Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Talviliikunta on mukavinta lämpimästi pukeutuneena

Talviliikunta on mukavinta lämpimästi pukeutuneena

Kerrospukeutuminen sisältää alus-, väli- ja ulkokerrokset. Tavoite on, että liikunnan nostattama kosteus siirtyy iholta pois, olo on lämmin, mutta ei kuuma.

Anna Kara, ravitsemusasiantuntija
Julkaistu 13.1.2022
Kuva: Anna Kara

Talvikeleillä kerrospukeutuminen on valttia.

Aluskerrokseksi sopii erinomaisesti luonnonkuidut kuten merinovilla, villa tai silkki. Ne pysyvät lämpiminä ja siirtävät kosteutta ulompiin vaatekerroksiin. Luonnonkuidut puhdistuvat myös helposti tuulettamalla, eikä hienhaju pinty niihin samalla tavalla kuin tekokuituihin.

Välikerros on tärkeää erityisesti pakkaskeleillä ja rauhallisessa liikunnassa, koska sen tarkoitus on lämmittää. Muhkea villa tai pehmeä fleece toimivat tähän erinomaisesti.

Ulkokerroksen tehtävä on suojata tuulelta ja vedeltä. Ilmasta, ulkoilun pituudesta ja liikunnan reippaudesta riippuen kannattaa pohtia, haluaako täysin vettä pitävän ulkokerroksen vai ehkä jotain hengittävämpää materiaalia eli tuulitakkityyppisen ulkokerroksen. Vedenpitävä ulko­kerros suojaa vedeltä, mutta samalla sen kanssa hikoilee enemmän.

Eristyskerros. Kun pakkaset paukkuvat, tarvitaan lisälämpöä vielä yksi kerros, erityisesti silloin kun liikunnasta pidetään taukoa vaikkapa nuotiolla. Hyviä eristyskerroksia ovat vaikkapa untuva- tai toppavaatteet, joka lisätään muiden kerrosten päälle tai tauolla kuorivarusteiden tilalle.

Ota osaksi talviliikuntaa

Liukuesteet: kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tekevät kävelystä varmempaa liukkaallakin kelillä.

Heijastimet/valot: ehdoton ulkoiluvaruste Suomessa ¾ vuotta. Kokeile henkselinmuotoisia heijastimia, heijastinasusteita tai pieniä “huomiovaloja”, jotka voivat heilua vaikkapa vetoketjun vetimestä. Kaikki nämä auttavat näkymään pimeässä. Muista valot myös pyöräillessä.

Jalka- ja käsilämmittimet: Kylmillä keleillä ylimääräisistä lämmittimistä saattaa olla apua. Lämmittimiä löytyy jalkapohjiin ja käsineisiin, joko kertakäyttöisin tai ladattavia ja ne lämmittävät monta tuntia.

Korvien ja pään lämmittimet: Pään kautta haihtuu paljon lämpöä ja siksi pään suojaaminen kylmällä on olennaista. Suojaa pää esimerkiksi pipolla, jossa on tuulta eristävä vuori. Pipon alle voi myös laittaa kypärämyssyn. Korvat taas voi suojata pannalla tai korvaläpillä.

 

Lue myös:

Nauti talvisesta luontoliikunnasta

Talvinen luonto innostaa ulkoilemaan ja liikkumaan. Raikkaassa ilmassa liikkuminen virkistää mieltä ja rentouttaa monien terveys­vaikutuksien lisäksi. Talvisessa luonnossa liikkuminen helpottaa myös stressiä.

Sydänmerkin retkieväsvinkit löydät täältä

Hyvä on hiihtäjän hiihdellä, kun on hyvää seuraa! Seuran ohella onnistuneen laturetken avaimia ovat tietysti myös hyvät eväät. Ruokahan on usein koko reissun kohokohta, josta riittää muisteltavaa. Kylläpä kahvit, juustosarvet ja eväsleivät maistuvatkin ulkona mahtavilta, ja kaakao– tai mehuhetki taukotuvalla tekee aina hyvää.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi