Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sepelvaltimotauti / Ohitusleikkaus kiertää sepelvaltimon ahtauman

Ohitusleikkaus kiertää sepelvaltimon ahtauman

Ohitusleikkausta käytetään vaikeimpiin sepelvaltimotaudin muotoihin tai jos oireiden hallinta niin vaatii.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 10.2.2023
Kuva: Sydänliitto

Sepelvaltimotauti on mahdollista saada pysymään aisoissa lääkityksen, hyvien elintapojen ja niin sanottujen kajoavien hoitomuotojen ansiosta. Kajoavalla hoidolla tarkoitetaan pitkälle kehittyneiden ahtaumien hoitoa pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella.

Elintapa- ja lääkehoito kuuluvat aina asiaan. Pallolaajennusta tai ohitusleikkausta käytetään vaikeimpiin tautimuotoihin, tai jos oireiden hallinta niin vaatii. Suurin osa (yli 90%) kajoavasta hoidosta on pallolaajennuksia. Aina ahtaumia ei kuitenkaan voida hoitaa pallolaajennuksella. Jos ahtauma sijaitsee epäsuotuisassa paikassa, tai niitä on paljon ja vaikea-asteisina useiden sepelvaltimohaarojen alueilla, harkitaan ohitusleikkausta. Usein ohitusleikkaus lievittää oireita, mutta vaikeimmissa tapauksissa myös parantaa potilaan ennustetta.

Mitä ohitusleikkauksessa tehdään?

Ohitusleikkauksessa tukossa oleva tai ahtautunut sepelvaltimo ”kierretään” terveellä, potilaan omasta kehosta otetulla verisuonella. Suonestä käytetään nimitystä ”siirrännäinen”. Yleensä siirrännäisenä käytetään vasenta rinnanseinämävaltimoa. Lisäksi tarvitaan 1-3 muuta, jotka ovat jalasta otettuja laskimosuonia tai kädestä otettu värttinävaltimo.

Ohitusleikkauksen tekemiseen on erilaisia menetelmiä. Menetelmän valintaan vaikuttavat potilaan kunto sekä ahtaumien lukumäärä, sijainti ja vaikeusaste. Leikkauksen tekevä sydänkirurgi määrittelee leikkaustavat.

Ohitusleikkaus tehdään nukutuksessa, ja siitä toipuminen kestää viikkoja kauemmin kuin pallolaajennustoimenpiteestä toipuminen. Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus tehdään lähes aina avaamalla rintalasta.

Leikkauksessa joudutaan usein pysäyttämään sydän, jolloin verenkierrosta huolehtii sydän-keuhkokone. Tällaista leikkausta kutsutaan pysäytetyn sydämen leikkaukseksi. Tällöin sepelvaltimoita ja sydäntä on helppo tutkia ja käsitellä.

Ilman sydän-keuhkokonetta tehtävässä leikkauksessa sydän toimii kuten tavallisesti. Sepelvaltimoiden alue ja sitä ympäröivä sydänlihas saadaan vakaajien avulla liikkumattomiksi siksi aikaa, kun ohitettava siirre ja vastaanottava suoni liitetään yhteen.

Kun kirurgi on ommellut siirteet paikoilleen, hän vielä varmistaa että veri virtaa ohitussiirteiden kautta hyvin. Sitten rintalasta suljetaan kiinni teräslangoilla niin, että siitä tulee vakaa ja se luutuu hyvin.

Sairaalahoito sydänleikkauksen jälkeen kestää yleensä 5-10 vuorokautta. Sydänleikkauksesta toipuminen kestää tavallisesti 3–6 kuukautta, joskus kauemminkin. Toipumiseen vaikuttavat monet asiat, kuten ikä, yleiskunto, vointi ennen leikkausta, muut sairaudet ja tehty leikkaus.

Lue lisää liikunnasta ohitusleikkauksen jälkeen täältä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi