Hyppää sisältöön

Somevaarin seurassa

Aku Eronen päivitti elämäntapansa ja on nykyään sosiaalisen median suosittu somevaari.

Minna Ruotsalainen, Olli Häkämies
Julkaistu 24.8.2017
Päivitetty 28.5.2018
Aku Eronen on twiitannut Somevaarina yli kolme vuotta.

Aku Eronen, 63, twiittaa Somevaarina päivittäin vähintään kolmisenkymmentä, enimmillään sata kertaa. Vaikka sosiaalisessa mediassa ei voi täysin aavistaa, mistä ihmiset innostuvat, kauniiden luontokuvien lumoon voi aina luottaa.

Somevaarille yhteisöpalvelu Twitter on tällä hetkellä ylivoimaisesti kiinnostavin sosiaalisen median kanava, koska siellä yhteiskunnallinen keskustelu kipinöi jämptisti jaarittelematta.

Eronen on tunnettu henkilö sosiaalisessa mediassa ja jopa eräänlainen somejulkkis, sillä hänellä on useita kymmeniä tuhansia seuraajia. Eräässä analyysissa hänet arvioitiin 17. merkittävimmäksi suomalaiseksi vaikuttajaksi Twitterissä.

– Joskus tuntuu ihmeeltä, miten tämä kaikki on ylipäätään mahdollista. Olen harmaapäinen, reinot jalassa twiittaava mies Järvenpäästä. Periaatteessa mister nobody verrattuna muihin seuratuimpiin henkilöihin, jotka ovat eri tavoin valtakunnan julkkiksia, Aku Eronen pohtii.

Hän tutustui twitteriin asuessaan Emiraateissa. Facebookin sisältö tuntui yhteiskunnallisesta keskustelusta nauttivalle liian kepeältä. Twiittien merkkimäärä, 140, ei tuntunut heti helpolta, mutta innosti. Oikeastaan Twitter koukutti silloisen ulkosuomalaisen nopeasti.

Eronen on twiitannut Somevaarina yli kolme vuotta. Nimi on osuva, koska hän viettää paljon aikaa 8- ja 12-vuotiaiden lastenlastensa kanssa, joita kiinnostaa ukkia enemmän kuvapalvelu Instagram. Koska Eronen toimii nykyään myös yrittäjänä, Somevaari on rekisteröity tavaramerkki.

Seuraajien määrässä tapahtui selvä nousu Brasilian jalkapallon MM-kisojen aikana, kun Somevaari jakoi jalkapalloaiheisia twiittejä eteenpäin. Avainsanatunnisteina käytetään hashtagia #.

– Ei voi kieltää, että kun seuraajia alkoi tulla, se hiveli itsetuntoa ja antoi lisää energiaa.

Kiivas tahti

Aku Eronen jäi ennenaikaiselle eläkkeelle it-alalta yhdeksän vuotta sitten burn outin ja sydänsairauden vuoksi. Taustalla vaikuttivat työpäivät, jotka venyivät useasti 12-tuntisiksi. Autossa tuli istuttua niin paljon, ettei autoilu suuremmissa määrin vieläkään maistu. Eronen vertaa, että kun kilometrejä kertyi parhaimmillaan reilut 100 000 vuodessa, satasen keskinopeudella laskettuna hän on viettänyt työurallaan yli vuoden autossa.

Vaikutukset alkoivat tuntua, koska elämäntavoissakin oli parantamisen varaa. Juoksuharrastus on seurannut mukana nuoruusvuosista asti, mutta myös alkoholi virtasi.

– Rankka työ vaati rankat huvit. Jälkeenpäin ajateltuna yhdistelmä oli aika kova. Teet pitkää päivää ja dokaat, ei pumppu sellaisesta pidä.

Sydän alkoikin lyödä epätasaiseen ja tiheämpään tahtiin. Todettua eteisvärinää hoidettiin useita kertoja sähköisellä rytminsiirrolla.

Samoihin aikoihin elämä veti vielä kunnolla maton jalkojen alta, kun Erosen silloinen vaimo menehtyi äkillisesti kolmenkymmenen avioliittovuoden jälkeen.

– Siitä seurasi se, että aloin dokata vielä enemmän. Ajattelin, ettei tässä ole enää mitään väliä, enkä enää jaksa.

Eronen sai kuitenkin voimia ryhdistäytyä ja takaisin elämästä kiinni. Oikea lääkitys löytyi, nykyään beetasalpaajat auttavat elämään flimmerin kanssa niin, ettei se juuri vaikuta päivittäiseen elämään. Alkoholi jäi kokonaan. Elämäntavat muuttuivat siinä määrin, että vaaka näyttää tänä päivänä kahtakymmentä kiloa vähemmän.

– Otin elämänhallinnan omiin käsiini. Lopetin työpaineiden ja leskeyden surkuttelun. Ajattelin, että en ole vielä niin vanha, etten voisi korjata asioita ja löytää uutta elämääni.

Tasavallan presidentin puhe jokaisen mahdollisuudesta ehkäistä syrjäytymistä osaltaan antoi lopullisen kimmokkeen tarttua toimeen. Uudeksi asiaksi elämään löytyi vapaaehtoistyö. Eronen päätyi ensin syrjäytyneiden starttipajan vetäjäksi ja oli myöhemmin kahdella nuorisotalolla valvojana ja kävi pitämässä vanhusten hoitokodissa levyraatia.

– Eihän minulla ollut ensin mitään kokemusta, enkä tehnyt mitään ihmeellistä. Joskus tuntui, että pelkkä läsnäolo riitti.

Seurannassa

Somevaarin sydäntä lähellä Twitterissä on erityisesti työhyvinvointi. Tähän vaikuttaa luonnollisesti omat kokemukset. Hän seuraa itse Twitterissä erityisesti kolmea sataa tiliä, joiden joukossa on mediaa, kiinnostavia yksityishenkilöitä, politiikkoja ja erilaisia organisaatioita.

Jos Somevaari oli aiemmin enemmän keskusteluun osallistuja, nykyään hän pyrkii herättämään keskustelua. Siksi hän jakaa myös twiittejä, joiden kanssa voi olla aivan päinvastaistakin mieltä.

– Alkuun revittelin aika värikkäästi, mutta olen jonkin verran siistinyt kielenkäyttöä. Sanon aina, että jos et pysty sanomaan asiaa kasvokkain, äitisi kuullen tai huutamaan sitä täydellä torilla megafoniin, jätä se somessakin sanomatta.

Somevaari ihmettelee, mihin jo kotona ja koulussa opitut käytöstavat ja keskustelutaidot ajoittain sosiaalisessa mediassa unohtuvat. Joskus taas harmittomasta sivumaininnasta saattaa syntyä ylitulkintaa ja kunnon kinastelu. Tunnettu somepersoona on saanut itsekin osansa ilkeämielisyydestä.

– Twitterissä pääsee onneksi yhdellä klikkauksella eroon blokkaamalla kaiken, mikä ei tunnu asialliselta. Kaikkia ei voi miellyttää, mutta kiusaamista ja vähättelyä ei kenenkään tarvitse sietää.

Somevaari painottaa luennoillaan silti sosiaalisen median iloja ja hyötyjä. Moni on kertonut myös arastelevansa sosiaalista mediaa, koska ei halua paljastaa omia mielipiteitään tai jättää digitaalista jalanjälkeä. Somevaari muistuttaa, ettei keskustelua synny missään ilman mielipiteiden vaihtoa. Hänestä sosiaalinen media ei voi koskaan korvata kasvokkain tapahtuvaa kohtaamista, mutta se tuo parhaassa tapauksessa omalla tavallaan ihmiset lähemmäksi toisiaan. Jokainen voi käyttää sosiaalista mediaa myös silloin kun se itselle ajallisesti parhaiten sopii.

Somevaarikaan ei uppoudu liikaa sosiaaliseen mediaan, vaan vastapainona liikkuu vapaallaan ahkerasti luonnossa ja viettää aikaa perheensä kanssa.

– Kun laitan kännykän taskuun, minulla kulkee seuraajat aina mukana. Aina on joku juttukaveri hereillä somessa, Aku Eronen naurahtaa. 

Somevaarin suosituimpia twiittejä

(2016, näyttökertoja noin 10 000)

”Yhteiskunnan sivistyksen taso mitataan sillä miten se pitää huolta heikoimmistaan. Nyt ei näytä hyvältä.” #yleastudio #kela #toimeentulotuki

Tänään #itsenäisyyspäivä 2016 #Somevaari mukana #linnanjuhlat karkeloissa! #somefi #Suomi99 ja #blogi

Me ei olla robotteja, vaan yksilöllisiä, inhimillisiä olentoja, @janitoivola tiivistää #Yle @Aamutv ssä. Koskee kaikkia, ei vain vähemmistöjä.

”Jos #veroparatiisi yhtiön johtajana on kuollut henkilö, se on normaalia. Jos vainaja tekee allekirjoituksia papereihin, se on laitonta”. #MOT

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi