Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Outo vuosi toi outoja silmäoireita

Outo vuosi toi outoja silmäoireita

Marja Kytömäen silmät kuivuivat ja tuntui, kuin ripset tarttuisivat toisiinsa. Sattumalta hänelle tarjoutui tilaisuus päästä osallistumaan kuivasilmäisyyden pilottitutkimukseen.

Suomen Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik silmätutkimusklinikalla. Kuva Eetu Hautamäki

Keväällä aloin kiinnittää huomiota outoihin oireisiin. Jotain häiriötä silmissä. Näköön se ei vielä vaikuttanut, mutta tuntui, kuin ripset olisivat takertuneet toisiinsa. Ehkä jotain roskan tunnettakin. Aloin googlata. Voiko tämä liittyä koronaan? Olenkohan sairastanut sen tietämättäni? Löysin Sjögrenin syndrooman ja muita pelottavan kuuloisia sairauksia. Silmälääkärissä asia olisi selvinnyt, mutta se käynti peruuntui koronan takia.

Tutkimuskohteena silmät

Kesällä koko vaiva unohtui, mutta syksyllä havahduin taas roskan tunteeseen silmissä. Sattumalta minulle tarjoutui tilaisuus päästä osallistumaan kuivasilmäisyyden pilottitutkimukseen. Synsam on ensimmäisenä ketjuna aloittamassa kuivasilmäisyyden valoimpulssihoidot Suomessa. Ainakin silmätippamainoksien määrästä päätellen vaiva on tosi yleinen. Onkohan syynä tämä ikä? Taas uusi todistus siitä, että parasta ennen -päivä meni jo?

Suomen Synsamin johtava optikko Jyri Vestervik luettelee ikääntymisen lisäksi useampia muitakin syitä vaivan yleistymiselle, mutta toteaa toisaalta myös, että kuivasilmäisyys tunnistetaan nykyään entistä paremmin. Ja kyllä vaivaa havaitaan myös nuorilla. Kuiva huoneilma ja koneellinen ilmastointi ovat todennäköisesti lisänneet silmien kuivumista. Samoin tietotyö ja näyttöruutujen lisääntynyt tuijottaminen myös vapaa-ajalla. Tietokoneen näyttö vaikuttaa salakavalasti: ruutua tuijottaessa pupillit pienenevät, mikä vähentää silmien räpyttelyä ja se taas kuivattaa silmiä.

Vestervikin mukaan toimistokuivasilmäisyys on huomattavasti yleisempää, kuin vakava, silmälääkärin hoitoa edellyttävä kuivasilmäisyys, eli kyseessä on useimmin kiusallinen vaiva kuin hoidettava sairaus. Hoitamattomana kuivasilmäisyys voi toki aiheuttaa haavaumia ja sitä kautta vakavampia silmäongelmia.

Jyri Vestervik ja silmät kuvaava kamera

Jyri Vestervik esittelee kameraa, jolla hän räpsii kuvat luomen sisäpuolelta ja silmän pinnalta. Kuva Eetu Hautamäki

Syy roskantunteelle löytyy

Ennen tutkimusta googlailin etukäteen, mihin olin lupautunut. Luin, että silmien kuivuutta on testattu imupaperin avulla. Ällötti, eikä vakuuttanut tieteellisyydellä. Menin kuitenkin sovittuun tapaamiseen. Imupaperipinoja huoneessa ei näkynyt. Sen sijaan minut ohjattiin tuoliin ja kasvojen eteen viritettiin kamera, joka kohdistettiin vuoron perää kumpaankin silmään. Kuvia räpsittiin luomen sisäpuolelta ja silmän pinnalta. Alaluomet tuli kuvattua ihan kunnolla, mutta yläluomien kääntäminen ei onnistunut millään. Minulle vakuutettiin, että ilman sitäkin tultiin toimeen. Hetki piti odottaa kuvien kehittymistä. Sitten sain seikkaperäisen analyysin. Silmän pinnalla on kolmesta kerroksesta koostuva kyynelkalvo. Päällimmäisenä on rasva-ainetta, keskiosassa vettä ja sarveiskalvoa vasten lima-ainetta. Minulla ongelmana on rasva-aineen hidastunut tuotanto ja paakkuuntuminen silmän pinnalle, mikä aiheuttaa roskan tunnetta. Kyynelrauhaset eivät kuitenkaan ole tukossa. Toivoa on!

Pääsin siis testaamaan myös valoimpulssihoitoa. Siinä silmät suojataan ja alaluomille levitetään paksun tuntuinen kerros geeliä. Kumpaankin luomeen annetaan viiteen kohtaan infrapunaimpulssi. Jotkut tuntevat impulssin nipistyksenä, minä aistin pelkästään punaisen välähdyksen. Hoitoa annetaan kolme kertaa muutaman viikon välein. Joka kerta silmien pitäisi pysyä kosteina vähän pidempään. Sain myös ohjeita kotihoitoon.

Eipä ollut tullut mieleen, että kuivia silmiä voisi hoitaa lämmitetyllä kaurapussilla. Kuulosti yksinkertaiselta. Näin jo sieluni silmillä itseni lounaan jälkeen rennosti päivälevolla jyväpussi silmillä. Käytännössä tuokin kymmenminuuttinen osoittautui yllättävän työlääksi toteuttaa. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen tulin lämmittaneeksi kaurahauteen muutaman kerran. Saa nähdä, miten jatkossa. Sain myös ohjeen hieroa luomia sivelemällä kevyesti ripsien suuntaan. Sitä olen muistanut tehdä useammin. Ja veden juontia olen yrittänyt lisätä.

Saa nähdä, joudunko vielä turvautumaan silmätippoihin. Nekin pitää nimittäin osata valita oikein oman vaivan mukaan. Muuten voi olla edessä kierre, sillä väärin valitut silmätipatkin saattavat kuivattaa silmät. Silmätipoista huolehtiminen tuntuu kyllä niin tuskastuttavalta, että enköhän nyt ole aika motivoitunut ruutuajan vähentämiseen ja elintapaohjeiden noudattamiseen.

 

Lue myös:

Koronapandemia siirsi useat työntekijät ja opiskelijat etätöihin näyttöpäätteelle. Työskentely näennäisesti rauhallisessa ympäristössä pelkkä näyttöpääte nenän edessä ei olekaan aivojen kannalta paras vaihtoehto. Lue psykologian professori Kimmo Alhon haastattelu.

Terveyskirjasto, kuivasilmäisyyden hoito

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi