Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Juhani Vahtokari: Läppä on vaihdettu

Juhani Vahtokari: Läppä on vaihdettu

Aorttaläpän vaihdon aika oli tullut. "Vasta tarkkailuloosissa ymmärsin, että se on nyt ohi. Minulla siis oli uusi aorttaläppä", Juhani Vahtokari kirjoittaa kolumnissaan.

Juhani Vahtokari
Julkaistu 24.3.2022

Tuntui helpottavalta kun kardiologit Tampereen Sydänsairaalassa olivat tutkineet monin keinoin ”moottorin” kunnon. Siellä se tykytteli mieltään osoittamatta. Verenpaineen mittauksen yhteydessä alimmaisena näkyi aina leposyke. Se oli yleensä 51–54, ei siis sinänsä ollenkaan huolestuttava.

Ikäväksemme lääketieteen taitajat ovat joutuneet kertomaan meille, että sydän- ja verisuonitaudit ovat hyvin kärkkäästi periytyviä ominaisuuksia. Tämän tietäen pyysin jo varhaisessa keski-iässä tuttua kardiologia tutkimaan sydämeni ultraäänellä. Sen hän tekikin, ja antoi arvionsa:

– Sinulla on hyvä ja terveen tuntuinen sydän, mutta luultavasti aorttaläppäsi joudutaan joskus vaihtamaan.

Tarkkojen tutkimusten tuloksena tehtiin potilaan näkökulmasta ikään kuin välivaiheena pallolaajennus, jolla saatiin tärkeä suoni avoimeksi. Toimenpide oli yllättävän helppo – kuten viimeksi kerroin, illalla olin jo kympin uutisilla.

Niinpä sitten viime keväänä aorttaläpän vaihdon aika oli tullut. Nopea juoksu yläkertaan portaita pitkin nosti palan kurkunpäähän ja aiheutti oudon tunteen yläkropassa. Tutkimuksia, rasituskokeita, varjoainekuvauksia, keskusteluja. Lopulta makasin selälläni leikkauspöydällä. Tarkoitus oli tehdä operaatio oikeanpuoleisen reisivaltimon kautta – siellä näytti kuvien perusteella olevan tie auki. Kanyylit ranteissa ja tahdistin kaiken varalta kaulaan kiinnitettynä laitoin silmät kiinni ja kuuntelin parin lääkärin ja muutamien hoitajien keskustelua. Jännitti.

Tunsin etäisesti, kun reisivaltimoon pantiin jotakin sisään. Kipua ei tuntunut, jännitys laukesi. Olin puolitokkurassa, kun hoitajat siirsivät minut leikkauspöydältä viereen tuodulle sängylle, ja tunsin, kuinka sänkyä työnnettiin pois. Vasta tarkkailuloosissa ymmärsin, että se on nyt ohi. Minulla siis oli uusi aorttaläppä. Se oli kuljetettu supistettuna vaijerin avulla oikealle paikalleen, ja päästetty aukenemaan. Nyt se hoiteli hommiaan muusta maailmasta tietämättä.

Valvontaloosin sängyllä oli pakko ihmetellä mihin kaikkeen lääketiede pystyykään. Elintärkeitä varaosia voidaan asentaa vaurioituneiden tilalle. Uskomatonta.

Kuin osoituksena kaiken sujuvuudesta, potilaan mielessä oli jo seuraava ajatus: – Mitähän tänään mahdetaan tuoda päivälliseksi?

Lue myös:

Juhani Vahtokari: Rasituskokeet ja pallolaajennus

Minulle selvitettiin perusteellisesti, mistä on kysymys, ja tultiin siihen tulokseen, että jotakin on todella tehtävä, Juhani Vahtokari kirjoittaa blogissaan.

Aorttaläppä ja sen vuoto

Aorttaläpän vuodossa vasemman kammion aorttaan pumppaama veri valuu osittain takaisin kammioon sen täyttövaiheen aikana.

Sitkeä flunssa osoittautui sydänsairaudeksi

Kristian Järnströmin aortan laajentuma löytyi sattumalta, kun lääkäri passitti miehen tutkimuksiin. Kirurgi asensi Kristianin sydämeen mekaanisen tekoläpän, ja aortan laajentuma korjattiin verisuoniproteesilla.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi