitti sytyttämään elinikäisen innostuksen.

Anna-Maija Järvi-Herlevi, Olli Häkämies
Julkaistu 15.3.2017
Päivitetty 28.5.2018
– Suomen kulttuurin kansainvälisesti menestyneimpiin saavutuksiin kuuluvat musiikinopetus sekä oopperatraditio – niin laulajamme kuin oopperateoksetkin, muistuttaa Markku Villikka. – Ooppera on paitsi osa kansallista kulttuuria myös hauska ja tunteisiin vetoava harrastus.

– Oopperassa yhdistyvät minulle tärkeät teatteri, kuvataide, kirjallisuus ja musiikki, erityisesti laulu, Markku Villikka kertoo. – Oopperan vaativuuden vuoksi jokainen esitys on erilainen. Pyrinkin katsomaan suosikkiteoksistani useita versioita ja saman ohjauksen eri laulajamiehitykset. Richard Wagnerin ja Richard Straussin oopperat yritän nähdä aina, kun niitä esitetään Suomessa.

Markku kiittää Kansallisoopperan tarjoamia ilmaisia teosesittelyjä, jotka – samoin kuin jälkikeskustelut – ovat paitsi kiinnostavia myös erityisen hyödyllisiä uusien tai harvinaisten teosten kohdalla. Samoin näkökulmia avaavien ohjaajien keskustelut ovat arvokkaita. Sokerina pohjalla ovat juhlava pukeutuminen ja tarjoilu. Ne nostavat vakiokävijänkin oopperakäynnin arjen yläpuolelle.

– Aiemmin kävin katsomassa suosikkiteoksiani ja -laulajiani Lontoossa, Wienissä, Berliinissä ja Münchenissä sekä Metropolitanissa. Kaukaisimpia kohteita lienee Sydneyn oopperatalo. Olin siitä onnellisessa asemassa, että pystyin yhdistämään oopperakäyntejä työmatkoihin. Lomat suunniteltiin oopperaohjelma toisessa kädessä.

– Nykyään en liikuntarajoitteisena pysty matkustamaan, joten lähiooppera Töölössä sekä Internet ja tallenteet ovat tulleet aiempaa tärkeämmiksi.

Markku painottaa silti, että elävä esitys voittaa intensiivisyydessään aina hyvätkin tallenteet ja on osa kansallista kulttuuria.

Verovaroilla tuotettua taidetta on hänestä levitettävä niin maakuntiin kuin kouluihinkin:

– Vierailut kylvävät parhaimmillaan taiteen siemenen laajalle. Suomen Kansallisoopperan ohjelma yleisöpohjan laajentamiseksi on tästä mainio esimerkki.

Markku seuraa kansainvälisiä oopperaesityksiä sekä Ylen Teeman että Internetin välityksellä.

– Niiden kautta olen tutustunut teoksiin, joita Suomessa ei ole mahdollista toteuttaa.

Hän vinkkaakin, että Kansallisoopperan Stage24-palvelusta sekä eurooppalaisesta OperaPlatformista taltiointeja voi katsoa itselle parhaiten sopivaan aikaan.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi