Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Juhani Vahtokari: Onko paineita?

Juhani Vahtokari: Onko paineita?

Korkeasta verenpaineesta kannattaa pinnistellä eroon, Juhani Vahtokari kannustaa.

Juhani Vahtokari
Julkaistu 20.1.2023

Tulisipa joskus vastaanotolle potilas, jolla olisi viikon verenpaineet kirjattuina, huokasi eräs tuttu lääkäri. Kun tarkemmin ajattelemme, siinä olisikin hyvä tapa. Kotimittarilla lukemat muistiin aamuin illoin, ja jos huvittaa, tuloksista voi tehdä käyrän, josta verenpaineen kehitys viikon aikana näkyy yhdellä vilkaisulla.

Rauhoitu ennen mittausta. Mittaa olkavarrestasi paineet, pidä parin minuutin tauko, ja tee sama uudelleen. Näin suosittelee Sydänliitto. Oikea tulos on lukemien keskiarvo. Alle satasen kotimittarit ovat erittäin luotettavia. Mansetin tulee olla kädessä siten, että sormi mahtuu sen ja olkavarren väliin. Älä puhu tai liiku mittauksen aikana, niin saat oikean tuloksen.

Jostakin kumman syystä paine tahtoo nousta lääkärin läsnä ollessa. Sanovat sitä valkotakkifobiaksi. Jännityksen vuoksi eräs tuttavani mittaakin verenpaineensa ”itseltäänkin salaa”, jotta saisi oikean tuloksen. Lukemien alla näkyy myös pulssi. Jos rytmi vaihtelee, se saattaa kertoa eteisvärinästä. Silloin kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Mikä sitten on optimaalinen verenpaine?

Suositukset saattavat hiukan vaihdella. Yleisin ihannelukupari lienee 120/80. Normaalina pidetään systolisessa eli yläpaineessa kymmenkunta pykälää korkeampaakin arvoa. Jos mennään siitä selvästi yli useamman päivän ajan, olisi taas hyvä ottaa yhteys omalääkäriin. Verenpaine kun on tauti, joka saadaan nykylääketieteen keinoin helposti kuriin.

Korkeasta verenpaineesta kannattaa pinnistellä eroon. Se nimittäin vähentää terveitä elinvuosia ja rajoittaa toimintakykyä. Lisäksi korkea verenpaine altistaa muille sairauksille. Verenpaine on salakavala kaveri; se saattaa väijyä nurkan takana, etkä itse huomaa mitään. Pitkälti on kysymys myös sukurasituksesta kuten niin monien muidenkin sairauksien kohdalla. Noin puoli miljoonaa suomalaista napsii verenpainelääkkeitä. He kuuluvat siihen suomalaisten tyypilliseen ryhmään, jotka sairastavat sydän- ja verisuonitauteja. Tässä tapauksessa verenpainetautia.

Oikea ruokavalio, liikunta ja ajallaan otetut lääkkeet pelastavat paljon. Jopa silloin kun osa sukulaisista on menehtynyt sydän- ja verisuonitauteihin. Sitä paitsi; hyvä salaatti on julmetun hyvää. Kun siihen tottuu, saattaa tulla addiktio. Kerrankin positiivinen.

Otetaanpa nyt kotona verenpaineen mittausviikko. Aamuin, illoin. Kun sitten menemme lääkäriin, esitämme hänelle viikon verenpainekäyrän. Lääkäri ei nyt ihan tuolilta putoa, mutta arvostaa potilaan toimia kovasti.

Juhani Vahtokarin blogi Ohitusleikkaus ohi on

Lisätietoa verenpaineesta, sen mittaamisesta ja esimerkiksi elintapojen vaikutuksesta verenpaineeseen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi