Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Suklaa ja sydänterveys

Hei,
Tuo tumma suklaa jaksaa askarruttaa. Onko ”terveellistä” sepelvaltimotautiselle vai ei….

13/03/2023

PW

Vastaus

Noora Smolander, Ravitsemustieteen maisteriopiskelija
Julkaistu 13.3.2023

Väittämät tumman suklaan terveysvaikutuksista ovat peräisin sen sisältämästä kaakaosta. Kaakao sisältää runsaasti flavanoleja, joilla saattaa olla myönteinen vaikutus verenpaineeseen ja veren rasva-arvoihin sekä muutamiin muihin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Kaakaopitoisuudet vaihtelevat runsaasti eri suklaatuotteissa, mutta voidaan olettaa, että mitä enemmän on kaakaota, sitä enemmän on myös flavanoleja. On arvioitu, että tumma suklaa, jossa on vähintään 70 % kaakaota, sisältää merkittäviä määriä flavanoleja.

Suklaa voi kuitenkin sisältää runsaasti sokeria ja kovaa rasvaa, jolla on epäsuotuisia vaikutuksia mm. veren rasva-arvoihin. Siksi suuret määrät suklaata voivat heikentää terveyttä, vaikka suklaassa olisikin reippaasti kaakaota.

Toistaiseksi tutkimusnäyttö suklaan vaikutuksesta sydän- ja verisuoniterveyteen on sen verran puutteellista, että sitä ei erityisesti suositella osana sydän- ja verisuonisairauksien hoitoa. Tummaa suklaata voidaan kuitenkin suositella korvaamaan heikompi laatuisia herkkuja, kuten makeisia ja vaaleaa suklaata. Kohtuus ratkaisee tässäkin.

13/03/2023

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi