Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Veljesten välitilinpäätös – ja kolmen naisen

Veljesten välitilinpäätös – ja kolmen naisen

Elettyä elämää luotaavat keskustelukirjat tuntuvat nyt olevan pinnalla – tai ehkä ne vaan osuvat kohderyhmään, eläkeiän kynnyksellä oleviin kuusikymppisiin.

Marja Kytömäki
Julkaistu 31.1.2023

Kjell Westö kertoo yllättyneensä, kun pikkuveli Mårten ehdotti yhteisen kirjan tekemistä. Molemmat ovat kirjailijoita. Kjell tunnettu myös suomenkieliselle ja kansainvälisellekin lukijakunnalle. Hänen teoksiaan on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Ruotsiksi kirjoittava Mårten on julkaissut sekä runoja että proosaa ja ruotsintanut suomenkielistä kirjallisuutta. Onneksi myös vanhempi veljeksistä vakuuttui, että keski-ikäisten miesten muistojen kirjaamisessa olisi ideaa, niin mukaansa tempaavaa heidän matkaansa lapsuudesta tähän päivään on seurata.

Vuodet koostuu viidestäkymmenestä kirjoituksesta, puolet kummaltakin. Veljekset kirjoittavat toisilleen, mutta eivät saa eivätkä odota toisiltaan vastausta. Kuuden vuoden ikäero takaa, etteivät miesten muistot, kokemukset ja mietteet lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta ole identtisiä samassakaan perheessä kasvaneille. Vaikka suomalainen yhteiskunta oli vahvasti yhtenäiskulttuurinen vielä 1970, -80 ja -90-luvullakin, suomenruotsalaisen kulttuurin ominaispiirteet luovat suomenkieliselle lukijalle uudenlaisen näyttämön tuttuun Helsinkiin ja toisenlaiseen suomalaisuuteen.

Kirjan tyyli – veljekset käsittelevät avoimesti hyvinkin intiimejä asioita – tuo mieleen toisen viime vuonna julkaistun kirjan, Kolmen naisen kirjeitä. Tosin Ina Ruokolainen, Nenne Hallman ja Suvi Ahola kirjoittavat nimenomaan kirjeitä, mieluusti kommentoivat toisiaan ja myös odottavat toisiltaan palautetta. Molemmissa on kuitenkin hyvin intiimi tapa lähestyä meitä kaikkia koskettavia asioita. Helsingissä Sanoman toimittajakoulussa 1980-luvun alussa ystävystyneiden naisten kokemukset tuovat pitkälti saman ajanjakson läpikäyntiin kielitaustan ja sukupuolen lisäksi kolmannen erilaisen näkökulman Westön veljesten tarinaan nähden, kaikki kolme naista ovat kotoisin maalta.

 

Kjell Westö, Mårten Westö: Vuodet. Veljekset kertovat. Otava 2022.

Ina Ruokolainen & Nenne Hallman & Suvi Ahola: Kolmen naisen kirjeitä – Rakkaudesta, surusta ja luopumisesta. Into 2022.

Lue myös:

Kokemustoimija vaikuttajana

Järjestölähtöiset kokemuksen asiantuntijat ovat kokemustoimijoita. Heidän tehtävänään on lisätä ymmärrystä ja tietoa sairauksien ja vammojen kanssa elämisestä heille, joilla vastaavaa kokemusta ei itsellään ole. Sydänliiton kokemustoimijoilla on kokemus omasta tai oman lapsen sydänsairaudesta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi