Pyhäinpäivä Amerikan malliin
Syksyssäkin löytyy monta syytä juhlaan – sadonkorjuujuhla, pyhäinpäivä tai vaikka halloween. Järjestetään juhla minkä tahansa teeman alla, kurpitsapiirakka sopii juuri tähän juhlakauteen.
Pyhäinpäivä pohjautuu kristilliseen perinteeseen ja sitä vietetään pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistoksi. Halloween puolestaan on alun perin irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten Amerikkaan mukanaan viemää vanhaa perinnettä. Kelttiläisessä kulttuurissa uskottiin, että lokakuun viimeisenä päivänä vainajien henget lähtevät liikkeelle. Siitä nimikin tulee: All Hallows’ Eve eli kaikkien pyhien aatto. Päivä juhlisti samalla sadonkorjuuta ja talven alkua. Juhlinta on saanut karnevalistisia piirteitä ennen kaikkea Meksikosta, jossa Kuolleiden päivä on riehakas vapaapäivä.
Suomessakin on vietetty syksyllä sadonkorjuujuhlaa eli kekriä iloisissa merkeissä. Sadonkorjuun teema sopii mainiosti myös pyhäinpäivän viettoon ja ruokapöytään. Esimerkiksi kurpitsat ovat juuri nyt parhaimmillaan. Mitäpä jos kokeilisit kurpitsapiirakkaa Amerikan malliin?
Kurpitsapiirakka
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
75 g rasiamargariinia
1 muna
Täyte
400 g kurpitsaa
2 dl kermankaltaista kasvirasvasekoitetta
2 munaa
2 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
ripaus suolaa
2 rkl maissitärkkelystä
- Sekoita kuivat aineet. Lisää rasva ja nypi ryynimäiseksi. Lisää muna ja sekoita. Painele taikina pyöreään, halkaisijaltaan 24–27 cm vuokaan. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
- Kuori ja pilko kurpitsa ja keitä pehmeäksi vähässä vedessä noin 10 minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja soseuta kurpitsapalat. Anna jäähtyä 10 minuuttia.
- Lisää muut täytteen ainekset kurpitsasoseeseen ja kaada seos pohjan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia.
Katso lisää ohjeita: sydanmerkki.fi/resepti