Hyppää sisältöön

Toiminnallista terveyden edistämistä Kauhajoella

Isovanhemmille ja lastenlapsille suunnattu toiminnallinen terveystapahtuma sai hyvän vastaanoton Kauhajoella.

Outi Rantala
Julkaistu 21.8.2017
Päivitetty 28.5.2018
”Pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat” raikuu salissa. Kaija Hiltunen sekä lapsenlapset Lilli ja Nelli pysyvät vauhdissa mukana.

Sairaanhoidon opiskelijat Tiia-Mari Tarkanmäki ja Jenna Luhtanen järjestivät tapahtuman opinnäytetyönään yhdessä Kauhajoen sydänyhdistyksen kanssa.

– Meille jäi hyvä maku sekä tapahtumasta että koko projektista. Toiminnallisesta opinnäytetyöstä oli tosi vähän tietoa saatavilla, mutta yhteistyö sydänyhdistyksen kanssa sujui hyvin, ja tapahtumaa oli antoisa järjestää, Tiia-Mari kertaa.

Ajatus terveystapahtuman järjestämisestä lähti koululta, josta opiskelijat saivat aiheen ja Sydänliiton yhteystiedot. Liitosta heitä neuvottiin ottamaan yhteyttä paikalliseen sydänyhdistykseen.

Opiskelijat testasivat Neuvokas perhe -mallin tapahtumaideoita käytännössä. Käytössä oli isovanhemmille ja lapsille suunnattu Olet tärkeä minulle -materiaali, jonka neljästä kokonaisuudesta opiskelijat valitsivat Laulut, leikit, lorut -tapahtuman. Ikäihmisille sopivia liikuntavinkkejä löytyi lisäksi muualta.

– Kokosimme tapahtumaa varten aineistoa Sydänliiton materiaalin lisäksi Vanhustyön keskusliiton nettisivuilta, Jenna sanoo.

Ensimmäinen laatuaan

Isovanhempien ja lastenlasten terveystapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Kauhajoella. Tapahtuma ajoittui Sydänviikolle 26. huhtikuuta. Sydänyhdistys oli vuokrannut seurakuntakeskuksen salin ja tarjosi osallistujille keittolounaan.

– Olemme aiemminkin tehneet opiskelijoiden kanssa yhteistyötä. Tällainen tapahtuma kuitenkin järjestettiin ensi kertaa. Koko projektista jäi hyvä mieli, Kauhajoen sydänyhdistyksen sihteeri Margit Sauna-aho kiittelee.

Myös puheenjohtaja Olli Kiukkonen on tyytyväinen. Ennakkoarvio kävijämäärästä osui lähelle: viittäkymmentä veikattiin, ja paikalla oli kolmisen kymmentä aikuista ja kymmenkunta lasta.

– Osallistujia saatiin yllättävänkin hyvin, kun ottaa huomioon sään ja samanaikaiset tapahtumat Kauhajoella.

Tekemistä ja tietoa

Toimintapisteiden teemoina olivat ravinto, uni ja liikunta. Lisäksi oli piirustuspiste, jossa isovanhemmat ja lapset saivat taiteilla yhteisen teoksen. Sydänyhdistyksellä oli myös esittelypiste.

Tiedottaminen hoidettiin monta kautta, jotta sana leviäisi laajalle. Sydänyhdistys kustansi lehti-ilmoituksen paikallislehdessä ja jakoi tiedon nettisivuilla hyvissä ajoin. Tiia-Mari ja Jenna jakoivat tietoa tapahtumasta Facebookissa ja veivät mainoksia kauppojen ilmoitustauluille, päiväkoteihin ja -kerhoihin.

– Saimme tiedon yhdistyksen nettisivuilta, Kaino Viherlehto kertoo.

Hän ja miehensä Seppo Viherlehto ovat Kauhajoen sydänyhdistyksen jäseniä. Nelivuotias lapsenlapsi Seela asuu Seinäjoella, mutta vierailee usein 60 kilometrin päässä mummolassa Kauhajoella.

– Kyllä meillä tekemistä keksitään. Askarrellaan, pelataan Afrikan tähteä, käydään uimassa ja leikkipuistoissa, Seppo Viherlehto luettelee.

Kurikkalainen Kaija Hiltunen sai tiedon tapahtumasta lapsenlapsiltaan. Terveydestä huolehtiminen on hänelle tärkeää. Kauhajoella asuvat viisivuotias Lilli ja nelivuotias Nelli Tulensalo olivat saaneet päiväkerhosta tiedon ja ottivat mummiin heti yhteyttä.

– Tapahtuma vaikutti mukavalta. Liikunnan avulla pysyn kunnossa. Yritän myös katsoa, mitä syön, Kaija Hiltunen tuumaa.

Ideat käyttöön

Sydänliiton Neuvokas perhe -toimintamalli on suunnittelija Anne Kuusiston mukaan helposti sovellettavissa monenlaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Aina kyseessä ei tarvitse olla kokonainen tapahtumakaan, vaan mallista voi irrottaa yksittäisiä ideoita erilaisiin terveydenedistämisen tilanteisiin.

– Opiskelijat keksivät uusia tapoja käyttää ideoita. Kauhajoen tapahtuma on hyvä esimerkki tällaisesta.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset