Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Parasta lääkärin työssä on ihmisen kohtaaminen

Parasta lääkärin työssä on ihmisen kohtaaminen

Suuntima (nykyisin Omasuuntima) on terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka avulla löydetään potilaalle sopiva palvelupolku. Riikka Riihimies tutki palvelun soveltuvuutta diabetesta sairastaville terveyskeskusasiakkaille.

Anna Rikala, vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 23.8.2024
Riikka Riihimies. Kuva Mika Riihimies

Riikka Riihimies toimii lääkärinä Valkeakosken sosiaali- ja terveyskeskuksessa.

– Olin kolmekymppinen sairaanhoitaja, kun halusin jatkaa opintojani. Yleislääketiede tuntui kiinnostavimmalta erikoisalalta. Terveyskeskuslääkärin työ on hyvin monipuolista. Parasta on ihmisten kokonaisvaltainen kohtaaminen ja pitkät hoitosuhteet.

Työssään Riikka tutustui Suuntima-palveluun ja päätti tutkia sen pätevyyttä ja toimivuutta.

– Selvitin, kuinka tyypin 2 diabetesta sairastavat terveyskeskuspotilaat jakautuvat eri asiakkuusryhmiin, ryhmien välisiä eroja, ja kuinka Suuntima toimii arjessa pärjäämisen mittarina.

– Suurin osa sai omatoimiasiakkuustuloksen. Tämän ryhmän potilaat olivat monisairaita, mutta toimintakyky ja elämänlaatu olivat parempia kuin muilla. Suuntima-palvelun käyttö lisäsi potilaslähtöisyyttä ja se näytti olevan pätevä mittaamaan tyypin 2 diabetesta sairastavien arjessa pärjäämistä.

Suuntiman käytöllä voitaisiin tehostaa terveydenhuollon toimintaa.

− Yksi palvelupolku ei sovi kaikille. Suurin osa kykenee ja haluaa vastata hoidostaan ammattilaisen rinnalla. Terveydenhuollon voimavaroja voidaan silloin kohdentaa heille, jotka tarvitsevat enemmän ammattilaisen apua.

– Lääkärin työ aliresursoidussa perusterveydenhuollossa on paineista. Hyvinvointialueella opetellaan nyt uusia toimintamalleja ja digitaalista palveluympäristöä. Onneksi varsinainen potilastyö on ennallaan. Parhaassa mahdollisessa maailmassa meillä olisi vahva ja riittävin henkilöresurssein toimiva perusterveydenhuolto. Potilastyössä toteutuisi hoidon jatkuvuus ainakin siitä hyötyvillä iäkkäillä, monisairailla tai -ongelmaisilla potilailla. Lisäksi tietoteknologiset laitteet ja yhteydet toimisivat temppuilematta!

Tärkeää asiakkaan ja lääkärin yhteistyössä

1 Potilaslähtöisyys. Asiakkaan arvot, näkemykset ja voimavarat pitää ottaa huomioon hoidon ja palveluiden suunnittelussa sekä niihin liittyvässä päätöksenteossa.

2 Hoidon jatkuvuus. Jatkuvuuden myönteisistä vaikutuksista mm. hoidon laatuun, hoitoon sitoutumiseen, kuolleisuuteen ja hoidosta aiheutuviin kustannuksiin on vahva tieteellinen näyttö.

3 Luottamus ja oikeudenmukaisuus. Potilaslähtöisyys ja jatkuvuus vahvistavat potilaan ja lääkärin välistä luottamusta. Pidän tärkeänä, että nämä johtavat myös oikeudenmukaisuuteen: potilaiden tarpeenmukaiseen palveluun ja hoitoon.  Lääkärin työtä ohjaavien arvojen mukaan etusijalle pitää asettaa eniten terveyspalveluita tarvitsevat kuten iäkkäät ja moniongelmaiset potilaat.

 

Omasuuntima-palvelu pähkinänkuoressa

Omasuuntima on terveydenhuollon verkkopalvelu, jota asiakas ja ammattilainen käyttävät yhdessä. Asiakas arvioi voimavarojaan ja arjessa pärjäämistään. Ammattilainen arvioi asiakkaan tilanteen haasteellisuutta.

Vastauksista keskustellaan yhdessä. Se auttaa asiakasta ymmärtämään tilannettaan, ja ammattilaista asiakkaan yksilöllisessä kohtaamisessa.

Vastausten pohjalta Omasuuntima muodostaa asiakkaalle sopivan palvelupolun. Tulos ei vaikuta hoitoon, jota ohjaavat muun muassa Käypä hoito -suositukset.

 

Lue verkossa: Suuntima-palvelu segmentoinnin välineenä : Käytettävyys-, pätevyys- ja luotettavuustutkimus diabetesta sairastavilla potilailla perusterveydenhuollossa – trepo.tuni.fi

Omasuuntima-palvelu – digifinland.fi

 

Lue myös:

Yksinhuoltajaisän kohtalon hetket

Risto Lauronen, 55, oli päässyt rakkaimman jalkapalloharrastuksensa pariin Espoon Nuuksioon, Solvallan urheilupuiston kentälle. Kukaan ei olisi osannut odottaa, että hetkeä myöhemmin leppoisa tunnelma muuttuisi elämän ja kuoleman kilpajuoksuun.

Lue Riston tarina sydan.fissä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi