Hyppää sisältöön

Monenlaista tukea saa myös verkossa

Ajatusten vaihtaminen toisen samankaltaisessa elämäntilanteessa olevan kanssa helpottaa usein sydänsairauden mukanaan tuomaa uutta tilannetta.

Susanna Lehtimäki ja Katja Kuusenmäki
Julkaistu 14.8.2019
Päivitetty 3.2.2020
Sydän Chatin ja Mitä sydämellä -ryhmäkeskustelun tarkoituksena on tuoda yhteen eri ikäisiä sydänsairauksia sairastavia ja heidän läheisiään jakamaan kokemuksia, antamaan ja saamaan vertaistukea reaaliajassa olinpaikasta riippumatta.

Sydänyhdistysten koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt tarjoavat sairastuneille arvokasta kokemukseen perustuvaa tietoa. Tukihenkilö on itse kokenut sydänsairauden tai läheisensä sairastumisen.

Sydänliitto tarjoaa vertaistukea myös verkossa: Sydän Chat joka toinen tiistai klo 18–19.30 ja jatkuvasti avoinna oleva Mitä sydämellä -ryhmäkeskustelu. Molemmat toteutetaan Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämässä Tukinet-ympäristössä. Mukaan pääsee rekisteröitymällä omalla tunnuksella Tukinetiin ja kirjautumalla sisään.

Ryhmäkeskusteluun voi osallistua koska tahansa

Sydän Chatit löytyvät helpoiten osoit­teesta sydan.fi/sydanchat. Tulevat Sydän Chatit löytyvät myös Sydänliiton tapahtumakalenterista. Sydän Chatissa keskustelua käydään sovitusta teemasta. Usein teemat ovat aika laajoja ja mahdollistavat rönsyilevänkin keskustelun. Viime aikoina teemoiksi on vakiintunut sydänsairastuneen arkielämän kysymyksiä. Osallistujien toiveesta syksyn aikana Sydän Chat järjestetään myös sydänsairastuneen läheisille.

Mitä sydämellä -ryhmäkeskustelu löytyy sydan.fi/mitasydamella.

Mitä sydämellä -ryhmäkeskusteluun voi osallistua koska tahansa. Tällä hetkellä käynnissä on kaksi keskustelua: Tavallista elämää sydänsairaudesta riippumatta ja Nuoren aikuisen sydänsairastuneen arkielämän kysymyksiä. Käynnissä olevien keskustelujen lisäksi osallistujat voivat myös itse avata uuden keskustelun haluamastaan teemasta.

Keskustelua käydään nimimerkillä ja keskusteluissa ovat ohjaajina ja keskustelun virittäjinä Sydänliiton vapaaehtoiset koulutetut vertaistukihenkilöt. Lisäksi mukana voi olla Sydänliiton työntekijä ja erikseen ilmoitettuina kertoina muita asiantuntijavierailijoita.

Näin pääset mukaan Sydän Chatiin ja Mitä sydämellä -ryhmäkeskusteluun:

Verkko-osoitteet ovat sydan.fi/sydanchat tai sydan.fi/mitasydamella

Video opastaa sinua kirjautumisessa.

Klikkaa etusivulla yläpalkissa ensin KIRJAUDU: syötä käyttäjätunnus ja ­salasana (Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, luo tunnus REKISTERÖIDY-kohdasta)
Kirjautumisen jälkeen sinulle avautuu Oma Tukinet -osio.
Klikkaa yläpalkista TEEMAT JA PALVELUT, tästä avautuu sivu, jossa on vihreä ­hakukenttä.
ETSI TUKINETISTÄ: kirjoita hakukenttään sydän ja paina rivinvaihtonäppäintä ­(enter) tai klikkaa suurennuslasin kuvaa. ­Pääset Sydänliiton verkkovertaistuen ­palvelut -sivuille.
Mitä sydämellä? -otsikkoa klikkaamalla pääset ryhmäkeskusteluaiheisiin.
Sydän Chat -otsikkoa klikkaamalla pääset näkemään tulevat Sydän Chatit. ­Kyseisen päivän chattiin pääset klikkaamalla kyseistä otsikkoa. Chatin ollessa käynnissä klikkaa Liity tähän ryhmächattiin.
Poistu chatista klikkaamalla chatin nimen perässä olevaa väkästä ja valitsemalla avautuvasta valikosta Poistu kanavalta.

Tuki auttaa muutoksessa

Sydänliitolla on tällä hetkellä kahdeksan koulutettua verkkotukihenkilöä, jotka joko yksin tai pareina vuorottelevat Sydän Chatien ohjaajina. Vertaistukena Sydän Chatit toimivat erinomaisesti varsinkin niille, joiden ei syystä tai toisesta tule haettua vertaistukea muuta kautta. Matti Korpi on toiminut sydäntukihenkilönä noin seitsemän vuotta ja Sydän Chateissä heti alusta asti, eli keväästä 2017.

Tänä keväänä Tukinet-ympäristö kävi­ läpi suuren sivustouudistuksen, mikä luonnollisesti tuo mukanaan haasteita niin tukihenkilöille kuin osallistujillekin.

– Varsinkin chat-osion löytäminen on koettu vaikeaksi, kun käytettävät termitkin ovat muuttuneet, Matti tuumaa. Muutosta ei kuitenkaan Matin mielestä kannata pelätä: – Kyllä uuteen alustaan nopeasti tottuu, kun ensin vain onnistuu pääsemään sisälle. Chatissä ja ryhmäkeskusteluissa voi sitten tukihenkilöiltäkin kysellä lisää. Eli rohkeasti vaan mukaan, Matti rohkaisee.

Sydänliitto kouluttaa syksyllä uusia verkkotukihenkilöitä. Koulutus järjestetään 5.10. 2019 Tampereella ja on tarkoitettu aiem­min jonkun vertaistukitoiminnan peruskoulutuksen käyneille (esim. vertaistukihenkilökoulutus tai vertaistukiryhmänohjaajan koulutus). Voidakseen osallistua koulutukseen ei tarvitse olla verkkoguru, mutta on hyvä hallita perusasiat. Koulutuksesta voit kysyä lisää Kirsi Airokselta, kirsi.airos@sydanliitto.fi tai p. 050 584 9463.

Sopeutumisvalmennusta järjestetään myös verkkokursseina

Sopeutumisvalmennusta ja vertaistukea voi saada näppärästi myös verkon kautta Skype-ohjelman avulla. Sijainnista riippumattomat sopeutumisvalmennukset ovat osin tai kokonaan verkon välityksellä tapahtuvia kursseja, joihin voit osallistua kotikoneella tai muulla päätelaitteella.

Sisällöt on suunniteltu erilaisista tarpeista lähtöisin – diagnoosista riippumatta. Kursseja on yhteensä 20. Niiden sisällöt ja teemat on suunniteltu yhteistyössä kymmenen eri potilasjärjestön asiantuntijoiden kanssa. Myös asiakkaita on ollut mukana suunnittelussa. Jokaisen kurssin toteuttaa kaksi ohjaajaa, jotka tulevat eri järjestöistä.

Sopeutumisvalmennusta Skype-ohjelman avulla

Juuri 50 vuotta täyttänyt Tomi Vuosalmi pyöräili viime syksynä tapansa mukaisesti töistä kotiin, kun sydän alkoi takoa rinnassa. Kotiin päästyä sykemittari näytti hurjia lukemia. Silloin Vuosalmi tiesi, että tästä ei kotikonstein selvittäisi, vaan oli hakeuduttava pikaisesti hoitoon.

Varsin lyhyen tutkimisen jälkeen todettiin harvinainen sydänsarkoidoosi. Kyseessä on tulehdussairaus, joka heikentää elimen, kuten tässä tapauksessa sydämen toimintaa.
– Nyt kävi näin, mutta voisi olla huonomminkin, Vuosalmi toteaa juuri kurssin käytyään.

Samalla kurssilla oli monenkirjava joukko eri diagnoosin omaavia ihmisiä, joilta hän oppi muun muassa nöyryyttä ja kiitollisuutta jokaista elämäänsä päivää kohtaan. Muiden onnistumisista iloittiin ja tsempattiin toinen toisia jatkamaan huonoista päivistä huolimatta.
– Kyllä se kummasti helpottaa oloa, kun joku muukin tietää tän miun pienen huolen, hän miettii kurssin antia.

Sydämentahdistin ja lääkitys auttavat sydäntä tekemään päivittäisen tehtävänsä

Jalat, kädet ja pää toimivat, vaikka tahti onkin hiipunut siitä, mihin liikkuvainen mies on aiemmin tottunut.
– Sitä lähtee vanhalla innolla liikkeelle, mutta nyt on kuitenkin tajunnut, että ei voi hötkyillä, Vuosalmi toteaa.

Uuteen tilanteeseen sopeutuminen on vielä kesken, mutta päiväkodissa työskentelevä lappeenrantalainen on kuitenkin toiveikas tulevan suhteen. Toki pelot kuuluvat osaksi toipumisprosessia. Mitä jos ei voikaan enää palata töihin?
– Kyllä tässä hetki menee ennen kuin palikat on takaisin laatikossa, mutta kyllä se laittoi omia arvoja järjestykseen, kun kuuli muiden kurssilaisten tarinoita­ ja oppi heidän kokemuksistaan, Vuosalmi kertoo.

Vuosalmi on päättänyt voittaa tämän taistelun positiivisuuden kautta. Elämä keskittyy nyt perusasioihin, kuten riittävään uneen, hyvään ravintoon sekä liikkumiseen oman voinnin mukaan. Nämä ovat myös tavoitteita, joita hän kurssilla itsellensä asetti.
– Jokainen päivä on sekä haaste että mahdollisuus. Itse voi päättää, kummalla tavalla sen ottaa.

 

Löydä oma etäsopeutumisvalmennuksesi ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa www.etasope.fi.

Rohkeasti mä
Sinulle alle kolmekymppinen, jolla sairaus tai vamma on ollut pitkään osa elämääsi.
Tukea työelämässä jaksamiseen
Sinulle, joka tarvitset tukea työssä jaksamiseen tai työhön paluuseen.
Keinoja omaan hyvinvointiin
Sinulle, joka haluat vahvistaa omaa hyvinvointiasi.
Harvinaisena joukossa
Sinulle, jolla on harvinaissairaus.
Meidän perhe – missä mennään?
Jos kouluikäisen lapsen sairaus tai vamma koskettaa perhettänne ja tuo haasteita arkeen, tämä verkkokurssi on teidän perheellenne.
Puhumalla parasta
Jos vanhemman sairaus tai vamma koskettaa perhettänne ja tuo haasteita arkeen, tämä verkkokurssi on teidän perheellenne.

Kurssit järjestetään Aivoliiton, Allergia-, iho- ja astmaliiton, Epilepsialiiton, Invalidiliiton, Kuntoutussäätiön, Lihastautiliiton, Mielenterveyden keskusliiton, Munuais- ja maksaliiton, Neuroliiton, Suomen Syöpä­yhdistyksen, Suomen Sydänliiton ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Niiden toteuttamista tukee sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen varoilla ja ovat osallistujille maksuttomia.

 

Lue myös Sydänjärjestöt tarjoavat kuntoutusta

 

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset