Hyppää sisältöön

Sydän Chat tarjoaa sairastuneille vertaistukea verkossa

Vertaistuen tarjoaminen on sydänyhdistysten ydintoimintaa. Sydän Chat on Sydänliiton uusin vertaistuen muoto.

Susanna Lehtimäki
Julkaistu 11.1.2018
Päivitetty 5.2.2020

Sähköiset palvelut ovat entistä enemmän osa kansalaisten arkea, joten myös vertaistuen on pysyttävä kehityksessä mukana.

Sydän Chatit saattavat yhteen eri-ikäisiä sydänsairauksia sairastavia ja heidän läheisiään jakamaan kokemuksia sekä antamaan ja saamaan vertaistukea reaaliajassa olinpaikasta riippumatta. Vertaistukena Sydän Chatit ovat erinomaisia varsinkin sellaisille henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta tule hakeneeksi vertaistukea muuta kautta.

Sydän Chateissa on aina ennalta määritelty teema, josta keskustellaan. Tosin usein teemat ovat laajoja ja mahdollistavat keskustelun rönsyilyn laidasta laitaan. Keskusteltu on esimerkiksi nuoren aikuisen sydänpotilaan arjessa jaksamisesta, elämästä eteisvärinän kanssa, sydänsairauksista ja liikunnasta sekä ravinnosta. Eniten mielenkiintoa ovat herättäneet tuiki tavalliset arkielämän kysymykset.

Sydän Chatit toteutetaan Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämässä Tukinet-ympäristössä. Mukaan pääsee, kun käy rekisteröimässä tunnuksen Tukinetiin ja saapuu paikalle kun Sydän Chat on käynnissä. Tulevat Sydän Chatien ajankohdat ja teemat löytyvät Tukinetista.

Keskustelua käydään nimimerkillä ja mukaan pääsee 12 osallistujaa kerrallaan. Chat-keskustelua ohjaavat Sydänliiton vapaaehtoiset koulutetut vertaistukihenkilöt. Paikalla voi olla myös Sydänliiton työntekijä sekä erikseen ilmoitettuina kertoina asiantuntijavieraita.

Tukihenkilöt ovat ottaneet ilolla vastaan uuden vertaistuen muodon ja kokemukset Sydän Chateista ovat posiitivisia. Muutaman kerran saman teeman keskustelua vetäneenä ohjaajat ovat huomanneet, että joidenkin osallistujien kanssa aletaan olla jo ”tuttuja” ja juttu jatkuu siitä, mihin viimeksi jäätiin. Toki uudet keskustelijat otetaan aina hyvin mukaan ryhmään. Itse asiassa ”verkkotukareiden” yhteinen toive onkin, että Sydän Chateihin saataisiin lisää osallistujia. Laitetaanhan yhdessä sana kulkemaan: puskaradiot ja sydänviidakkorummut laulamaan Sydän Chatien puolesta.

Lue myös Osallistu vertaistukikeskusteluun Sydän Chat -palvelussa

Susanna Lehtimäki

Susanna Lehtimäki
Verkkovertaistuen yhteyshenkilö
susanna.lehtimaki@sydan.fi Kuva: Marja Seppälä

 

 

 

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset