Hyppää sisältöön

Riskitekijöitä opetellaan tunnistamaan Venäjän Karjalassa

Health in Focus -yhteishanke jakaa perustietoa terveyden edistämisestä ja rohkaisee ihmisiä ottamaan vastuun terveydestään.

Pentti Väistö
Julkaistu 9.9.2014
Päivitetty 10.9.2018
Lääkäri Oksana Jusheva selvittää terveystarkastukseen osallistuvan henkilön sydämen kuntoa. Kuva Pentti Väistö

Ravinnon, liikunnan, tupakan ja alkoholin vaikutuksista oman terveyteen tiedetään vähän Venäjän Karjalassa. Kahden Karjalan terveyshanke kuitenkin osoittaa, että ennaltaehkäisevään toimintaan on Karjalassa halua ja hyvät puitteet.

Petroskoissa poliklinikoiden ja terveyden keskuksien asiakkaisiin pyritään istuttaman venäläisittäin aivan uudenlainen ideologia. Heidät halutaan saada ottamaan vastuu omasta terveydestään.

– Uskomme, että ihmiset uskaltautuvat vähitellen tuleman poliklinikoille ja terveyskeskuksiin saadakseen selville oman terveydentilansa, ei ainoastaan hakemaan apua sairauksiin, sanoo terveyden keskuksen johtaja Irina Zdorova Petroskoissa.

Zdorovan johtama terveyskeskus on mukana rajat ylittävässä Health in Focus – Tähtäimessä terveys -hankkeessa, jossa on saatu vajaan kahden vuoden aikana rohkaisevan paljon konkreettisia tuloksia.

Myös Sydänliitto on mukana tässä Pohjois-Karjaan kansanterveyden keskuksen vetämässä hankkeessa, jonka tärkein yhteistyökumppani Petroskoissa on poliklinikka numero 4 ja sen yhteydessä toimiva terveyden keskus. Kohderyhmänä ovat keski-ikäiset miehet, työttömät sekä heidän perheenjäsenensä.

Jokaisella on oikeus terveystarkastukseen

Poliklinikka sijaitsee yhdessä Petroskoin asumalähiöistä kaupungin laidalla. Sen palvelujen piirissä 12 kilometrin säteellä on noin 70 000 asukasta, joista 10 000 on lapsia. He asuvat pääosin korkeissa harmaissa kerrostaloissa.

Vuonna 2012 Venäjällä tuli voimaan määräys koko väestön terveystarkastuksista ja ennaltaehkäisevän toiminnan aloittamisesta. Tätä tehtävää poliklinikka numero 4 nyt suorittaa Health in Focus -hankkeen tukemana.

Terveysongelmat Karjalan pääkaupungissa ja poliklinikan alueella kuulostavat varsin tutuilta: sydän- ja verisuonisairaudet, erilaiset syövät ja diabetes. Syytkin ovat tunnetut: tupakointi, alkoholin käyttö, liikunnan puute ja ravinto.

– Jokaisella 18 vuotta täyttäneellä asukkaalla on oikeus käydä terveystarkastuksessa joka kolmas vuosi. Tuolloin me teemme laajat testit, ja kävijällä on myös mahdollisuus keskustella terveyteensä liittyvistä kysymyksistä, sanoo klinikan apulaisylilääkäri Galina Sovalkova.

Poliklinikalla on lämmin tunnelma. Henkilökunta ja asiakkaat käyttäytyvät tuttavallisesti ja huomaavaisesti.

Suomalaisesta järjestelmä kuulostaa hyvältä, jopa liian hyvältä. Mahtaako se toimia? Kyllä se toimii, vakuuttavat Health in Focus -hankkeessa mukana olevat terveydenhuollon ammattilaiset esitellessään poliklinikan arkitoimintaa.

– Tavoitteemme on tutkia jokainen alueella asuva aikuinen. Emme tietenkään voi pakottaa ihmisiä tulemaan tänne, mutta kehotamme heitä siihen, ja hyvin aktiivisesti he ovatkin tarttuneet tarjoukseen, sanoo Galina Sovalkova.

Asioida voi myös sähköpostilla

Yhdessä hankkeeseen osallistuvien tahojen kanssa terveystarkastusten ja ennaltaehkäisevän toiminnan järjestämiseen etsitään uusia keinoja. Poliklinikka on esimerkiksi oma-aloitteisesti ottanut käyttöön sähköisen ajanvarausjärjestelmän, joka on hyvin harvinaista Venäjällä.

– Meillä lienee myös Venäjän ensimmäinen sähköpostiyhteys hoitohenkilökunnan ja asiakkaan välillä. Sen kautta voi kysellä ja keskustella terveyteen liittyvistä asioista, Galina Sovalkova sanoo.
Hän jatkaa klinikan toiminnan esittelyä.

– Päivystykseen meillä tietenkin pääsee samana päivänä, mutta tavanomaiselle vastaanotolle voi joutua odottaman kaksikin viikkoa.

Poliklinikalla ollaan myös hyvin ylpeitä uusista laitteista, joista iso osa on hankittu hankkeen rahoituksella. Meille esitellään laitteita, joilla tutkitaan silmiä ja näköä, korvia ja kuuloa, sydämen toimintaa, ja käytössä on jopa värianalyysiin perustuva stressitasoa mittaava sveitsiläinen laite.

Poliklinikka on koonnut hanketta varten myös 100 hengen seurantaryhmän tarkempaa tutkimusta varten. Ryhmässä on mukana 30 työtöntä, loput ovat kahden miesvaltaisen työpaikan työntekijöitä ja heidän perheenjäseniä. Erityisesti halutaan saada selville ryhmässä olevien terveysriskitaso.

Muutaman yksityiskohdan esille nostaminen kertoo, että työttömistä 80 prosentilla on erilaisia riskitekijöitä, työssäkävijöistäkin lähes 70 prosentilla. Vain kolmannes liikkuu aktiivisesti ja yli puolet tupakoi.

Alkoholin käytön selvittäminen on vaikeaa kuten Suomessakin, mutta Venäjällä rajan vetäminen suurkulutuksen kohdalle on mahdotonta, koska virallisia riskirajoja ei ole olemassa. Lähes puolet 100 mukana olijasta kuitenkin epäilee käyttävänsä liikaa alkoholia.

Muutoksia haetaan ryhmässä

Kolesterolinkin kanssa on ongelmia. Hyvin harva tietää, mitä kolesteroli on. Saati mikä merkitys sillä on sydänterveyteen. Virallinen riskiraja on 5,2 mmol, mutta lääkärit kertovat, että 9-11 mmol:n arvot nuorillakin ovat tavallisia.

Petroskoissa on perustettu sikäläisittäin ainutlaatuinen kuusihenkinen terveysryhmä, jonka päämääränä on elintapojen muuttaminen terveemmiksi vertaistuen avulla. Vastaavanlainen ryhmä toimii myös Joensuussa. Ryhmät kohtasivat toisensa ja vaihtoivat kokemuksiaan kesän alussa Petroskoissa pelaamalla kyykkää ja syömällä yhdessä.

Dmitri Zukov on yksi terveysryhmän jäsenistä. Hän on 34-vuotias yrittäjä Petroskoista. Hän lähti mukaan pudottaakseen painoa, lisätäkseen liikuntaa ja saadakseen tietoa ravintoasioista.

– Aloittaessani kolesterolini oli 9, nyt se on pudonnut 6,5:een ja uskon sen alenevan yhä. Liikun nyt enemmän ja kiinnitän huomiota terveelliseen ravintoon, Dmitri Zukov kertoo.

– Paino on pudonnut viisi kiloa. Toinenkin viisi kiloa lähtee, kunhan saan vielä vaimoni mukaan ruokaremonttiin, vakuuttaa Zukov.

Karjalan tasavallan terveysministeri Valentina Ulich suhtautuu kahden Karjalan hankkeeseen hyvin myönteisesti. Hän pitää ensiarvoisen tärkeänä tietoja, joita terveystutkimusten kautta saadaan.

– Riskitekijöitä eikä niiden yhteyttä omaan terveyteen vielä nähdä riittävästi, mutta vähitellen tilanne uskoakseni parantuu, ja tässä työssä hankkeellakin on merkittävä rooli, sanoo terveysministeri Valentina Ulich.

Pilottina kokoVenäjällä

Health in Focus -hanke ei vain luo uutta terveyden edistämisen ja terveysseurannan toimintamallia Karjalan tasavaltaan vaan toimii myös pilottina muille Venäjän alueille.

– Petroskoin kaupungin poliklinikka 4 on aktiivisesti kertonut toiminnastaan erilaisissa tilaisuuksissa ja sosiaalisessa mediassa, mikä on herättänyt mielenkiintoa ja yhteydenottoja eri puolilta Venäjää jopa Jekaterinburgista saakka, kertoo projektipäällikkö Tiina Vlasoff Kansanterveyden keskuksesta.

Tiina Vlasoff on tehnyt terveyden edistämisen lähialueyhteistyötä jo 20 vuoden ajan. Meneillään oleva hanke on hänestä ainutlaatuinen.

Health in Focus -hanke on osoittautunut Venäjän Karjalassa toteutettujen terveyshankkeiden yhdeksi helmeksi. Tämä hanke on ollut ajankohtainen ja oikea-aikainen tukemaan Venäjään terveydenhuollossa voimaan tulleita uudistuksia, toteaa Tiina Vlasoff.

Health in Focus:

  • Vastuullinen hallinnoija Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus.
  • Rahoittaja Karelia ENPI CBC -ohjelma (EU, Suomi, Venäjä).
  • Kesto 2 vuotta.
  • Päätavoite terveyden ja hyvinvoinnin lisääminen sekä terveyserojen kaventaminen eri sosiaaliryhmien välillä Pohjois-Karjalassa ja Karjalan tasavallassa.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset