Hyppää sisältöön

Ulkomailla heräsi kaipuu Suomen luontoon – entisen vaihto-oppilaan mietteitä kotimaasta

Kun palasin takaisin Suomeen, huomioni kiinnittyi ensimmäisenä kesäiseen vehreyteen. Tuntui, että luonto oli ottanut vahvasti paikkansa aivan Helsingin keskustassa saakka, jossa puunoksat roikkuivat puoliksi kävelytien päällä.

Kuva: Cecilia Bergström

Toinen huomio oli hiljaisuus. Autot eivät tööttäilleet ja liikennevalot eivät pitäneet kovaa tykyttävää ääntä aina valon vaihtuessa vihreäksi. En ollut aiemmin tajunnut, kuinka (yllättävän) kovasti olin ikävöinyt kotikaupunkiani, suomalaista rauhallisuutta ja puhdasta luontoa.

Suomen kompakti koko mahdollistaa päivämatkailun

Vietin kevääni opiskelijavaihdossa Australian miljoonakaupungin keskustassa. Vasta etäisyys kotimaahan sai minut ajattelemaan, mitä kaikkea Suomella on tarjota matkailijalle. Piakkoin totesinkin myös, kuinka harmillisen vähän olen itsekään Suomen luontoon tutustunut.

Yksi suurimmista luontoretkeilyintoni herätyksistä oli sen oivaltaminen, kuinka suhteellisen lähellä toisiaan kaikki paikat Suomessa oikeasti ovat. Vaihtokaverini harmittelivat vaihdon lopulla asuvansa eri puolilla Kanadaa – ajomatka moikkaamaan toista olisi älyttömän pitkä ja lentämälläkin menisi viisi tuntia suuntaansa.

Reissatessani Australiassa saatoin useinkin varata retkiä ”läheiseen” luonnonpuistoon päiväreissulle – läheisellä tarkoittaen siis neljän tunnin ajomatkaa pois kaupungista. Missä seikkailuintoni on piileskellyt Suomessa? Kun miettii, mihin upeisiin paikkoihin esimerkiksi kotikaupungistani Helsingistä pääsisi vastaavalla vaivalla, nähtävää olisi loputtomasti. Suomessa luontoelämysten perässä matkustamisen tukena ovat myös erinomaiset maan kattavat liikennevälineet – junalla pääsee vaikka koko Suomen halki Helsingistä Lappiin!

Suomen luonnon monimuotoisuus ihastuttaa katsojaa

Toinen asia, mitä Suomesta auttamatta ikävöi ulkomailla pidemmän aikaa ollessa, on erilaisten vuodenaikojen tuoma rytmitys vuoden kulkuun.

Syksyllä puut tiputtavat upeissa väreissä lehtensä ja aina (harvinaisen) kirkkaan ja raikkaan ilman sattuessa tuntuu välttämättömältä lähteä ulkoilemaan. Keväällä taas koko luonto (ja ihmiset) heräävät aivan uudella innolla elämään pitkän pimeyden jälkeen. Kesällä aurinko ei meinaa laskea sitten ollenkaan, ja metsäretkillä voi syödä marjoja suoraan luonnosta mahan täydeltä. Talven lumi on upea ja uniikki – kovin monessa paikassa maailmalla ei yhtä helposti pääse kahlailemaan syvään lumihankeen ja nauttimaan kauniista valkoisesta maisemasta.

Tärkeä lisähuomio onkin, että luontomatkailua ei tarvitse rajata pelkkään suomalaiseen lyhyeen kesään, niin kuin automaattisesti tuppaa tekemään. Suomen luonnosta riittää nähtävää jokaiseen vuodenaikaan, ja sää on vain varautumiskysymys! Joskin ne talven kylmimmät päivät kannattaa ehkä pysyä lähimaastossa… Esimerkiksi näin syksyisin, kun lehdet aloittavat upean väriloiston eikä ilma vielä ole turhan kylmä pitemmille ulkoreissuille, raikas olo ja rentoutunut mieli sekä hienot kuvat kotiin viemisiksi ovat taattuja!

Miksi sitten juuri Suomi muiden matkakohteiden yli?

Olen elänyt koko elämäni Helsingissä (tätä vaihtoa lukuun ottamatta), ja taidan olla yksi niistä luontoretkeilijäkonkarien järkytyksellä kuvailemista ”luonnosta etääntyneistä ihmisistä”. Luonto, ja etenkin metsä, ovat aina näyttäytyneet minulle tuntemattomina ja jokseenkin pelottavina paikkoina.

Palatessani Suomeen uusi ennennäkemätön hinku päästä näkemään kotimaa on haastanut epävarmuuttani. On sääli jättää tottumuksesta luonto kokematta, kun asuu näinkin lähellä lähes-asumatonta maastoa ja on mahdollisuus luvan kanssa kokeilla ”aitoa eräilyä” itsenäisesti ilman puistojen pääsymaksuja ja järjestettyjä turistikierroksia.

Suomessa seikkailua kannattaa suosia muiden matkakohteiden sijaan siksi, että kotimaassa pystyy matkustelemaan myös lyhyempiä viikonloppu- ja päiväreissuja, joita ei rajoita yhtä lailla esimerkiksi töiden, opiskelun tai perhearjen luoma rajallinen aika. Ei-suunnitellut päiväreissut piristävät arkea ja uuden kokeminen herättää seikkailumieltä!

Kotimaassa julkisilla liikennevälineillä tai jopa autolla matkustaminen on myös huomattavasti lentämistä ympäristöystävällisempää. Useasta lentomatkustaminen on myös raskaampaa kaikkine valmisteluineen ja aikatauluineen.

Pilkkeilijä kevätjäällä

Kuva Anna Kara

PS. Suomi on äänestetty vuoden 2019 parhaaksi luontomatkakohteeksi The Global Wildlife Travel Index:in mukaan, ja myös Business Insider -lehti on nostanut Suomen vuoden 2019 parhaaksi matkustusmaaksi!

Pakataanko kaikki seuraavana vapaana päivänä reput täyteen seikkailumieltä ja mennään kokemaan, mistä nämä kunniamaininnat olemme saaneet?

Lue seuraavaksi