Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Oman vireystilan säätely – avain hyvinvoinnin vahvistamiseen

Oman vireystilan säätely – avain hyvinvoinnin vahvistamiseen

Hermoston säätelemää fyysistä ja psyykkistä aktivaatiota voidaan kuvata vireystiloina. Aina vireystila ei ole optimaalinen. Ylivireys voi näkyä turbovaihteena ja vaikeutena pysähtyä, alivireys taas väsymyksenä ja tyhjänä olona. Joustava navigointi eri tilojen välillä auttaa parantamaan omaa hyvinvointia.

Kirsti Kasila, Kehittämispäällikkö
Julkaistu 6.8.2024

Luo toimiva vuorokausirytmi. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, hyvät rutiinit luovat pohjan hyvälle vireystilalle. Tämä pätee niin uni-, liikkumis- kuin ruokarytmiinkin.

Aikatauluta palautuminen. Päivän aikana on hyvä huolehtia työn tai aktiivisen toiminnan ja rauhoittumisen vuorottelusta. Aluksi tämä vaatii tietoisempaa suunnittelua ja opettelua, mutta toistojen myötä muuttuu hyvää vireystilaa ylläpitäväksi rutiiniksi.

Kokeile viher- ja vesialueiden rauhoittavaa voimaa. Ympäröi itsesi vihreällä tai sinisellä tilalla. Metsässä tai puistossa oleilu sekä virtaavan veden katseleminen ja kuunteleminen tasoittavat vireystilaa ja rauhoittavat hermostoa.

Harjoittele tietoista keskittymistä ja läsnäoloa. Harjoittelun kautta opit tunnistamaan paremmin kehosi viestejä. Nämä ovat myös hetkiä, jolloin voit vapautua kaikenlaisista odotuksista ja vaatimuksista. Harjoittelun voi tehdä vaikkapa kävellessä ja aloittaa parin minuutin harjoituksella päivässä. Olennaista harjoittelussa on säännöllisyys.

Tee hengitysharjoitus rauhoittumiseen ja vireystilan nostamiseen. Keskity ensin uloshengitykseen. Hengitä ulos suun kautta niin pitkään kuin mahdollista ja anna sen jälkeen sisäänhengityksen tapahtua luonnollisesti nenän kautta. Vuorottele näin muutaman minuutin ajan ja tunnet kehosi rauhoittuvan. Suuntaa sitten huomiosi sisäänhengitykseen. Tunnet kuinka kehoosi virtaa energiaa. Liikuttele sormia ja varpaita sekä laajemmin käsiä ja jalkoja. Venyttele kehoasi. Kuulostele, millaiselta vireystilasi nyt tuntuu.

Lähde: Markuksela, H. (2021). Suorituskyvyn salaisuus: Vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin. Tammi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi