Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Miten mittaat verenpaineesi oikein?

Miten mittaat verenpaineesi oikein?

– Yksittäisistä verenpainearvoista ei yleensä kannata vetää suuria johtopäätöksiä, sillä kaikkien paine vaihtelee tilanteesta riippuen, muistuttaa Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

Cecilia Bergström, yhteisökehittäjä
Julkaistu 3.3.2016
Päivitetty 23.4.2019
Kuva: Johannes Romppanen

– Sen sijaan verenpaineen pitkän aikavälin keskiarvon seuraaminen on tärkeää, Syvänne tarkentaa. – Koska verenpaineen viitearvot perustuvat lepoverenpaineeseen, verenpaine kannattaa mitata lepäämisen jälkeen ohjeita tarkoin noudattaen.

Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 mmHg eli elohopeamillimetriä. Tämän ylittyessä kannattaa jo kiinnittää huomiota elintapoihin. Kohonnutta verenpainetta hoidettaessa pyritään alle 140/90 elohopeamillimetriin, mikäli mittauksen tekee ammattilainen, tai kotona mitatessa keskimäärin alle 135/85 elohopeamillimetriin.

Näin mittaat verenpaineen kotona

  1. Istu selkänojalliseen tuoliin, nojaudu selkänojaan ja istu mahdollisimman rennosti.
  2. Kiedo mansetti paljaan olkavarren ympärille siten, että sormi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin.
  3. Katso, että ilmaletkun kiinnityskohta on ylöspäin ja että letku kulkee vapaasti.
  4. Tue käsivarsi noin 90 asteen kulmaan siten, että mansetti ja sydän ovat samalla tasolla. Pidä käsi rentona. Kun olet kiinnittänyt mansetin olkavarteen, rauhoitu ennen mittausta noin viiden minuutin ajaksi.
  5. Suorita mittaus. Ole aivan rento. Älä puhu tai liiku mittauksen aikana. Toista mittaus 1–2 minuutin kuluttua ja merkitse molemmat tulokset muistiin.
  6. Tulosten kirjaaminen: Mittauslukemat merkitään erilliseen verenpaineen seurantakorttiin tai taulukkoon. Ota aina verenpaineen seurantakortti tai taulukko mukaan lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolle.
  7. Säilytä mansetti rullalla poissa auringonpaisteesta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi