Hyppää sisältöön

Sydän ja seksi

Seksuaalisuudessa yhdistyvät ihmiselämän eri puolet; keho ja mieli, ihmissuhteet, kokemukset ja  unelmat. Se muuttaa muotoa iän ja elämänkokemusten, kuten rakastumisen, eron tai sairauden myötä.

Päivi Liippola
Julkaistu 22.11.2018
Päivitetty 19.4.2021

Seksi liittyy kaikkeen siihen psyykkiseen ja fyysiseen toimintaan, jonka avulla haetaan seksuaalista mielihyvää. Sydämen sairaus aiheuttaa muutoksia seksuaalisuuden kokemukseen. Sydänsairauden yhteydessä on tärkeä puhua seksistä ja sen jatkamisesta.

Tulipa sydämen sairaus hiipien tai yllättäen, se aiheuttaa muutoksia myös seksuaalisuuden kokemukseen.

Muutokset omassa kehossa ja sen toiminnassa, tuntemuksissa ja jaksamisessa voivat tuntua uhkaavilta, parisuhteen ilmapiiri voi olla pelokas ja huolestunut, tulevaisuus tuntuu karanneen näkymättömiin. Seksi voi tuntua hyvin pelottavalta ja etäiseltä asialta. Osa sairastuneista toki jatkaa seksielämää sairauden ja sen hoitojen jälkeen aiempaan tapaan.  Useimpia sydänpotilaita ja heidän kumppaneitaan seksin sujuminen vähintäänkin huolettaa.

Sairastuminen vaikuttaa seksielämään

Seksitapahtuma on verenkierron, hermoston ja hormonitoiminnan yhteistoimintaa. Sydänsairaus vaikuttaa  heikentyneen valtimoterveyden ja/tai verenkiertohäiriöiden kautta monella tavalla sairastuneen seksielämään. Seksuaalisen aktiivisuuden on huomattu olevan vähäisempää varsinkin, jos diagnoosin saamisesta on alle neljä vuotta.  Valtaosalla eli 60-90 prosentilla sepelvaltimotautipotilaista, sydäninfarktin saaneista tai kroonista sydänsairautta sairastavista on seksuaalihäiriöitä.

Miesten huolena useimmiten on seksuaalisen halukkuuden väheneminen sekä erektion kehittymisen ja ylläpysymisen vaikeus. Erektio on miehen seksuaalisuuskokemukselle niin tärkeä, että sen puuttuminen voi lopettaa parin seksielämän. Naiset kokevat myös haluttomuuden lisääntymistä sekä  emättimen kuivuutta ja  yhdyntäkipua. Molemmilla orgasmin saaminen voi vaikeutua itse sairaudesta tai siihen liittyvistä lääkkeistä johtuen.

Lue lisää erektiohäiriöstä

Itse sydänsairauden lisäksi seksielämään vaikuttavat monet muut tekijät, kuten oheissairaudet, ikä, elämäntapa, mieliala ja ympäristötekijät.  Yleisesti heikentynyt terveys, uniapnea, diabetes, väsymys ja lääkkeiden sivuvaikutukset kuormittavat seksuaalitoimintoja. Ikääntyminen voi vaikuttaa seksuaaliseen aktiivisuuteen ja vaihdevuodet tuovat useimmille ainakin väliaikaisen muutoksen seksihalukkuuteen. Elintavoista tupakointi, unihäiriöt, alkoholin liikakäyttö tai liikkumattomuus aiheuttavat seksielämän häiriöitä.

Turvallinen seksi

Sydänsairauden oireet kuten rintakipu, hengitysvaikeudet sekä väsymys voivat vähentää seksin nautittavuutta. Moni epäilee erektiolääkkeiden turvallisuutta. Sydäninfarktin jälkeen pitkäkestoinen lihasjännitys voi tuottaa rintakipua ja kevyempien asentojen löytäminen on tarpeen. Sydänleikkauksen jälkeen taas kuluu useampi kuukausi, ennen kuin halkaistu rintalasta on luutunut ja kivut hellittäneet. Hyvä on ottaa käyttöön silloinkin kevyemmät asennot, joissa ei kehoa tarvitse kannatella käsien varassa eikä rinnan päälle tule painoa. Kumppanilta tarvitaan sopeutumista ja joustoa sekä luottamusta siihen, että tilanne on turvallinen.

Lue lisää sydänpotilaalle sopivista seksiasennoista

Seksuaalinen kanssakäyminen voi  vähentyä, jos kokee, että sairaus rajoittaa mahdollisuuksia toteuttaa seksielämää ja seksuaalista ilmaisua. Sairastunut ehkä myös miettii, mitä kehossa on tapahtunut, miten se nyt reagoi, voiko siihen luottaa myös seksitilanteessa, aiheutanko vahinkoa? Puoliso tai kumppani käy läpi samoja pohdintoja. Epävarmuus ja pelko tulevat lähelle kumpaakin.  Joskus yhdyntävaatimus syntyy tarpeesta todistaa, että kunnossa ollaan.

Sairastuminen on henkisesti kuluttavaa ja se aiheuttaa aina jonkinasteisen kriisin niin sairastuneelle kuin läheisellekin. Sairauden ja sen tuomien muutosten hyväksyminen voi viedä aikaa ja tuo ajan tarve on yksilöllinen. Surutyö menetetystä aiemmasta on kuitenkin käytävä läpi, jotta elämä voi jatkua. Myös parisuhteen tila voi aiheuttaa huolta. Ahdistuneisuus ja masennus vievät voimia ja madaltavat seksihaluja.  Huoli ja hätä omasta tai toisen terveydestä ja hyvinvoinnista kuluttavat  voimavaroja ja vaikuttavat käytökseen. Tästä kaikesta voi kertyä iso vyyhti, joka ei itsestään aukea. Tarvitaan lohtua, apua, tukea ja neuvoja.

Lue lisää: Milloin seksi on turvallista?

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi