Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Liisa-Maria Voipio-Pulkki: Suositukset antavat neuvoja
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, Sydänliiton puheenjohtaja
Julkaistu 24.1.2025

Uudistetut ravitsemussuositukset ovat herättäneet keskustelua ja tunteita. On totta, että grammojen ja milligrammojen muuttaminen ei suoraan ohjaa terveelliseen ja ympäristöystävälliseen ruokavalioon. Siksi uudet suositukset on ollut liian helppoa ohittaa.

Suositukset ohjaavat ravitsemuspolitiikkaa koko väestön tasolla. Tärkeimmät kohderyhmät ovat alan ammattilaiset, viranomaiset, elintarviketeollisuus ja joukkoruokailuista vastaavat. Meille tavallisille ihmisille suositukset ovat neuvoja, eivät kahlitsevia määräyksiä. Näkökulma avartuu, kun lukee suositusten perustelut tai katsoo uudistettua ruokakolmiota. Viestinnässä olisi voitu nostaa enemmän esille esimerkiksi ruuan energiatiheyttä.

Ruoka ja syöminen ovat taidolla lähestyttäviä ja herkkiä asioita. Ruokailun terveysnäkökohdat ulottuvat syömishäiriöistä suun ja hampaiston terveyteen. Joskus sairaus edellyttää ruokatottumusten nopeaa ja pysyvää muuttamista. Apua saa ammattilaisilta mutta myös THL:n ja valtion ravitsemusneuvottelukunnan vuonna 2023 julkaisemista ravitsemushoitosuosituksista

Elintarvikkeiden hintojen nousu ja suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuus huolettavat syystäkin monia. Hyvän ravitsemuksen voi kuitenkin toteuttaa monella eri tavalla, kotimaisuutta suosien ja makunautinnoista tinkimättä. Elintarvikkeiden tuoteselosteet, erityisesti suolan ja tyydyttyneen rasvan osuus, ovat avuksi. Kiire ja suunnittelemattomuus vaikeuttavat hyvien valintojen tekemistä. Myös siitä syystä Sydänmerkki on loistava ruokaostosten apu.

 

Lue myös ravitsemusasiantuntija Tuija Pusan artikkeli Ravitsemussuositukset tukevat terveyttä

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi