Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Uni ja stressi / Eläköön kirjastot ja lukeminen

Eläköön kirjastot ja lukeminen

Lukeminen on tehokas keino palautua arjen kiireistä, ja kirjaa lukiessa rauhoittuu.

Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri
Julkaistu 26.10.2022

Kirjastokortti ja vihkisormus pidentävät elämää, etenkin miehillä. Mieleeni on jäänyt tämä Sydänliiton kunniapuheenjohtaja Jussi Huttusen esittämä viisaus vuosien takaa. Parisuhteen terveysvaikutusten avaamiseen en ryhdy. Sen sijaan pysähdyin pohtimaan, mitä kirjastot ja lukeminen merkitsevät hyvinvoinnillemme.

Kirjastot palvelevat tiedonsaantia ja kulttuuria tarjoamalla monenlaisia aineistoja, nykyään liikuntavälineitäkin lainattavaksi. Ne edistävät yleistä viihtyvyyttä miellyttävinä julkisina tiloina, tarjoavat mielekästä ajankulua ja antavat mahdollisuuden kohdata muita ihmisiä. Maisemanvaihdos kotona olemisen sijaan on erityisen tärkeää esimerkiksi yksinasujille ja työelämän ulkopuolella oleville.

Lukeminen on tehokas keino palautua arjen kiireistä. Kirjan tarinaan syventyessä voi hetkessä siirtyä mielessään uuteen maailmaan. Kirjaa lukiessa rauhoittuu. Monelle lukeminen on keino taklata nukahtamisen haasteita. Ja mikä onkaan suloisempaa kuin lapsi aikuisen kainalossa iltasatua kuuntelemassa.

Lukemalla voi saada arvokasta tietoa hyödynnettäväksi omaan elämäänsä. Kirjojen henkilöihin samaistuminen voi auttaa käsittelemään oman elämän haasteita, tuoda toivoa ja antaa vertaistukeakin. Kirja antaa mahdollisuuden unelmoida ja kokea mielikuvitusmatkoja. Se voi tuoda helpotusta mielen matalapaineeseen ja tarjota hetken unohduksen sairauden ja kipujen keskellä.

Sydänyhdistyksen lukupiiri, siinäpä idea! Ottakaahan mallia vaikka Kirjakarpaloista.

Lukuisia hetkiä loppuvuoteen.

 

Lue myös:

Joogasta virtaa kaamokseen

Jooga voi tarjota oivallisen mahdollisuuden lempeään liikkeeseen ja tuoda voimaa vuoden pimeimpään aikaan. Vaikka villasukat jalassa.

Löydä oma tapasi harrastaa musiikkia

Musiikin avulla voi rentoutua, purkaa stressiä tai viettää laatuaikaa läheisten kanssa. Musiikki sopii myös oman mielen ja hyvinvoinnin lääkkeeksi, jossa ei ole suuremmin haittavaikutuksia, jos korvamatoa ei laske sellaiseksi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi