Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Annukka Alapappila: Ihanat muistot eivät katoa

Annukka Alapappila: Ihanat muistot eivät katoa

Kun ruokimme liikunnassa onnistumista, jaksamista ja toistemme kehumista, ihanat liikuntamuistot syntyvät kuin itsestään, Annukka Alapappila kirjoittaa blogissaan.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 27.3.2023

Muistan hyvin, kun seitsemänvuotiaana kävelin isäni kanssa uimahalliin ja tiesin, että tulossa oli jotain hauskaa. Vieläkin tunnen, kuinka hänen kätensä rapsutti kämmenpohjaani ja matka kohti hallia taittui huomaamatta höpötellessä. Puhumattakaan ne uintihetket ja vedessä polskimiset. Vain isä ja minä. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin nuo muistot ovat mielessäni kuin eiliset. Isäni on vuosia sitten lähtenyt muille vesille. Mukavat liikuntamuistot jäivät minulle.

Liikunta herättää tunteita. Se on varma. Moni muistaa entisajan koululiikunnan tamburiinin ja opettajan tiukat ohjeet. Koululiikunta ei ollut kivaa. Ei tullut mukavia liikuntamuistoja. Onneksi valtaosalla meistä tuntuu olevan hyviä muistoja liikunnasta ja monilla kouluajan mollivoittoiset muistot ovat saaneet väistyä. Tilalle on tullut omaehtoisen ja omanlaisen liikkumisen kautta hyviä liikuntahetkiä muistoiksi tallennettaviksi.

Luodaan yhteisiä liikuntahetkiä

Vuosien aikana on ollut hienoa huomata, mikä mahdollisuus meillä kaikilla on luoda toisillemme hyviä liikuntahetkiä. Kun ruokimme liikunnassa onnistumista, jaksamista ja toistemme kehumista, ihanat muistot syntyvät kuin itsestään. Mikä voima vanhemmilla onkaan lapsia tai isovanhemmilla lapsenlapsia kohtaan. Usein lapset houkuttelevat vanhempiaan tai isovanhempiaan mukaan liikkumaan. Voi sitä ihailun määrää, vaikka vanhemmilla ei olisikaan erityisiä liikuntataitoja. Yhdessä liikkuen muistoja syntyy.

Minkä ihanan liikuntamuiston sinä muistat lapsuudestasi? Milloin se tapahtui? Miksi se jäi mieleesi? Milloin olet viimeksi antanut toiselle mukavan liikuntamuiston? Muistojen antaminen on helppoa. Se on yhdessä liikkumista sekä onnistumisen löytämistä ja sen sanomista ääneen. Olen varma, että olet joskus antanut toiselle ihmiselle positiivisen liikuntamuiston huomaamattasi. Miten hienoa.

Sydänviikkoa 2023 vietetään 7.–14.5.2023 Liikkuen hyvää sydämelle -teemalla. Perinteikäs vuotuinen sydänterveyden teemaviikko kutsuu sinua liikkumaan keväiseen ulkoilmaan. Sydänyhdistykset ympäri Suomea järjestävät erilaisia liikuntatapahtumia, joihin jokainen voi tulla sellaisena kuin on. Tiedän, että näissä tapahtumissa jaksat, onnistut ja ties vaikka innostut uudesta liikuntamuodosta. Tule mukaan ja ota kaverisikin. Seuraa paikallista mainontaa, niin löydät mukaan. Tiedätkö, mitä? Saat itsellesi ihanan liikuntamuiston ja enkä ylläty, vaikka antaisit sellaisen toisellekin. Ehkä huomaamattasi.

 

Lue myös:

Polkuliikunta – liikkuen hyvää sydämelle

Kesän saapuessa metsät houkuttelevat liikkumaan. Erilaiset alustat ja maastonmuodot tehostavat kävelyä sekä kehittävät samalla koordinaatiota. Poluilla mieli lepää. Vaihteleva maasto vahvistaa monipuolisesti koko kehoa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi