Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Panu Routila aloitti Sydänliiton puheenjohtajana

Panu Routila aloitti Sydänliiton puheenjohtajana

Sydänliiton uutta puheenjohtaja Panu Routilaa kiinnostaa erityisesti sydäntyön mahdollistaminen ja ihmisten voimaannuttaminen. Sydän­yhdistysten tekemä työ on tehnyt häneen vaikutuksen.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 14.1.2022
Kuva: Anna Kara

Panu Routilan mielestä on hienoa päästä johtamaan Sydänliittoa. Hän haluaa tuoda organisaatiolle osaamistaan muun muassa Sydänliiton uuden strategian toimeenpanossa siten, että jokainen sydäntyössä mukana oleva kokee sen omakseen.

– Pidän Sydänliiton työssä tärkeänä sitä, että kaikkia ihmisiä kannustetaan hyviin elintapoihin jo nuorella iällä, liikkumaan säännöllisesti ja kiinnittämään huomiota syömiseen. Terve elämä luodaan jo kaksikymppisenä, ei vasta seitsemänkymmenen vuoden iässä. Pienillä henkilökohtaisilla teoilla saadaan monia hyviä elinvuosia lisää meille kaikille.

Sydänliitto päivitti strategiaansa vastaamaan paremmin toimintaympäristössä tapahtuneita muutoksia ja sote-uudistuksessa tunnistettuja tarpeita. Sydänliiton ja muiden järjestöjen tarjoama tuki, palvelut ja ehkäisevä toiminta on saatava osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksia ja terveydenedistämistyötä hyvinvointialueilla ja kunnissa. Tähän tarvitaan monipuolista työtä koko Sydän­liitossa, Routila sanoo.

Puheenjohtaja nostaa esille sydän­yhdistyksissä ja -piireissä tehtävän valtavan hienon työn.

– Meidän täytyy tukea sitä, että piireissä ja yhdistyksissä on mahdollisuus kohdata sairastuneet ja kohdata ne, jotka tarvitsevat tietoa sydänterveydestä.

Yritysmaailmassa oppimiaan ajatusmalleja, työn mahdollistamista ja ihmisten voimaannuttamista, hän aikoo tuoda myös organisaatio­työhön. Pohdittavaa löytyy myös siinä, miten nuoremmat saataisiin mukaan toimintaan.

Omakohtaiset kokemukset tuovat sydäntyön lähelle

Jotain oli tehtävä, kun verenpaine lähti nousemaan, Panu Routila kertoo. Hän kiinnitti enemmän huomiota ruokailutottumuksiin. – Vielä pitäisi vähentää painoa vaan lisää.

Kuntosalilla hän käy kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Koirien kanssa ulkoilu kuuluu päivärutiiniin.

– Vanhin koira on 18 vuotta ja silloin kun hän lähtee lenkille, lenkki ei ole mikään kuntolenkki. Kun hän on nukkumassa eikä jaksa lähteä, otetaan vaimon kanssa kaksi nuorempaa koiraa mukaan ja mennään aika kovaa.

Aika ulkomailla avarsi koko perheen maailmankuvaa, Routila kertoo. Lapset saivat kielitaidon lisäksi avaramman maailmankuvan. Routila itse tykkää vieraista kulttuureista. Erityisesti Ranska teki häneen vaikutuksen, ja nyt hän on Turun alueen Ranskan kunniakonsuli.

– Sydämeni pitää Ranskasta.

 

Panu Routila

  • asuu Naantalissa vaimonsa ja kolmen kääpiövillakoiran kanssa
  • neljä lasta, yksi lapsenlapsi
  • kauppatieteen maisteri ja kauppa­tieteiden kunniatohtori
  • asunut koko ikänsä Naantalissa paitsi seitsemän vuotta ulkomailla
  • harrastanut kilpatanssia vaimonsa kanssa, nykyään pelaa enemmän golfia

Lue myös:

Jäsenyydellä tuet, vaikutat ja voit osallistua

Sydänliiton yli 200 paikallista sydänyhdistystä ja alueilla toimivat sydänpiirit järjestävät monipuolista toimintaa. Tule mukaan!

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi