Huolehdi kesällä riittävästä juomisesta
Kesän lämpö on täällä, ja sen myötä tavallista suurempi nesteentarve. Kuinka paljon päivän aikana kannattaa juoda?
Liian vähäinen juominen tuntuu usein uupumuksena ja voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, ummetusta ja suun kuivumista. Elimistöstä 60–70 prosenttia on vettä. Vesi säätelee elimistön lämpötilaa, ja vettä poistuu elimistöstä hien, virtsan, ulosteen ja hengityksen kautta. Vedellä on rooli myös esimerkiksi ravintoaineiden imeytymisessä, eri aineiden tasapainon ylläpidossa ja lukuisissa kemiallisissa reaktioissa.
Nestettä tarpeen mukaan
Sopivalle nesteen määrälle päivän aikana on hankalaa antaa täsmällistä ohjetta, sillä tarve vaihtelee yksilöllisesti ja tilanteen mukaan. Suuntaa-antavana ohjeena on juoda 1,5–2 litraa nesteitä päivässä. Tämä sisältää myös kahvin, teen, mehut ja virvoitusjuomat, eli määrää kasvattavat muukin kuin puhdas vesi. Vesi on paras janojuoma, sillä sokeripitoisista juomista kertyy helposti energiaa ja runsashappoiset juomat voivat vahingoittaa hammaskiillettä.
Nesteentarve lisääntyy kuuman ilman lisäksi myös esimerkiksi liikunnassa ja kuumeen yhteydessä. Liikuntatuntia kohden olisi hyvä juoda vettä joistakin desilitroista litraan. Jos liikunta kestää yli tunnin, voi pieni nestetankkaus myös liikunnan aikana olla paikallaan noin 20 minuutin välein.
Seuraa kehon nestetasapainon mittareita
Juomista ei ole tarpeen myöskään liioitella, vaan tässäkin kannattaa muistaa kohtuus. Ylenpalttinen juominen voi häiritä elimistön suolatasapainoa. Riittävästä juomisesta kertovat hyvin virtsan väri ja määrä; vähäinen ja tumma virtsa viittaavat turhan vähäiseen juomiseen. Usein pelkkä janon tunteen mukaan juominen riittää. Kuitenkin esimerkiksi ikääntyneillä janon tunne voi olla heikentynyt, eikä pieni lapsi osaa välttämättä kertoa janostaan. Etenkin jos lämpimään säähän yhdistää vielä liikunnan, kannattaa nesteensaantiin kiinnittää erityistä huomiota.