Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Panu Routila: Innostumisen aika

Panu Routila: Innostumisen aika

Alkuvuosi on tyypillisesti uusien innostumisten aikaa. Löydetään uusi liikuntamuoto tai aloitetaan muu uusi harrastus. Uudet hyvinvointialueetkin ovat olleet toiminnassa kuukauden verran.

Panu Routila
Julkaistu 30.1.2023
Kuva Anna Kara

Uudet hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa kuukauden verran. Miten se näkyy meidän jokaisen arjessa? Olen kuullut sanottavan, että on hyvä, jos kuluttaja ei huomaa muutosta. Samat sairaalat ja terveysasemat hoitamassa meitä terveysasioissa. Suomessa on yleisesti ollut moneen muuhun maahan verratenkin korkealaatuinen ja hyvin saavutettava terveydenhoito.

Sydänsairastuneen kannalta Sydänliiton toive on kuitenkin, että asiat eivät olisi pelkästään kuten ennen. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välinen kuilu on kuitenkin haitannut hoidon jatkuvuutta. Liian moni akuutissa tilanteessa hoidettu henkilö jää sairautensa kanssa yksin, kukaan ei kutsu tarkastuksiin ja ole tukemassa elämässä sairauden kanssa. Sydänsairaudet ovat kuitenkin sellaisia, jossa tätä tukea tarvittaisiin. Tätä varten Sydänliitto on kehittänyt paljon erilaisia palveluita sairastuneille, kuten esimerkiksi Tulppa-verkkovalmennusta, vertaistukea ja kurssitoimintaa. Sydan.fi-palvelusta löytyy paljon tietoa ja tukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Läheisten tuki on sydänsairausten kanssa eläville erityisen tärkeää. Sydänliitosta löytää myös uusia läheisiä, ihmisiä joilla on samanlainen sairaus. Vertaistuki auttaa heitä. Ja Sydänliitto jakaa tietoa siitä, mitä sairaus tarkoittaa.

Itse olen kokenut erityisen merkitykselliseksi sen, että ymmärtää oman sairauden syyt ja seuraukset sekä elämäntapojen vaikutukset sairauden helpottamiseksi.

Sydäntyö on erityisen tärkeää

Nyt teemmekin kovasti työtä sen eteen, että sairastuneille olisi tarjolla katkeamatonta hoitoa ja Sydänliiton palvelut löytyisivät helposti auttamaan jokaista sairastunutta. Sydäntyö on nyt erityisen tärkeää, meidän tehtävämme on olla tukemassa uutta terveydenhuoltojärjestelmäämme toimimaan entistä paremmin. Tekemämme tutkimuksen mukaan palvelujamme ei vielä tunneta riittävästi, siinäkin meillä on tehtävää.

Toivomme, että ammattilaiset auttavat meitä työssämme ja kertovat kaikille sairastuneille, miten meidät löytää.

Alkuvuosi on tyypillisesti uusien innostumisten aikaa. Löydetään uusi liikuntamuoto tai aloitetaan muu uusi harrastus. Iso haaste on tehdä (tästä) innostuksesta pysyvä tapa. Kaunis talvinen luonto innostaa liikkumaan ulkona, kenties hiihtämään tai vaikka koiran kanssa ulkoilemaan. Itselleni säännöllinen tapa on kuntosalilla käyminen. Talven pakkasesta on mukava mennä salille lämpöiseen hikoilemaan ja samalla ihailla kaunista lumista maisemaa. Välillä on vaikea kiireiden takia ehtiä käymään säännöllisesti, mutta olen lempeä itselleni – käyn aina kun se vain on mahdollista. Ja mikä hyvä mieli siitä tuleekaan, kun heittää salivaatteet kassiin ja suuntaa urheilun jälkeen kotiin tai töihin.

Innostan sinua myös mukaan yhdistyksiemme monipuoliseen toimintaan. Monet isoja kiitoksia ansaitsevat vapaaehtoisemme järjestävät kaikenlaista toimintaa liikunnasta kulttuuriin, retkistä tapahtumiin. Vertaistukihenkilöt käyvät tapaamassa sairaaloissa sairastuneita tai kohtaavat heitä ja läheisiä muuten niin puhelimella, sähköisesti kuin kasvokkain.

Tule sinäkin mukaan Sydänliiton toimintaan!

 

Katso myös: Hyvää, helposti ja halvalla. Sydänmerkin ruokaohjeet pienen budjetin kokkailuun.  

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi